Ingen teller kalorier i sommerferien …

I sommerferien skal man kose seg litt ekstra og slippe å telle kalorier og tenke så nøye på hva man spiser. Men etter den søte kløe, kommer den onde sannheten fram.

Har du spist og drukket det som fristet mest gjennom tre, fire eller kanskje fem ukers ferie, har du lagt på deg tilsvarende. Dette er kilo det kan være vanskelig å få av igjen.

fet mat, mye sukker i maten og drikken du nyter gjennom sommeren er nok langt mer usunn, enn det du spiser til hverdags ellers i året. Nettopp derfor er det så lett å legge på seg også, men mest fordi du er mindre aktiv, du trener mindre og beveger deg på en annen måte når du er på reise, bor på hytta på fjellet eller er urban i storbyen. Felles for alle disse feriedestinasjonene er at det er fristelser med på lasset.

Kombinasjonen riktig kosthold og nok mosjon eller trening, gir en sunn kropp som varer lenge. Så enkelt er det egentlig.

Fra å være en veltrent kjekkas, kan du fort ha blitt til en lat tjukkas på kort tid. Da er det på tide å ta noen viktige grep.

Ingen teller kalorier i sommerferien …
Ingen teller kalorier i sommerferien ...
Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

For å redusere vekt, bør man først og fremst spise klokere, mindre porsjoner og mindre av det usunne fettet, saltet og sukkeret. Man må ikke være helt Lars Monsen og løpe opp og ned alle fjell som finnes, men finne sin egen måte og være i aktivitet på. Kombinasjonen riktig kosthold og nok mosjon eller trening, gir en sunn kropp som varer lenge. Så enkelt er det egentlig.

Sommerkosen er et nødvendig onde, enda det faktisk er mulig å spise sunt gjennom ferien, velger de fleste mer alkohol, mer usunne middager med sauser og desserter, som gjør at vekten øker. Softis, brus, kaker, pomes frites, øl, vin, drinker, chips og digre hamburgere smaker alltid godt, men har tilsvarende flere kalorier enn sunnere mat, helt åpenbart.

Gjennom året ellers, spiser du jo fisk, salater, bær, nøtter, frukt og grønnsaker og drikker kildevann som tilbehør.

Ikke særlig spennende kanskje, men altså tvingende nødvendig for å holde kiloene og hjerteinfarktet unna. Å spise riktig, er faktisk mer helsebringende enn å løpe ned fjellsidene sammen med Lars Monsen. Ja, det er smart å mosjonere, men det er faktisk viktigere å spise riktig over tid.

Hva er å spise riktig? Det kan vel ikke en halv fet skribent vite, hva som er riktig for resten av folket? Neida, jeg har selveste Erna Solberg, statsministeren, på laget når jeg legger til grunn denne artikkelen. Det er nemlig Helsedirektoratets anbefalte ernæringsråd, som forteller oss hva du bør spise og at du bør holde deg i aktivitet. Dette er ingen fasit, men anbefalte råd, for å unngå helseplager på sikt. Ingen overlever livet, men man kan eldes med en kropp som fungerer, men likevel kose seg ekstra i ferien.

Velger man å lytte til myndighetenes helseråd og tips om ernæring, får man kanskje oppleve noen sommere ekstra. Da kan det være smart å begynne å telle disse kaloriene igjen, så snart sommerferien er over.

Husk at din kropp er ditt liv og du skal ha den hele livet, jo bedre du passer på den, jo lengre fungerer den. Jo lengre lever du.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Liverpool på troféjakt!

Liverpool på troféjakt! Vi har forsøkt å tippe Premier League-vinneren de ti siste sesongene, med unntak av at Leicester overrasket...

Lukk