Husker du da Norge slo Brasil? Året var 1998, det var VM i fotball i Frankrike. Drillos menn hadde skapt overskrifter i lang tid. 23. juni, på selveste sankthansaften skulle Norge møte verdens beste lag. Husker du?

Åsted for begivenheten mange nordmenn ikke klarer å glemme var Stade Velodrome i Marseille. Og det var en god del landsmenn og kvinner tilstede på kampen. Kampen som ifølge Arne Scheie, er den største sportsbegivenhet gjennom tidene. Vi er enig med Arne.

Lest? Hjemmekontor – ikke bare like enkelt å gjennomføre

Undertegnende satt i en sliten leilighet i Fredrikstad, småfull og nedstemt. Brasil hadde nettopp gjort mål, som forventet. Bebeto, en av de beste på gode Brasil gjorde det han kan best i det 78. spilleminutt. En fotballkamp varer ikke mer enn i nitti minutter pluss tillegg. Det gikk mot slutten for Norge i VM.

Hva kunne vi utrette på 12 minutter mot verdens beste?

Jostein Flo ble byttet inn på slutten, for Vidar Riseth. Men det var en lang ball mot Tore Andre Flo som skulle endre Norge for alltid, vi bare visste det ikke riktig ennå. En finte og ett fantastisk skudd borte i hjørnet, utakbart for Taffarel i Brasil målet. Det sto 1-1.

Så til det avgjørende øyeblikket.

En pasning fra venstre fra Erik Mykland, sender en perfekt ball mot den norske spissen, Tore Andre Flo faller som en sekk inne i straffefeltet, var det straffespark, dommer? Ja, det var det.

Som reprisen viser, drakten til Flo, stå som et seil. Dommeren, Esfandar Baharmast gjorde riktig, blåste i fløyta og pekte på straffemerket. Heldigvis har Norge Kjetil Rekdal på laget. Drillos nummer 10 er en kald fisk, som engang har uttalt: “Det er bedre at i tar´n, enn at du bomme.” (Molde dialekt) Klokka viste 88. spilte minutter.

Norge har scoret i Marseille

Husker du da Norge slo Brasil?

Kjetil Rekdal gjorde jobben sin på perfekt vis. Norge opp i 2-1 og går videre i VM.

At Drillos menn taper for Italia i neste kamp og må reise hjem, er det få som snakker om. Det er ikke så viktig heller. Det er måten seieren kommer på, som er poenget. Fra å ligge under til å gjøre to mål på få minutter og vinne.

Det var en viktig kamp for begge lag. For Brasil er det alltid viktig å vinne, for Norge sto det om å komme videre i VM. Egil Olsens største bragd som sjef for landslaget, var et faktum.

Jubel i gatene

Det er reaksjonene i de tusen hjem, langs vårt langstrakte land, på Karl Johan i Oslo, i by og på land. Nordmenn jublet, festet, gråt og trodde ikke det de nettopp hadde vært vitne til. Norge slo Brasil i fotball. Det utspant seg voldsomme jubelscener over hele landet.

Norge har scoret i Marseille” sto det på førstesiden i Norges største avis dagen etter. Og vi glemmer det aldri. Gjør du vel? Om du husker hvor du var og hva du gjorde 23. juni 1998, vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet.

Poenget med denne artikkelen akkurat i dag, 22 år senere, er situasjonen vi opplever nå. Norge stenger grensene, skolene er stengt, vi er i en akutt krise vi ikke kjenner konsekvensen av.

Om krisen skulle gå over, om landet klarte seg uten for mange alvorlig syke og døde. Vil vi kunne finne likhetstrekk i befolkningen når faren er over. Vi kan komme til å reagere på samme måte som den gang.

Sannsynligvis like spontant som da Norge slo Brasil.

Om vår statsminister opphever grenseforbudet, skolene åpner, barnehagene lar barna få komme tilbake og du slipper å jobbe hjemmefra. Flyene går som normalt og frisørene begynner å klippe hår, vi går ikke tomme for toalettpapir allikevel.

Da vil vi løpe ut i gatene og rope og juble, skrike og skråle fordi vi har fått livet vårt tilbake. Vi vil selvsagt aldri glemme Coronafrykten og viruset som herjer over hele kloden heller. Men vi vil holde sammen som nasjon, lykkelige over at faren er over for denne gang.

Hvor lenge vi må leve i unntakstilstand vet vi ennå ikke, men du kan sette Champagnen på is. Snart er vi fri.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre om du har huset fullt av folk. Kanskje hjemmeværende barn, fordi barnehage og...

Lukk