Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre om du har huset fullt av folk. Kanskje hjemmeværende barn, fordi barnehage og skole er stengt. Mange norske arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende jobber hjemmefra i disse dager.

Det kan medføre utfordringer man ikke har sett for seg.

Noen er vant til å jobbe hjemmefra i perioder hvor de tar med jobb-PC i helger og ferier for å komme seg vekk fra merarbeid. Andre opplever hjemmekontor for aller første gang og tror det skal gå smertefritt. Helt til fireåringen savner mamma etter tjue minutter – fordi barnet vet hun er hjemme?

Barnepass

Nylig ble det klart at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet anbefaler økt bruk av hjemmekontor og fleksitid som et tiltak for å forhindre smitte av Coronaviruset.

VG.no

Bør man ta en hvit løgn og ikke si at man sitter i kjelleren, i et ekstra soverom eller på kontoret og jobber? Ikke alle har et hjemmekontoret, og bare her kan det være man møter det første problemet. Hvor sitter man? På kjøkkenet?

Et hjemmekontor krever pålogging til jobbens nettverk eller bruker-verktøy som gjør at man kan gjøre jobbrelaterte oppgaver. Bare her alene, vil noen slite, om de ikke har arbeidsgiverens egne passord, PC eller jobb-system tilgjengelig.

Dette er noe å tenke over før du kogger av på jobben siste dag – før du skal ha hjemmekontor.

Hjemmekontor ikke bare enkelt å gjennomføre, men med gode rutiner er du raskt i gang

Hvem skal passe barna når du skal jobbe hjemmefra? Kan du klare å kombinere denne oppgaven? Det er vel nesten utenkelig, fordi det er begrenset hvor mange barnefilmer, spill og TV-program ungene orker å bruke tid på i åtte timer.

Man bør ha hjelp til å aktivere barna. Men bestemor og bestefar er i risikogruppen og kan ikke hjelpe til, enda så mye de ønsker det.

Covid-19

Alt vi ser, hører og gjør, vil dessverre handle om Covid-19, Coronaviruset de neste ukene. De fleste av oss vil være dritt lei av viruset, leve etter det og forholde oss etter at vi ikke kan leve normalt. At det f.eks ikke spilles en neste kamp i England på tre uker, er et mareritt for mange vi kjenner.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre.

Derfor er det viktig å få opp gode rutiner som gjør livet levelig, forsøke å gjøre en forskjell på hverdag og hel, virkedag og ferie. Enda vi strengt tatt ikke kan gjøre stort mer enn å holde oss hjemme, gå en tur i nabolaget eller i skogen.

Vi kjenner jo ikke de endelige konsekvensene til dette viruset.

UD fraråder reiser til alle land. Det er absurd, men virkelig.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre, sett mobilen på lydløs, men husk god kaffe

Her er gode råd for et velykket hjemmekontor:

  • Ut av sengen, ut av pysjen og rett på jobb etter frokost
  • Slå mobilen på lydløs og legg den i veska
  • Gå gjerne en kort tur for å våkne ordentlig om du har behov for det
  • Logg av sosiale medier
  • Ikke slå på TV, den er en tidstyv
  • Ta deg tid til kaffe og en solid lunsj
  • La huslige sysler, klesvask o.a ligge
  • Gi klar beskjed om at du ikke skal forstyrres når du jobber
  • Bruk tiden godt, men rekker du ikke deadline, bruk kvelden

Hjemmekontor kan være svært nyttig for alle arbeidstakere som får dette til å fungere, men ikke like enkelt å gjennomføre. For å lykkes må man altså ha hjelp utenfra.

Noen har en stor familie som kan bistå, andre har gode naboer de stoler på, og som kan passe flere barn på én gang. Men kun barn fra samme familie. Barn kan heller ikke være sammen.

Lest? Slik blir de rike enda rikere …

Statsminister Erna Solberg maner til solidaritet, samhold og dugnad i alle deler av samfunnet, for at så mange som mulig, skal komme gjennom katastrofen – sammen. Det betyr at AS Norge krever at alle som kan – er på jobb.

Hjemmekontor

Et velfungerende hjemmekontor krever sin mann og sin kvinne. Du skal ha en god arbeidsmoral for å jobbe full dag, hjemmefra. Du er jo ikke Winston Churchill, derfor bør du komme deg ut av senga, før du begynner å jobbe.

Alle arbeidsgivere ønsker at du som arbeidstaker skal lykkes og gjøre en best mulig jobb. Men ikke alle har arbeidsmoral nok til å jobbe hjemmefra. Bruk tid på gode rutiner i ditt hjemmekontor, ikke gjør det for hjemmekoselig. Du er mer “på jobb” enn hjemme – når du er på “kontoret”.

Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre, men med gode rutiner på plass, etterhvert, vil du kunne utføre en god jobb – hjemmefra. Du vil kanskje bruke den første uka på å komme deg i orden for deg selv, på din måte.

Alle som kan jobbe hjemmefra bør benytte den muligheten i disse tider. Man kan bruke videolink, e-post, telefon og SMS for å komme i kontakt med kollegaer eller kunder. Det er en legitim måte å jobbe på all den tid man ikke bør møte mennesker ansikt til ansikt.

Lykke til!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
1 million nordmenn kommer til å bli smittet

1 million nordmenn kommer til å bli smittet av coronaviruset. Den første er allerede død. I Italia er mer enn...

Lukk