Dette bør du ha hjemme i krisetider – om du ikke får handle som normalt. Eller om strømmen blir borte på ubestemt tid og du ikke har vann i springen som du pleier. Det må verken bli krig eller konflikt for at de tingene du tar forgitt å ha tilgang til – ikke lenger er tilgjengelig.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Krisetider

Krisetider kan være så mangt, ikke nødvendigvis krig. Det er faktisk nok med jordskjelv eller andre miljøødeleggende situasjoner lokalt, der du bor. Eller det kan komme til situasjoner der hele byer er i en unntakstilstand grunnet ekstremvær, orkan o.l.

Les også? Trenger du eget bomberom?

Men selvsagt også situasjoner der norske byer og Norge som nasjon, har havnet i væpnet konflikt med andre land. Er du din egen lykkes smed. Eller en enda farligere og mer alvorlig pandemi rammer oss, verre enn den vi nå er i ferd med å komme oss gjennom.

Dette bør du ha hjemme i krisetider – når normalen ikke er til å kjenne igjen.

Svært mange nordmenn er nok en smule naive i tankegangen, når det kommer til å få tak det mest selvfølgelige.

Men se for deg en gitt situasjon vinterstid som gjør at butikkene stenger, strømmen er borte og du ikke har tilgang til ved. Hva gjør du, da? Flytter inn hos naboen? Å flytte inn på hotell kan du ikke for også hotellene er stengt. En krise kommer raskere på den som ikke er forberedt.

Dette bør du ha hjemme i i krisetider når alt du normalt har tilgang til, ikke lenger er like tilgjengelig.

Du og din familie skal klare dere på egen hånd i minst tre døgn, med det du har stående hjemme. Derfor er det på tide å tenke det utenkelig. At tettstedet, bygda, byen eller landet du bor i, i verste fall blir en krigssone, eller at du må klare å overleve uten særlig hjelp utenfra.

Prepping

Prepping er ikke noe nytt fenomen, men det er langt mer aktuelt for oss nordmenn. Særlig etter krigen og invasjonen av Ukraina. DSB – direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, anbefaler at du har følgende stående trygt lagret i hjemmet, vi har laget noen eksempler:

 • Varmekilde til matlaging, gjerne propan-apparat
 • Fyrstikker, lommelykt med nok batterier, DAB-radio som går på batterier
 • Kontanter, minst 5000 kroner
 • Ved, om du har vedovn, ekstra drivstoff, rødsprit, gass og parafin
 • Vann, du behøver tre liter rent vann, per person, per døgn
 • Tørrmat som kjeks, knekkebrød, havregryn, makrell i tomat og hermetikk (som tåler langt lagringstid)
 • Toalettpapir, tørkerull, plaster og førstehjelpsaker
 • Tørket frukt, nøtter, sjokolade
 • Varme klær, sovepose og pledd
 • Jodtabletter ved atom-hendelser
 • Medisiner du er avhengig av
 • Søppelsekker som brukes til provisorisk toalett – på en bøtte, går strømmen, virker ikke toalettet

Prepping innebærer normalt å lagre langtidsholdbare matvarer på en forsvarlig måte. Og sørge for tilstrekkelig tilfluktsted for både lang og kort tid

NRK.no

Forberedt

Du kan faktisk ha igjen for å tenke at det verste, kan også ramme deg og dine nærmeste.

Det er alltid bedre å være føre var enn etter snar. Flosklene er mange om man leter etter de. Men det å faktisk være godt nok forberedt på en eventuell krise i hverdagen, i det normalt så trygge hjemmet ditt – kan faktisk redde liv.

Les også? Verden i støreste fare noen gang

Apropos floskler, vi lever i det tryggeste sekund i historien på det tryggeste sted på kloden, Nyt det! Som kloke Per Fugelli, sa det. Men tidene endrer seg raskt. Vi har en oppskalering av atomvåpen, det er igjen krig i Europa. Og ekstremvær og pandemi slår overskrifter ihjel om hverandre.

Joda, vi er tilsynelatende trygge i Norge. Men det er altså ikke mer enn 82 år siden Tyskland invaderte Norge.

At Russland går til angrep på Ukraina betyr åpenbart ikke at Putin tør å forsøke seg på et eller flere Nato-land. Men det er også andre deler av verden som gjør at framtiden i vår verden er og blir langt mer usikker, enn for bare få år siden.

Dette bør du ha hjemme i krisetider for å tåle uforutsette utfordringer.

Er du forberedt på dagene som kommer – der faktisk alt kan skje. Kan det være nettopp du som lykkes i å varsle politiet, naboer og andre, når katastrofen er et faktum – nær deg.

Vargas

Pin It on Pinterest