Hva en Groomer er – bør du vite, om du har barn. Når du kommuniserer med noen på internett, via mail, e-post, sosiale medier eller via Snapchat, kan du ikke vite hvem som er i andre enden.

Noen kan være ute etter å få tak i ditt barn. Vet du hvem din sønn eller datter skriver med?

Kayleigh fra Leicestershire i England, ble bare 15 år gammel. Hun chattet med menn som driver med «Grooming», kort fortalt betyr det at de utgir seg for å være noen andre, avtale møter og forgripe seg.

Stephen Beadman var en «Groomer», han kom i kontakt med Kayleigh, voldtok henne og drepte henne etter å ha kommunisert med henne over lengre tid. I følge Dagbladet.no, bekrefter Kripos at også en rekke barn i Norge har blitt utsatt for «Grooming.»

Hva en Groomer er – bør du vite, om du har barn.

Hva en Groomer er - bør du vite, om du har barn.

De fleste unge vet at de ikke skal møte fremmede, ei heller de som man møter vi internett. Dessverre finnes det også naive foreldre som ikke forstår hvor brutal verden er, der organiserte kriminelle er interessert i ditt barn, for å selge din sønn eller datter til de som betaler mest.

Heldigvis skjer ikke dette særlig ofte i Europa, men i andre deler av verden forsvinner det barn, hver eneste dag. Du som forelder har plikt til å ta visse forhåndsregler.

I løpet av minutter kan ditt barn ha fått seg en ny ‘venn’ på nettet.

Unge gutter og jenter som blir lovet fester, penger, gaver og får andre lovnader blir rundlurt og er lette offer for de som ønsker å utnytte disse. Via lange samtaler via chatte-kanaler, får de sakte, men sikkert tillit nok til å få møte de unge.

Da er det umiddelbart fare på ferde.

«Personer med seksuell interesse for barn bearbeider og manipulerer barn på nett for å vinne deres tillit, for å isolere barna og få barna til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker.»

Kripos

Ingen ønsker at egne barn skal utsettes for fare, men vi sjekker vel for sjeldent eller aldri hvilke kontakter de har og med hvem de kommuniserer med på nettet? Det er nemlig veldig forskjell på å ville gi de unge et privatliv, og det å bry seg på ordentlig.

Du har som omsorgsperson, plikt til å vite hvem barnet ditt er i kontakt med, nettopp for å unngå at de unge ikke kommer i farlige situasjoner. Derfor bør alle foreldre eller andre omsorgspersoner fortelle og forklare, at den de skriver med på nett – kan være en person, med uærlige hensikter.

Selvsagt skal barn og unge lære seg hvilket fantastisk verktøy internett er. Og dermed bruke det til alt det er verdt. Men, også advares om alle de farer det medfører å være online og dermed tilgjengelig for absolutt alle. Alltid.

  • Dette må du passe på:
  • Lær barna å være trygge på nett. Den beste måten å bekjempe grooming er at ditt barn er velinformert, og vet hva de må være på vakt mot.
  • Lær barna å si ifra. Barna må vite de kan og må snakke med sine foresatte hvis de føler seg utrygge eller bekymret på grunn av noe som har skjedd på nett.
  • Du må vite hvor barna er: Hvilke nettjenester bruker dine barn til å kommunisere med andre barn? Sett klare grenser for hvilke nettjenster dine barn får bruke.
  • Du må vite hvem nettvennene er: Snakk med barna om hvem de har kontakt med på nettet. Få barnet til å forstå at selv om de har blitt kjent med noen online, betyr det ikke at de vet hvem det er.
  • Hold personlig informasjon privat. Barn må vite at de ikke skal gi ut navn, alder, fødselsdato, adresse, telefon-nummer, navnet på skolen og andre opplysninger til andre enn personer de kjenner.
  • Ikke del bilder eller video med fremmede.
  • Ikke følg med fremmede. Det er viktig å få barna til å forstå at de aldri skal avtale fysiske møter med noen på nettet uten at foreldrene er informert og med på møtene. Det samme gjelder for «møter» som skjer på nettet. Gi beskjed om at det ikke er greit for barnet å bli med nettbekjentskaper over på andre nettjenester.
  • Tips politiet. Ofte får seksuallovbrytere på nett holde på lenge, selv om mange har opplevd deres fremstøt. Tips på tips.kripos.no, selv om det ikke virker så alvorlig. En groomer prøver seg ikke bare på ett barn.
  • Kilde: Kripos

Dessverre vil gutter og jenter også i framtiden bli lurt til seksuelle tjenester av fremmede, hovedsakelig menn. Du vet at det kan være din sønn eller datter. Ta den vanskelige debatten, bruk tid, svar på spørsmålene etter beste evne og vær en klok omsorgsperson.

Kayleigh ble lurt i en felle etter tusenvis av meldinger med Luke Harlow. Deretter ble hun lurt av hans nabo, Stephen Beadman, grovt mishandlet og senere drept. Spre budskapet og fortell dine venner om hendelsen, slik at andre kan bli advart.

Noen der ute kan være ute etter ditt barn, burde du ikke ha mistet nattesøvnen ved tanken?

Kilde: Dagbladet.no

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
TV-underholdnings-krigen aldri vært hardere

TV-underholdnings-krigen aldri vært hardere. For noen få tiår siden, var det to typer underholdning, om man ikke skulle underholde seg...

Dårlig økonomi? Les!

Dårlig økonomi? Les! Januar er en av flere måneder mange nordmenn er blakke etter en heftig handle-orgie. I julen er...

Lukk