Du bør utsette Sverigeturen til det er langt mindre kø og galskap, særlig på Svinesund. I dag 11. juni er det fullt mulig for 1,7 millioner nordmenn å reise til Sverige igjen. Men du bør utsette turen for din egen skyld. Ikke grunnet smitte, men fordi grensen er en flaskehals, trangere enn noen gang.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Godisen venter

Alle fullvaksinerte, de som nylig har testet negativt og kan bevise det, og de som har vært syke av Covid-19, kan i dag bevege seg ut av landet. Uten å måtte i karantene. Det var på tide vil mange si. Nå er smittetrykket så lavt i Sverige og i Norge, at det grensene åpnes. Men når så mange ønsker å reise ut for å handle, for så å reise hjem neste dag – rekker ikke politiet på grensen å få unna køene.

Lest denne? Sommerferie i Norge – igjen?

Butikkene i Strömstad, Systembolaget, Godishus og restauranter har ventet i syv måneder på denne dagen. På Nordby er mange tusen kvadratmeter med butikker fylt til randen med varer, i påvente av et nytt handleeventyr fra norske kunder. Men du bør altså ha god tid om du skal tilbake til Norge, samme dag.

Å slippe karantene er gulroten nordmenn behøver for å sette seg i bilen i retning Sverige. Det har vært mulig å reise ut av landet tidligere også, men da med ti dagers karantene, karantenehotell og fandens oldemor som “belønning” – dermed har mange latt være å reise. Nå, derimot, vil nordmenn valfarte til Sverige som i gode, gamle dager.

Du bør utsette Sverigeturen

Vaksinetest og innreiseskjema

Du bør utsette Sverigeturen om du ikke elsker å sitte i bilen en hel dag. Det er neppe verdt turen, med tanke på ventetiden du må bruke på vei hjem igjen. Politiet oppfordrer nordmenn om å ha papirene i orden før avreise, noe svært mange ikke engang vet hva betyr.

Lest denne? Annonseplass og reklametilbud

Du skal nemlig ha med deg gyldig vaksinepass og fylle ut et innreiseskjema, tidligst 72 timer før avreise. Fra klokken 15:00, fredag 11. juni kan du fritt reise inn i Sverige, uten å måtte i karantene, men du vil måtte vente i opptil 7 timer.

Fram til 1. juli anmodes alle nordmenn å unngå reiser til utlandet, som ikke er strengt tatt nødvendig. Om turen til Strømstad, Nordby eller hytta i Sverige er ytterst viktig, vil nok mange se på som uansvarlig. Mens andre som er avhengig av snus, øl, sprit, tobakk og godis til sterkt redusert pris, er neppe enig.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. juli 2021. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning. 

Regjeringen.no

Heia Sverige

Hva er årsaken til at så mange nordmenn ofrer mye tid og lang ventetid i kø for å komme inn i Norge igjen? Prisen på varer i Sverige, utvalget i svenske butikker og tilgang til Svenske hoteller eller Danmark, som kun er fem timer unna. Det er ikke alle som reiser hjem til Norge igjen, samme dag. Mange skal videre ut i verden.

Du bør utsette Sverigeturen, til tross for at du nå kan handle til halv pris i svenske forretninger, for din egen skyld. Det er tøft å sitte i en varm bil i 6-8 timer, kanskje uten tilgang til vann, mat og toalett. Årsaken til køene er altså mange reisende, som skal gjennom en omfattende undersøkelse som kan ta tid, på grensen.

Det er ingen hemmelighet at de fleste varer er billigere i Sverige enn i Norge. Slik har det vært siden femtitallet, og så lenge den norske regjeringen er lite villig til å endre avgiftsnivået, vil svenskehandelen fortsette.

Det er ikke nok, kjære Erna Solberg, å fjerne avgiften på brus. Prisen på brus i Sverige er uansett langt rimeligere enn i Norge. På samme måte som en hel haug med andre varer på mat, godteri, alkohol, snus, tobakk og meieriprodukter. Heia Sverige, sier vi.

Sveriges knuser Norge på pris og åpne grenser vil sakte, men sikkert – tømme norske forretninger for kunder.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com