Nyhetene du aldri ville trodd på, om det ikke var for at du faktisk har opplevd det selv. Hva som har skjedd i ditt liv siden 12. mars 2020. Om du ble det fortalt, fått nyheten servert i fjor på samme tid – alt som skulle skje grunnet Covid-19 viruset og Coronnasmitten. Du ville aldri trodd på det. Aldri.

Det som har skjedd i verden dette året, er ubegripelig fortsatt. Kan det være noen som holder oss for narr? Eller stemmer det at mer enn 100.000 amerikanere er døde av viruset og at antallet stiger raskt, fortsatt? Kan det stemme at myndighetene ikke lar nordmenn reise ut av landet, verken på den ene eller andre måten? Heldigvis overlevde vi dramaet.

Lest? Slik berger du økonomien i Coronakrisen

Kan det virkelig stemme at man kan dø en lang og smertefull kvelningsdød av Covid-19? Dessverre er det vår virkelighet i dag. Verden blir kanskje aldri den samme igjen. Skoler stengte ned umiddelbart og ble holdt stengt i to måneder, før 1. til 4. trinn åpnet først. Hadde du trodd på det? At vi skulle få oppleve en slik dramatikk – at du skulle måtte jobbe hjemmefra i mange måneder?

Hjemmekontor

Fordi det var og er for risikabelt for deg å gå på jobb, fordi du kan bli smittet eller smitte andre?

Nyhetene du aldri ville trodd på, om det ikke var for at du har mistet en av dine nærmeste. Vært syk selv eller fått livet snudd på hodet gjennom sykdom i familien eller – håpløse økonomiske forhold. Tusenvis av nordmenn er permittert eller oppsagt. Mer 400.000 nordmenn er nyregistrerte hos NAV.

Bedrifter har gått konkurs, bedrifter som har vært i én og samme familie i generasjoner er stengt ned og vil aldri åpne igjen.

Restauranter, bibliotek, treningssentre og skoler ble stengt ned. AS Norge ble lukket 12. mars 2020. Du husker hvor du var da Erna Solberg, statsministeren holdt sin viktigste tale noengang.

Nyhetene du aldri ville trodd på ...
Covid-19 Coronavirus Foto Alexey Hulsov

Nyhetene du aldri ville trodd på, at du ikke skulle få reise på hytta på to måneder. Fordi om du ble syk, kunne du bli en belastning for helsepersonell i din hyttekommune. Leger og sykepleiere som sannsynligvis hadde mer enn nok med å behandle syke i lokalbefolkning. 26. mars ble 425 nordmenn registrert som smittet, på ett døgn. Det høyeste antall som er registrert.

Er det ikke uvirkelig og nesten ikke til å tro? Vi snakker altså om et virus som per dato har tatt livet av nær 349.000 mennesker i verden. Der mer enn 5,6 millioner mennesker har vært registrert med viruset Covid-19 i kroppen.

Situasjonen var så dramatisk for Norge og for nordmenn. Og situasjonen er åpenbart ikke over. Situasjon har dog vært betydelige verre og vanskeligere, dødeligere og langt med skadelig for andre nasjoner. Men vi vil aldri glemme dette, vi som opplevde nedstigningen. Da nyheten om at et dødelig kinesisk virus spredte seg som en tornado over landegrensene.

De lærde strides

De lærde vil nok strides lenge om myndighetene gjorde det rette. Å stenge ned hele landet for å stoppe smitten. For å berge alle potensielt døende som har underliggende sykdommer, eldre som sannsynligvis ikke vil overleve viruset. Selvsagt var det riktig å stenge ned landet.

Men noen påstår at Sverige, som satser på en mildere nedstengning av samfunnet, har gjort det riktige. Da er det grunn til å stille det naturlige spørsmålet – om du spør familien til de 4000 døde, de etterlatte.

At det er greit at deres nære døde hvis samfunnet slapp å stenge ned? Alle pandemier er i utgangspunktet et regnestykke. Hvor mange skal måtte dø før det er forsvarlig å ta så fundamentale grep som å stenge ned en hel nasjon?

Norge ser ut til å klare seg bra, foreløpig. Men det skal svært lite til før pandemien blusser opp igjen. At myndighetene velger å åpne grensene mor Sverige, som har mer enn 4000 døde, kan være nok. Det er særlig Stockholm som har mange smittede, men også i Gøteborg og nordover til Strömstad er det registrert mange syke og dermed stor smittefare.

Er du forberedt på en krise?

Vi vet lite om framtiden for menneskeheten. Heldigvis. Det vil komme nye bølger med farligere virus. Og det vil komme trusler mot menneskeheten som vil ta flere liv, kriger som varer i årevis pg naturkatastrofer som ingen har sett maken til. Men Covid-19 vil brenne seg inn i hukommelsen vår – så lenge vi lever.

Vi har måtte venne oss til underholdning via internett. Alle teater og store scener er stengt ned. Konserter på mindre enn 200 i publikum er tillatt. Foreløpig.

Om du serverte denne nyheten, med alle disse fakta vi sitter med i dag, ville ingen ha trodd på deg. Ok, et farlig og dødelig virus har verden opplevd tidligere. Men Norge har aldri, i hvert fall ikke siden andre Verdenskrig – så drastiske tiltak som rammer så mange, så raskt.

Alle offentlige kontor, kafeer og restauranter, svømmehaller og kinoer, treningsstudio og flyplasser. Alt ble lukket i løpet av ett døgn. Det er neste så vi ikke tror det fortsatt. Om ti år, vil du huske hvor du var da nyheten kom. Nyhetene du aldri ville trodd på … om den ble server deg for ett år siden.

Så lenge det ikke finnes en vaksine og du ikke vet hvordan du og din kropp vil reagere på viruset. Bør du holde deg hjemme.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Lasse Matberg er med på Farmen kjendis

Vikingen Lasse Matberg er med på Farmen kjendis. Sammen med John Arne Riise og Kine Olsen Vedelden. Det er som...

Lukk