Dette kan bli dyrt, veldig dyrt, om du ikke tar kloke og smarte økonomiske valg. Uroen i verdensøkonomien ser ut til å forverre seg, uke etter ute. I USA driver sentralbanksjef Jerome Powell og finansminister Janet Yellen, brannslukning, etter å ha sovet i timen i lang tid. Den amerikanske økonomien er tilnærmer ute av kontroll med lave renter og økt inflasjon som de største utfordringene.

Estimated reading time: 5 minutes

Table of Contents

USA

10-års renten, statsobligasjoner, som omtales som verdens viktigste renter er nå på sitt høyeste på lang tid. Federal Reserve har et langsiktig inflasjonsmål på to prosent, denne våren var inflasjonen i USA på 8,3 prosent. Om du tror at dette ikke vil påvirke norsk økonomi, har også du sovet i timen. Dette kan bli dyrt for oss alle.

Les også: Reiseradioen – sommeren er her!

For alle med sparepengene sine i aksjer som skal tjene penger en gang i framtiden, så kalte vekstaksjer, bør sove dårlig nå. Fordi det er all grunn til å tro at nedgang på børsene vil fortsette. Særlig grunnet FEDs vilje til å øke rentene i USA.

Dette kan bli dyrt for amerikanerne, men også oss europeere.

Onsdag denne uken er det et nytt FED-møte der Powell etter all sannsynlighet vil sette opp renten med femti basispunkter, eller 0,5 prosent. Dette skjedde for første gang på 22 år, når sentralbanksjefen satte opp renten tilsvarende i mai. Utelukkende for å bremse den økende inflasjonen.

Powell er tvunget til å øke rentene for å forsøke å stagge inflasjonen, men det er ikke skrevet i stein at det er nok å heve rentene. Allerede sliter amerikanerne med dyre lån, dyrere mat og svært dyr bensin.

Dette kan bli dyrt

Inflasjon

Inflasjon betyr i korthet at pengene blir mindre verdt og alle varer øker dermed i pris.

I Norge har vi den samme utfordringen, men har ikke den samme reaksjonen som det voldsomme fallet Wall Street har hatt i år. Vi har olje og gass som har gått som ei kule etter krigen i Ukraina tok til.

Les også: Endelig sommerfest på Rådhusplassen

Disse olje- og gass-selskapene har tjent mye penger over lang tid, på høye olje og gass-priser og stor etterspørsel. Men skulle prisene på disse viktige råvarene falle, vil også Oslo børs bli med i dragsuget om det kommer til en resesjon i markedet.

En gallon med bensin koster i dag $5,0, som tilsvarer 13 kroner, noe som er en voldsom økning, bare i år.

Gjennomsnittsprisen på bensin er ca $2 per liter, globalt, mens her hjemme må vi trolig ut med 30 kr literen, i løpet av sommeren. Dette kan bli dyrt om ikke vi får på plass et avgiftskutt, eller at prisene på olje og gass normaliseres.

Kun fred i Ukraina og normaliserte tilstander rundt nedstigning av grunnet Covid-19 i Kina. Og mindre inflasjon i USA, kan berge sommerferien for oss nordmenn som vil på biltur.

Dette kan bli dyrt om du ikke tar grep i dag. Du bør sørge for å ha sparepenger nok til flere økte rentehevinger. Hvordan vil du takle den økte strømprisen som ser ut til å bli enda verre neste vinter enn den forrige?

Nedgangstider

Det er dessverre ventet nedgangstider i økonomien her hjemme og i verden forøvrig. En ny og mer smittsom variant av Covid-19 er funnet i flere europeiske land. Er du klar for en fjerde og femte vaksinesprøyte, nedstengning og hjemmekontor, gjennom en ny vinter? Ikke vi heller. Men vær mentalt forberedt på det.

Skal du ut å fly, bør du ikke reise med SAS.

Flyselskapet kan nemlig gå konkurs, til tross for at Danmark har sagt seg villige til å øke eierandelen i det kriserammede selskapet. Og reiser du med annet selskap kan det være vrient å få tak i billetter. Har du forresten husket å fornye passet? Om ikke kan du glemme å reise utenfor Skandinavia i sommer. Pass er ikke å oppdrive før til høsten. Tidligst.

Dette kan blir dyrt for oss alle, om vi ikke skrur ned forbruket og setter av penger til de vanskelige dagene som kommer. For de kommer, garantert.

Som om ikke dette var nok elendighet, så er det oppdaget en ny type flått, eller skaubjønn. En type som jakter på deg i mørke, tar deg til fange og suger alt blodet ut av deg. Neida, den gjør ikke det, heldigvis, men at den jakter på sitt offer – det gjør den faktisk.

Vi ønsker deg god sommer – og håper du overlever, økonomisk.

Vargas

Pin It on Pinterest