Nesten uten unntak er alle selv skyld i å ha dårlige økonomi. Man må bruke penger etter lommeboka, man må huske på å legge litt til side for dagene som kommer som kan være langt trangere enn de er i dag. Lav rente på huslånet bør gi de fleste muligheter til å spare. 

Dessverre blir den langvarige lave lånerenta som en sovepute for mange. renta vil stige på sikt, da kan mange få problemer de lett kunne ha unngått om de sparte penger på lang sikt når man betaler lite for å bo.

– De fleste banker har en langt lavere rente nå og har har hatt det i lang tid, sammenlignet 10 12 år tilbake i tid. Da lå rentene på 8 til 9 % for de fleste lånetakere som hadde lån på egen bolig. I dag er renta betydelig mindre fra 3 til 4% for de fleste. Denne forskjellen utgjør mange tusen kroner på lån fra en million kroner og oppover. Slik de fleste boligeiere har i Norge i dag.

Klarer du å betale ned låne(ne) raskere enn planlagt, sparer du selvsagt også mye penger.

De smarte sparer pengene som man måtte ha betalt ved en betydelig renteoppgang, en oppgang som vil komme- man er bare ikke sikker på når. De fleste eksperter på økonomi tror renta vil holde seg uendret fram til 2015, men dette er bare antagelser.

Bankene ønsker at du og din partner, samboer eller ektefelle skal klare en renteøkning på 3 til 4% på deres boliglån. Det utgjør en betydelig sum, en sum svært mange kan få problemer med å forsvare når renteøkningen er et faktum.

IMG_1586Foto: Copyright vargas12.com

Nettopp derfor bør du, til tross for at det er både kjedelig og kan virke unødvendig; spare penger til vanskeligere økonomiske tider.

Om du vet hvilken inntekt du har, det gjør de fleste som har fastlønn eller fast månedlig inntekt- bør du allerede i dag sjekke alle bankene som kan gi deg et godt tilbud. Er du i posisjon til å forhandle så bør du selvsagt velge den billigste og beste banken med de gunstigste betingelsene for din økonomi. Får du lavere rente hos enn annen bank har du ingenting igjen for å være lojal mot en bank du har hatt lenge.

Sjekk også forsikringen du betaler pr år. Her kan det være mye penger å spare for en familie med bil, hus, båt og enda en bil.

Din privatøkonomi er ditt ansvar og ingen andres. Du må alltid sørge for at du har penger til strøm og banklån. Får du problemer så si i fra før det går for langt. Ingen banker liker å tape penger, men de vil heller ha litt igjen enn ingenting.

I verste fall kan du bli trukket i lønn fra din arbeidsgiver, om du lar være å betale for deg. Går det enda lengre mister du huset eller boligen din. Det skjer faktisk også i Norge, man kan gå konkurs med sin private økonomi, da tar staten over alt du eier, og du får en liten sum å klare deg på pr måned.

Nordmenn elsker kredittkort, men det er en lite klok måte å bruke penger på. Ihvertfall om du ikke klarer å gjøre opp for deg i tide. Da blir kredittkortet fort en fiende. Du kan komme inn i ond og vanskelig sirkel det vil ta lang tid å komme seg ut av.

Er du smart, så betal regningene dine i tide på forfallsdato. Ikke før eller senere. Sørg for å ha en buffer som kan komme godt med når vaskemaskinen, bilen og kjøleskapet går i stykker samtidig. Ved en renteøkning på ditt lån vil det også være smart å ha litt ekstra å rutte med.

Sparer du penger, vil du også ha mulighetene til å kjøpe deg det du vil når du vil, uten å måtte låne. Det er veien å gå for en sunn privatøkonomi. Ved å gjøre kloke innkjøp, bruk minst mulig på ting du faktisk ikke har bruk for, og i tillegg kutte ned på unødvendige utgifter; vil du få en merkbart bedre økonomi på sikt.

Trenger dere virkelig to biler?

 

Vargas

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fotballfrue i badedrakt og babyolje!

Mange mener så mye om Norges mest leste blogger, Caroline Berg Eriksen, best kjent som "fotballfrue" skaper overskrifter igjen. Akkurat...

Van Gaals to første signeringer!

Manchester Uniteds nye manager ligger ikke på stranda og feirer sin gylne avtale som gir 62 åringen £6 millioner pr...

Lukk