Baneheia-saken

– Baneheia-saken var en voldtekts- og drapssak i Norge. 19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (født 14. mai 1990 – 10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (født 10. mai 1992 – 8 år) voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. I en rettgyldig dom i 2002 ble Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen dømt for drapene. Saken fikk massiv medieoppmerksomhet i Norge gjennom flere år på begynnelsen av 2000-tallet.

Stine Sofie bodde i Grimstad og Lena bodde i en annen bydel i Kristiansand, men var på besøk hos sine fedre som bodde i samme hus i boligområdet Grim. Dagen de ble drept fikk de gå for å bade ved badeplassen 2. Stampe i det populære friluftsområdet Baneheia. De ble sist observert kl. 19.30.

Jan Helge Andersen har innrømmet skyld og soner 19 års fengsel. Viggo Kristiansen derimot bedyrer sin uskyld, og forlanger saken sin gjenopptatt. 

Gjenopptakelsekommisjonen har tre ganger avvist Kristiansens begjæring om å få saken mot seg gjenopptatt. Nå går han til sak mot kommisjonen for å få avslaget kjent ugyldig.

Jeg er ingen dommer og kan ikke gå inn på egne meninger om saken heller. Men jeg må få lov å stille spørsmålstegn. Hvorfor vente så lenge med å skulle kunne bevise uskyld?

Denne saken er blant de verste i sitt slag.

To små jenter drar til 2. stampe for å bade. De kommer aldri hjem igjen. Hardføre tøffe politimenn fra Kripos gråt sine modige tårer da Stine Sofie og Lena ble funnet. Fordi funnene var så groteske.  

– Kan man lure på om rettstaten Norge ikke gjør det den er satt til? Nemlig å sørge for at de som blir siktet for noe skal få en så rettferdig dom som mulig ut i fra beviser og sakens kjerne, lovbruddets art. 

Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt, hevder at politiet bedrev tortur på hans klient for å få han til å innrømme skyld. 

– I tidligere avhør av den andre siktede i saken, Jan Helge Andersen kommer det fram at det er Kristiansen som er arrangør, hovedmann og sjef av de to. Han føler seg direkte tvunget til å gjennom føre drapet av Viggo Kristiansen. 

Kan en advokat synke så dypt for sin klient at han kan stå å lyve i retten? Eller gjør alle advokater det og er det i så fall en del av rettssystemet? Gjennomsyret av snusk, løgn, makt og pengegriske advokater?

Hvem taler ofrenes sak?

De to flotte jentene ville vært 19 og 21 år i dag.

Etter drapene startet Stine Sofies mor Ada Sofie Austegard en stiftelse: https://www.stinesofiesstiftelse.no/

Jeg mener det må være et signal om enorm styrke, kjærlighet til sitt og andres barn, å ta på seg et slik verv for andre, og for at slikt aldri mer må skje. 

En eventuell ny rettssak vil få alle de vonde minnene fra de bestialske drapene opp igjen. 

– Jeg er ingen dommer, men jeg håper så inderlig at det norske rettsvesenet gjorde jobben sin for elleve år siden og at det er de  riktige gjerningsmenn som soner mange års fengsel for drapene som ble lagt merke til langt utenfor Europas grenser.

Alle barn er verdens viktigste. Barna er vår alles framtid. Det er alles ansvar at barn er trygge.

Tør å bry deg!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Anders Behring Breivik- Utøya 22. juli 2011

Terrorsiktede Breivik begynner å bli "nykter" etter å være proppfull av dop 22. juli da han sprengte regjeringskvartalet, og skjøt...

Lukk