Sykt perfekt – livet på ordentlig, for norske unge jenter

Vil du vite hvordan norske, vellykkede, flotte, jenter egentlig har det? Da bør du se på TV2 onsdag 13. januar, kl 21:40. «Sykt Perfekt» vil overraske, sjokkere og irritere deg. Mest av alt kanskje kunne forstå hva de går gjennom.

Eller du vil kanskje si «Herregud, ta dere sammen jenter!» Etter programmet. Ikke ta livet så bokstavlig, roe ned og heller tenk på de lange og viktige linjene i livet, framfor om makeupen sitter som den skal.

Hvor viktig er det lille merke på veska, skoene og klærne EGENTLIG? Jævlig mye viktigere enn du tror, dust.

_60A1849-M_doc6ny2jc2d8igrbtdk6k9 Foto: TV2 Underholdning

Er det så lett, når både det indre og ytre må være perfekt til enhver tid, uansett hvem man er sammen med? Neppe.

Unge norske jenter er kanskje naive og tror på alt det deres forbilder, rosabloggerne skriver og sier på sine blogg-nettsider. Og det er her skoen trykker, det er her presset skapes, og det er her mange unge norske jenter dukker under. For det umenneskelig presse og jage om det perfekte «jeg-et.»

Vi forventer 100% sikkerhet, null faenskap, full lykke. Slik blir livet en kronisk skuffelse

Per Fugelli

Jenter helt ned i 13 års alder kjøper tabletter for å komme seg på do, ofte nok for ikke å se overvektig ut. Noen velger å ikke spise mer enn et måltid per dag av samme grunn, andre bruker tusenvis av penger på slankepulver og annet drit for å ikke miste venner.

For det gjør man faktisk, mister venner om man ikke holder idealvekten. Hånd i hånd med sitt eget selvbilde. Et Idealbilde som skapes av kunstige forventninger, der vekt og utseende er viktigst. De fleste ser på andre gutter og jenter som overvektig, om de veier 50 kg eller mer. Dessverre.

I Serien «Sykt Perfekt» møter vi sju norske jenter som byr på sitt eget liv og skildrer hvordan det er å være ung i dagens samfunn. Martine Halvorsen (17) er en av dem, og for henne er det å alltid hige etter å lykkes og ikke kunne vise svakhet foran andre en tung byrde å bære.

TV2

Å være ung i Norge i det 21. århundret skulle ha vært som en dans på roser da det meste er lagt til rette for en meningsfylt tilværelse. En 18-åring burde ha det bedre i 2016 enn f.eks i 1996, men på disse 20 årene har det skjedd en endring som har gjort livet belastende for mange. Både gutter og jenter.

Som kloke Per Fugelli sier: «Vi lever i det tryggeste sekund i historien, på det tryggeste sted på kloden. Nyt det!

https://www.youtube.com/watch?v=2_9yiC-pjdQ

Internett til folket, som gjorde sitt inntog midt på 90-tallet, skapte også nye helter for mange. Det ble viktig å ta seg godt ut, man skulle være sexy, ha silikonpupper og ligne på Pamela Anderson. Altså, også være blond. Særlig jentene.

Senere, på begynnelsen av år 2000 så vi de første nettavisene, Så for ca 10 år siden kom rosabloggerne.

En annen type helter. Helter som krevde noe tilbake. Rosabloggerne ble til, og uten å mene noe vondt eller ønske om å skape problemer. Men de må ta deler av skylda. De gav seg ut for å leve i «paradis,» en boble som ikke eksisterte. «Blondinbella» toppblogger i Sverige, med millioninntekt,  og de norske heltene Ida Wulff og «Fotballfrue» ble nåtidens Pamela med «Restylane» i leppene, langt blondt hår og tjente i tillegg gode penger på det. Alle jenter ville plutselige være som dem. Selvsagt ville de det.

Og hvem kan peke på de og si at det er feil?

Dessverre skaper fortsatt mange bloggere, kjendiser og superstjerner et forvrengt bilde av det å være ung og vellykket. Se «Sykt Perfekt» og gjør deg opp din egen mening. Har du det som én av de syv jentene i TV2-serien, så er det kanskje en trøst for noen – at de har andre likesinnede å lide sammen med.

Vårt beste tips til unge som sliter. Gi litt mer faen i hva andre mener om deg og ditt liv. Lev livet ditt på egne premisser, slik du vil leve det. I det øyeblikket du bestemmer deg for det, vil det være lettere å puste.

 

Vargas

3 thoughts on “Sykt perfekt – livet på ordentlig, for norske unge jenter

 1. «Internett til folket, som gjorde sitt inntog midt på 80-tallet, skapte også nye helter for mange. Det ble viktig å ta seg godt ut, man skulle være sexy, ha silikonpupper og ligne på Pamela Anderson. Altså, også være blond. Særlig jentene.

  Senere, på begynnelsen av 90-tallet kom bloggerne, Så for ca 10 år siden kom rosabloggerne.»

  Ikke meningen å tråkke ned på den nesten-perfekte virkeligheten du tilsynelatende lever i, men internett gjor ikke sitt inntog midt på 80-tallet, i beste fall midt på 90-tallet, men man bikka godt ut på 2000tallet før det var i ‘hvermansens’ hjem. Jada, der var internett i folks hjem på andre halvdel og slutten av 90tallet, men det var lagt fra alle, LANGT fra alle, dog en positiv kurve fra ca 1995 og utover.

  Blogging er faktisk, tro det eller ei, et rimelig nytt fenomen. Man hadde tideligere ‘hjemmesider’, men fenomenet blogging vil jeg anslå å ha blitt et fenomen i andre halvdel av 2000tallet, og ‘rosabloggere’ var vel nermest de som skilte konseptet ‘hjemmeside’ og ‘blogg’.

  ps. Pamela Anderson ble med i Baywatch, og dermest ble kjent, i 1992 … Her må du gjøre litt mer reaserch før du uttaler deg frøken…

  1. Hei Thomas

   Her sitter du i Molde med alle detaljer forstår jeg. Så lett er det nok ikke å vippe en av Norges viktigste bloggere av pinnen.
   Hadde du lest deg opp noe på veien er jeg slett ikke noen frøken heller. Så der faller din kritikk om research, bedre er du åpenbart ikke.

   Du har rett i én ting, at bloggerne ventet med å gjøre sitt inntog noe senere enn mine antagelser, men blogging er slett ikke noe nytt fenomen. Faktisk har min aller beste venner allerede hatt 10 års jubileum, og Vargas12.com, er 6 år i år. Feil igjen.

   Men de aller fleste hadde Internett muligheter allerede fra 1997, faktisk fra 1995, men treg jobbing av Telenor gjorde tilgangen vanskelig, spesielt for de som bodde utenfor de store byene.

   Thomas, det er så trist å se at du henger deg opp i detaljer mer enn det som faktisk er viktig i denne saken, nemlig utfordringen med å være ung.

   Jeg skriver at det er ca 10 år siden rosabloggerne gjorde sitt inntog, og det stemmer på en prikk.»Blondinbella», Isabella Løwengrip i Sverige – en av
   de aller viktigste bloggerne i Norden, startet ditt imperium i 2005, hun er en mentor og forbilde for tusenvis av bloggere. Ida Wulff startet et par år etter.

   Når det gjelder flotte Pamela Anderson er hun ikke referert til noen tid – hun er bare nevnt om et symbol eller en helt for mange gjennom TV.

   Ikke vær så tøff i trynet, og snakk ordentlig til folk du tror du kjenner.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.