Slik berger du økonomien i Coronakrisen, ved å innse at du vil ha problemer i kort eller lengre tid. Det er svært mange nordmenn som få dager inn i den nye tiden etter 12. mars – innså at dette blir vanskelig. Slik er det for veldig mange, så legg vekk skammen. Dine nye utfordringer i ditt nye liv er lik mange andres.

Vi må innse at krisen er her og den blir her lenge.

Lest? Syv kriterier for å leve lenge

Har du mistet inntekt, purr på NAV. Ring til du får svar, du skal ha krav på dagpenger om du har vært i jobb det siste året.

Husk at du bør søke, også på jobber utenfor egen kommune, fordi det kan hjelpe deg å komme inn i arbeid raskere. Er du heldig kan du raskt flyttes tilbake til hjemkommunen om det finnes muligheter for det. Pendling i en kortere periode, bør alle være ville til. All info finner du på NAV.no

Fått vedtak med virkning fra før 20 mars 2020 – hva gjelder for deg?

Hvis du får vedtak om dagpenger med virkning fra før 20. mars 2020, gjelder de tidligere reglene om: 

 • Minsteinntekt 
  Du må ha hatt inntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) de siste 12 månedene, eller minst 3 ganger folketrygdens grunnbeløp i løpet av de siste 36 månedene 
 • Hvor mye du får i dagpenger
  62,4 % av inntekter som gir rett til dagpenger
 • Reduksjon i arbeidstid
  Du må ha fått arbeidstiden din redusert med minst 50 % i tiden frem til 20. mars 2020. 
 • Ventetid
  Når du blir arbeidsledig og får rett til dagpenger, må du avtjene en egenandelsperiode tilsvarende tre stønadsdager før dagpenger kommer til utbetaling 

Om du har hytte, båt, bil, bolig eller annet av en viss verdi. Selg unna. Rydd i kjeller og på loft. Det er nå du trenger penger. Du vil bli overrasket over hva du kan få penger for på nettet. Bruk også Facebook, selg tingene dine på lokale salgssider.

Ta kontakt med banken.

Bruk nettsidene og søk om utsettelse for boliglån og betaling av renter, eller kun én av disse. Bankene vet om utfordringene mange står ovenfor, du vil bli hørt om du har problemer med å betale. Du bør også være sikker på at du har en svært lav boliglånsrente. Hvis ikke bør du forlange det, nå.

Slik berger du økonomien i Coronakrisen gjennom å ta kloke og riktige valg i en vanskelig tid. Det er ikke rom for sløsing, men sparing og nøkternhet på ubestemt tid.

Slik berger du økonomien i Coronakrisen

Statens støttetiltak hjelper ikke mye for den enkelte. Ikke annet enn dagpengene du ha rett på og som du skal få via NAV. Det alene er sjeldent nok, om begge er havnet i Coronakrisen, økonomisk. For å berge økonomien, huset og forholdet – er det viktig å snakke sammen. Man bør spare der det spares kan.

Så drastiske tiltak som å selge huset eller leiligheten, kan bli tvingende nødvendig, for å få inn nok penger. Å bo er de fleste nordmenns største utgift. Å bo billigere gjennom salg, er en løsning, men den bør planlegges.

Årsaken til mange med økonomiske problemer nå er selvsagt tapet av inntekt. Hvor lenge man blir permittert eller arbeidsledig vet man ikke sikkert. Situasjonen er kritisk for mange, og den vil bli verre uten én eller enda verre – to inntekter.

Tenk alternativt

I banken får du også god rådgiving, bruk de ressursene du har til rådighet. Kanskje kan dere få forskudd på arv hos foreldrene. Private lån er et annet alternativ. Om du velger å gå inn for alternative løsninger, bør du huske at pengene skal betales tilbake. Ikke svi av kredittkortet av samme årsak.

Derfor er det viktig å tenke alternativt. Hva kan man tenke seg å jobbe med? hva kan man klare å utrette i en omskolert jobb? Kunne du tenke deg å gå med avisene om natten? Begynne på Rema 1000 for en begrenset periode? Eller passe naboens barn i den tiden foreldrene er på jobb?

Du må ha inn penger. Tenk nytt.

Husk at ingen vet sikkert hvor lenge krisen er her. Om du ikke er permittert eller oppsagt nå, bør du tenke det verste, kanskje særlig hva økonomi angår. Hva er din husholdnings smertegrense? Hvor langt kan dere klare å presse ned forbruket? Hvor mye klarer dere å spare? Og hvor lite kan dere faktisk leve for?

Fram til barnehagene åpnet igjen, kunne du ha spart endel penger, fordi du slapp å betale i ca én måned. De som har to barn, burde hatt ca 7000 kroner ekstra å rutte med. Nå er barnehagene og barn i 1. – 4. klasse tilbake på skolen igjen. Det er et skritt i riktig retning.

Lei ut!

Du som eier flere boliger og ikke vil selge. Hva med å leier ut? Eier du en hytte, bør den også leies ut for en periode. Har du et ekstra soverom? Lei dette ut for noen hundrelapper gjennom airbnb. Har du en hele etasje å leier ut, kan du ta noen tusenlapper.

Til og med campingvognen kan du leie ut med god fortjeneste.

Verden vi lever i er uansett endret til et ukjent scenario vi må føle oss fram i. Vi kan være ute av den verste krisen i løpet av året. Eller vi må forholde oss til Coronakrisen og smittefaren i lang tid. Det gjør at stadig flere nordmenn vil kunne få økonomiske utfordringer de ikke kjenner i dag.

Da gjelder det å bruke minst mulig, spare mest mulig. Som er enklere sagt enn gjort for mange.

Her finner du en rekke nasjonale tiltak regjeringen har gjort for privatpersoner, enkeltmannsforetak, store og mindre bedrifter.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vårkåt og nøden – inne som ute?

Vårkåt og nøden – inne som ute? Kanskje er det umulig å bli vårkåt når man ikke får nok sol...

Lukk