Forfatterspire? Slik lykkes du! Fordi du kan faktisk bli en god forfatter om du har skriveglede, fantasi, standhaftighet, tålmodighet og disiplin. Problemet er at det ofte ikke er nok. Du skal kunne skrive godt nok til at leserne vil lese videre for hver setning du skriver. Side for side, bok for bok.

Du skal skrive så godt at redaktøren i forlaget legger merke til din tekst blant tusenvis av andre. Selv da kan det være at du ikke blir antatt, men refusert, sammen med de fleste andre skrivere – som ønsker å bli publisert. Forfatterspire? Slik lykkes du! Ved å jobbe målrettet og grundig.

Alle gode forfattere har en gang vært en forfatterspire som endelig ble antatt. En god forfatter er en skriver som aldri gav opp.

Lest? Slik lager du det perfekte blogginnlegg!

Skal du lykkes som forfatter – gå dine egne veier! I lille Norge finnes det en håndfull store forlag, og en håndfull mindre forlag. Men det finnes tusenvis av “eksperter” som forteller deg hvordan du ikke lykkes med ditt manus, som garantert ikke blir til noen bok.

Stephen King

Om du ikke hører på nettopp dem, kan du lykkes. Ikke hør på alle, hør på noen få.

Gode forfattere vokser ikke på trær, verken i Norge eller andre steder i verden. Allikevel publiseres det stadig vekk makkverk som ikke fortjener å være mellom to permer.

Du kjenner det igjen ikke sant? Gode forfatter skriver heller ikke like godt alltid, det er umulig. Men du bør søke deg bort fra topplistene, for å finne de virkelige skattene. Bøker som er skrevet og publisert, men ikke oppdaget. Ennå.

Stephen King og flere av de aller største ble refusert mer enn én gang med sine manus, det er en del av pakka. Kunsten er å ikke gi seg og å lære av egne feil.

Det dummeste du gjør med ditt manus, er å forsøke å kopiere alle andre. For å lykkes må du bruke din fantasi og indre kraft, hør gjerne på velmenende råd og konstruktiv kritikk, det gjør deg bedre. Men ikke bruk andres mal, da kan du aldri bli best, det bør være målsetningen.

Forfatterspire? Slik lykkes du!

Ta i mot tips

Her er noen få tips, som gir deg et hint hva som kreves av deg, for å kunne lykkes:

 • Finn gode rutiner, skriv når du er opplagt
 • Ikke tro at du kan å skrive, før du har latt noen som kan har lest deg
 • Sett deg skrivemål, skriv litt hver dag, les, skriv, les igjen – slå av TV
 • Fortell bare den nærmeste krets om hva du skriver på
 • Ikke la skrivesperre skremme deg, ta en pause, les mer, reis gå tur i skogen
 • Forvent å bli refusert en rekke ganger, og ta heller gaven å bli antatt som en bonus
 • Avslutt skrive-økten på noe spennende og i en flow, ikke når det har stoppet opp
 • Bruk et godt skriveprogram, lær deg hjelpemidlene du har tilgjengelig
 • Før du går i gang, bli enig med familien om tidsperspektivet på verket
 • For å bli en god forfatter, vil du alltid få råd om å lese, les masse – alle genre
 • For å lykkes må du tro på prosjektet, tviler du, vil det skinne gjennom

Jo Nesbø

Når Jo Nesbø forteller oss at han brukt to år på en bok, er det sannsynligvis ikke sant. Fordi han bruker så mye tid på forberedelser, studier og research av det tema han ønsker å formidle til millioner av sine lesere. Derfor er Jo Nesbø blant de bestselgende krimforfattere i verden. Han er grundig og får fram nerven og spenningen i bøkene sine.

Forfatterspire? Slik lykkes du! Gjør jobben ordentlig.

Du tror på den forfylla politimannen, Harry Hole, at han elsker Rakel med hud og hår, når forfatteren gir stemningsbildet av forelskelsen og savnet han føler. Når han nok engang har gått på en real smell. Enten i en komplisert politisak eller måtte gi etter for sin verste fiende igjen, Jim Beam.

Jo Nesbø er troverdig når han skriver, fordi han er så grundig. Han sitter på en økende formue som i dag er på ca 276 millioner kroner, med god grunn. Han kan å skrive spennende, gode krimromaner og vet hva som skal til for at du kjøper neste bok. Slik blir det mye penger av.

Bruk tiden riktig

Skal du bli forfatter må du ha tid til å skrive. Forfatterspire? Slik lykkes du! Du må sette av nok tid. Du bør lese minst like mye som du skriver, les gjerne alt, skjønnlitterært, dikt, selvbiografier, lærebøker om det å skrive, og slå av TV. TV’n er en tidstyv du ikke bør ha i hus. Sørg for å reise vekk for å skrive om du ikke har nok ro rundt deg, hjemme.

Forfatterspire? Slik lykkes du!

Reis også for å få inspirasjon og ideer. Skal du skrive en fortelling, en scene eller noe som skjer i Roma, må du ikke reise dit. Men det hjelper veldig for hvor troverdig historien din blir. Om du faktisk har vært på stedet du skriver om. Det er grundig research.

Lest? Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive!

Ved å bruke tiden din riktig, setter du delmål om å skrive 500 eller 1000 ord per dag, men skriv hver dag.

Ikke la andre gjøremål komme i veien for delmålet, men sørg for å ha streng disiplin på faktisk det å skrive. Du bør skrive noe enda du har skrivesperre av en annen verden. Det viktigste er at du skriver noe. Et lite tips: Løft blikket opp på skjermen, skriv det du har i hodet. Skriv uten stopp, retting av tekst gjør du senere.

Skriv ferdig manuset

Skal du lykkes, må du tåle å jobbe hardt og lenge, du bør tåle en rekke refusjoner, og du bør sette av lang nok tid til å komme helt i mål. Alt for mange gir seg for tidlig av ulike årsaker. Den vanligste er faktisk mangel på selvtillit og tro på egne ferdigheter og eget manus.

Hvordan kan du da vite hvor god du egentlig er, om du ikke avslutter manuset? Kanskje det faktisk er jævlig bra?

Dessverre kan ikke alle lykkes med å skrive bra nok til at det blir en bok – antatt, og utgitt av et forlag. Det er nettopp derfor det er f.eks bare ca. 2% av alle debutanter som får sitt manus akseptert hvert år, i lille Norge. Du bør selvsagt ikke gi opp drømmen om å gi ut bok av den grunn.

Går du med drømmen om ferdigstille den store romanen, diktet, novellen eller et filmmanus, så er det faktisk helt opp til deg selv. Det er flinke folk der ute som kan hjelpe deg på glid, men ikke gjør som alle andre. Forfatterspire? Slik lykkes du! Om du har skriveflammen i deg, må du tåle å jobbe ofte og mye.

Følg drømmen, realisere verket, men gjør det på din unike måte. Gjør du ikke det, vil du for alltid bare være en av alle de andre, som ikke strakk helt til.

Vargas

Pin It on Pinterest