Frode Berg må vite mer enn forteller til norske aviser. En tidligere affisere fra det norske Forsvaret, vet også my mer enn den vanlige mannen i gata om hva som faktisk foregår mellom manbolsand og i mellom stormaktene.

Etter nesten to år i et beryktet russisk fengsel, ble nordmannen endelig sluppet fri.

Prosessen rundt fristelsen skal være med hjelp fra Litauen og deres diplomatiske forbindelser til makten i Moskva. Vi skal ikke se bort fra at den utskjelte norske etterretningen også har vært involvert i prosessen med å få Frode Berg hjem – selvsagt har de gjort alt de kunne for å berge sitt eget skinn.

Selv sier nordmannen at han er bitter og forbannet på e-tjenesten. Både fordi han ble arrestert, men også den manglende informasjonen han ble til del, både før den fatale reisen, men ikke minst i ettertid. Han følte deg fortapt i det beryktede fengslet i Moskva.

Frode Berg er sannsynligvis ingen dum mann, men at han ikke skal ha forstått hva som faktisk foregikk rundt ham, når en bekjent, med gode kontakter innad i det russiske politiske systemet, med tilknytning til e-tjenesten, ønsket få hjelp til å føre store summer inn i landet – burde det åpenbart ha ringt en bjelle. Og det gjorde det nok også, men han tok sjansen og ble tatt.

Lest? The Americans! Anbefales!

Frode Berge må vite mer ...
Foto: Skjermdump NRK

Frode Berge må vite mer …

Det var ambassadøren i Litauen, Karsten Klepsvik som tok i mot Frode Berg, på grensen til Kaliningrad, nylig. Velkommen hjem, Frode, sa ambassadøren. I følge VG.no, kom nordmannen over grensen, gående til fots med en trillekoffert bak seg. Som en fri mann.

Frode Bergs skjebne har hatt høy prioritet på den norske ambassaden i Vilnius, helt siden det ble klart at Russland ikke ville sende Frode Berg hjem med mindre spiondømte Nikolaj Filiptsjenko ble utlevert fra litauisk fengsel i bytte.

VG.no

711 dager på 9,5 kvadratmeter. Sammen med et annet menneske du i utgangspunktet ikke kjenner, med kun 60 minutter lufting i døgnet. Du kan jo forsøke, gå inn på kjøkkenet og bli værende der til mandag. Uten kontakt med omverden. Bare å besøke Lefortovo-fengselet i Moskva, var en belasting i følge mediefolk som har vært der.

Å sitte der i 24 timer i nær to år, gjør noe med et menneske. Både fysisk og psykisk.

Selvsagt er det Frode Bergs bakgrunn som offiser gjennom mange år, kontakten med ambassadepersonellet i Moskva og håpet om at diplomatiet jobbet i hans favør, som holdt motet hans oppe. De fleste andre, enhver annen normal nordmann, hadde kollapset for mange måneder siden. Sannsynligvis lenge før.

Spion eller ikke agent. Det er det store spørsmålet de fleste stiller seg.

Han virker oppriktig når han forteller oss på pressekonferansen at han er verken eller. Men Frode Berg må ha visst hva som skal til for å få russerne til å sjekke opp, hvilket ærende han hadde i hovedstaden på den fatale reisen i desember 2017.

I følge Berg selv, vet russerne om alle aktiviteter fra norske myndigheter og hva e-tjenesten holder på med til enhver tid. Russerne gikk så langt at de navngav flere norske agenter som jobber aktivt for Norge mot Russland. Det var i stor grad det mest overraskende vi fikk vite, når Frode Berg snakket med media etter å ha kommet hjem.

At det finnes etterretningstjeneste, etterretning, spion-virksomhet og agenter fra andre land i Norge, er ingen stor hemmelighet. Noen vet det norske Forsvaret om, andre ikke. Slik er det altså i Russland også. Norge har utvilsomt agenter på oppdrag fra regjeringen og Forsvaret som ikke har blitt avslørt.

Dessverre framstår Frode Berg-saken som en smørje, norske myndigheter gjerne skulle ha vært foruten.

Eksperter på etterretning som har vært i tjeneste, unders over at Frode Berg innrømmer å ha forlangt å få dekket sine reiseutgifter, via reiseregninger, levert til etterretningstjenesten. Det er kanskje et bevis på at Berg ikke forstår gangen i det ‘å gjøre en tjeneste‘, og det faktum at han faktisk er en helt uskyldig brikke i et mye større spill. Eller det kan være usant.

Erna Solberg og den norske regjeringen synes åpenbart at det er trist at en nordmann blir satt i fengsel i ulandet på feil grunnlag. Det betyr ikke at det er årsaken til at det har vært betydelig kontakt mellom Norge og Russland, med stor hjelp fra Litauen, for å få Frode Berg løslatt.

Det er også kjent at FSB, som er det moderne KGB, om man skal forstå rollene bedre, som er den føderale sikkerhetstjenesten i Russland under president Vladimir Putin, og som skal ha hatt en mappe på Forde Berg siden 1990. Men Berg har altså ikke tenkt seg godt nok om og vært en smule naiv, når han valgte å reise til Moskva med penger – hele fem ganger.

Selvsagt var den tidligere grenseinspektøren i Russland på kommando av det norske myndigheter, det var derfor representanter fra Forsvaret som tok ham først i mot også. Selv påstår Berg at han har vært naiv, men det er en for spe unnskyldning, til å bli trodd. Selvsagt er det mye som ikke er sagt i denne saken.

– Jeg ble lurt, ført bak lyset av uærlige mennesker jeg stolte på. Sier Frode Berg. Men det er bare deler av sannheten, derfor venter i spenning på boken som kommer om denne saken.

Derfor bekreftet Frode Berg at han er i ferd med å skrive bok, om saken han selv har hovedrollen i, også. En bok som vil ha med en del av alle inntrykk og notater Berg har gjort de drøyt syv hundre dagene han satt i russisk fangenskap.

Mulig boken ikke har den hele og fulle sannhet den heller, for det er nemlig ofte slik i spionsaker. Bare spør, James Bond.

Kilde: VG.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Managere med størst pengebruk?

Vi skriver om fotball generelt, engelsk fotball spesielt og har vært innom den enorme pengebruken, kanskje særlig i Premier League...

Lukk