Hold deg hjemme – ikke gå ut! Er oppfordringen fra helsemyndighetene og må du ut av huset, vær på vakt og bruk munnbind. Viruset Covid-19 er der ute. Du kan bli smittet, du kan bli alvorlig syk og du kan dø av det. Du bør vite konsekvensene nå, etter et halvt år med delvis nedstengning og lockdown.

Hjemmekontor, stengte skoler og faenskap. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du har livet kjært.

Det er for tidlig å si at Norge har sluppet meget billig unna pandemien, vi står fortsatt midt oppe i elendigheten. Det er smittespredning over store deler av landet fortsatt. Du er ikke utenfor fare. På offentlig transport, i butikken og hos tante Beate – smitten er der ute. Vil du ikke ta noen sjanser så ta dine forhåndsregler. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Lest? Hjemmekontor – ikke bare enkelt å gjennomføre!

Utfordring

Hvordan gjør man det på lang sikt? Å holde ungene hjemme etter skolen, ikke la de få gå på kino, ikke la de være sammen med venner og leke ute? Selvsagt skal man ikke holde ungene innendørs, det er ikke mulig å ikke la ungene leve et tilnærmet normalt liv. Man må bare ta de nødvendige forhåndsregler.

Vaske hender, huske på meteren, sosial distanse og holde seg hjemme når man har symptomer. Slik må vi dessverre leve lenge. Med trusselen om en lang og smertefull sykdomstilværelse med frykt for døden til slutt. Utfordringen er lik for oss alle, om vi heter Jørgen Hattemaker eller Erna Solberg. Vi vet ikke hvor syke vi blir, om vi skulle bli smittet. Og vi vet ikke hvem som dør. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Det vi vet er at eldre blir sykere og de med kroniske sykdommer kan bli sykere og dø, i langt større grad enn normalt friske mennesker. Av de fleste som døde i Norge, de tre første månedene etter 12. mars, hadde de fleste andre underliggende sykdommer. Det er i utgangspunktet godt nytt, all den tid det er en tragedie for alle som mistet sine kjære. Man vet også at yngre mennesker uten underliggende sykdom har dødd av viruset. Forskerne jobber på spreng for å finne ut svar på hvorfor.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendig. Dette globale reiserådet fra UD gjelder fram til 1. oktober 2020. Det er gjort unntak for reiserådet for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området med tilstrekkelig lav smitte (såkalte gule land/områder). Reise til gule land fører ikke til karanteneplikt. Allikevel bør ikke unntaket fra Utenriksdepartementets fraråding anses som en oppfordring til å reise utenlands. Regjeringen anbefaler alle å vurdere om en eventuell utenlandsreise er nødvendig.

HelseNorge.no
Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Skremmende tall

Du og vi, og mange med oss, hadde nok tatt til tårene i ren og skjær forskrekkelse om vi hadde fått denne beskjeden i fjor høst: I 2020 skal 1,5 millioner mennesker dø av et dødelig virus med utspring fra Kina. Det finnes ingen vaksine og de fleste som blir smittet vil få store langvarige smerter.

Tallene nærmer seg i slutten av september, 970.000 døde, 31.900.000 smittede og de fleste tilfeller i USA, India og Brasil. Land som ikke har tatt trusselen alvorlig nok, med stor befolkningstetthet og dårlige håndtering av pandemien – når den først kom.

Lest? Kommer du til å bruke munnbind?

Donald Trump og USA

Donald Trump burde helt åpenbart ha blitt stilt til ansvar for manglende handlinger når pandemien spredte seg i mars. Trump fortalte det amerikanske folket via media, at viruset ville gå over av seg selv, “slapp av folkens, dette er som en hvilken som helst forkjølelse”. Senere, når pandemien var på sitt verste og New York alene hadde 3000 døde per dag, anbefalte presidenten at det hjalp å sprøyte desinfiserende væske inn i kroppen. Enda flere døde, fordi de valgte å høre på presidentens råd.

Foreløpig er 205.000 amerikanere døde av Covid-19 og flere vil det bli. Svært mange av disse er døde grunnet presidentens manglende ansvar. Alt er som kjent mulig i USA, det betyr også at president Donald Trump kan bli gjenvalgt for fire nye år. Alene en direkte trussel mot verdensfreden. Det er all grunn til å frykte gjenvalg av presidenten, selv for oss i Norge.

Heldigvis vet vi nå at mange blir helt friske igjen, men det er mange som har kommet med skrekk-scenario om hvor syke de var når sykdommen sto på som verst. Det er derfor svært viktig å unngå å bli smittet – fortsatt. Høre på helsemyndighetene. Hold deg hjemme – ikke gå ut! Om du ikke må.

Samfunn i endring

På pluss-siden må vi ta med at store deler av verden er god på et par vesentlige ting – når en slik pandemi rammer kloden.

Til tross for svært mange døde, vil samfunnet overleve denne trusselen. Vi er gode på å skaffe til veie de nødvendige ressursene som gjør at færre dør. Vi kan velge å gjøre som svenskene, la så mange som mulig bli smittet og dermed bli immune, til tross for at mange særlig eldre og kronisk syke vil dø. Eller vi kan gjøre det vi har gjort i mange måneder allerede her hjemme. Høre etter på helsemyndighetenes råd. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vaksiner er under utarbeidelse, og i løpet av 2021 vil mange kunne få denne vaksinen som gir garantier mot Covid-19 viruset. Samfunnet er i endring slik vi lever i dag. Vi må fortsette i uoverskuelig framtid å vaske hender, holde sosial distanse og ikke gå ut med infeksjon eller feber i kroppen. Samtidig vil testing av potensielt syke mennesker fortsette med uforminsket styrke. Det er isolert sett en gunstig måte å stanse smitte på.

Jobbe hjemmefra

At vi reiser sjeldnere med kollektivtrafikk og heller jobber mer hjemmefra – er nok kommet for å bli. At vi også reiser mindre grunnet stengte grenser er nok en forbigående problemstilling, men det er med på å sinke spredning. Endringene i samfunnet er ofte til det bedre, når man tvinges til å gjøre grep grunnet alvorlige trusler mot menneskeheten.

At deler av lokalsamfunnet til slutt må stenges ned, skoler stenges, der barna må holdes hjemme i en periode på ti dager av gangen, må vi også tåle. Vi må rett og slett være mer handlekraftig og dra lasset sammen – for å unngå smitten. At det vil få økonomiske utfordringer for den enkelte, for kommuner og landet i sin helhet – vet vi allerede. Det er myndighetenes ansvar at landet ikke kollapser. Så langt ser det ut til å gå greit. Norge har som kjent ‘pææng’ på bok. Bare NAV får ut fingeren nå, så.

Når alarmen går der du bor er – det nok en gang ditt ansvar å gjøre det eneste riktige. Hold deg hjemme – ikke gå ut!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Barcelona-stjerne til Premier League-klubb!

Barcelona-stjerne til Premier League-klubb! Det er nok engang Wolves som stjeler de store overskriftene på overgangsmarkedet. Ikke før laget store...

Lukk