Ja-mat og nei-mat, sliter du med å velge? De fleste som er bevisst hva de putter i munnen, vet også hva man bør spise for å holde vekten, eller til og med redusere den.

Hva man spiser er dog bare en del av jobben – du bør kombinere riktig kost med mosjon eller trening.

Det er fortsatt stor forskjell på å barbere seg og å skjære av seg hele hodet. Du skal kose deg av og til, og du bør selvsagt klemme innpå en solid hamburger med ost og bacon, om dette tiltaler deg – en sjelden gang.

Ved å være seg bevisst hva man putter i munnen i hverdagen, som det jo er aller flest av, vil det være mer enn nok til at du reduserer vekt om man spiser riktig. Eller lykkes med å slanke seg, om man skal kalle en spade for en spade.

Å være ærlig mot seg selv, er nemlig det aller første man bør gjøre for å lykkes med en livsstilsendring. 

Ja-mat og nei-mat, sliter du med å velge?

Ja-mat og nei-mat, sliter du med å velge?
Bright Vibes via Compfight

Ikke alle vet hvilke konsekvenser det kan få for kroppen på kort eller lang sikt, om man velger å spise usunt, der fysisk aktivitet blir holdt til et minimum. Man eldes rett og slett raskere. Kroppen forfaller, tennene ramler ut og man blir grå, trett, fet og lat. Man vil etter all sannsynlighet spise og drikke på seg diabetes 2, som anses som en farlig livsstilssykdom. Dessverre.

Velger man ja-mat framfor nei-mat og mosjonerer eller trener regelmessig, vil man kunne få økt levealder. Selvsagt kan man bli kjørt ned av bussen, få en pall i hodet eller dø av hjertestans av andre årsaker. Menneskers liv kan være over på et øyeblikk. Ta ikke morgendagen for gitt – uansett.

Mens vi venter på døden, bør vi jo gjøre det beste med den tilmålte tiden vi har. Enig?

Hemmeligheten med å lykkes med å redusere vekt, handler ofte om å spise færre kalorier enn man putter i seg per dag. Over tid. Drikke vann i stedet for brus eller andre sukkerholdige drikker. Spis variert, men ikke for mye. Menn bør ha ca 2000 kalorier, kvinner ca 1500 per 24 timer.

Allikevel er det mange som sliter med å lykkes med nettopp dette.

Derfor vil vi gjøre det lettere for deg, ved å sette opp en liste over det du bør spise mindre av, og det du med god samvittighet kan spise ofte. Husk at du uansett skal kose deg med jevne mellomrom. Klarer du å spise det du liker best, men som er på listen over nei-mat – kun én gang i uka, er mye gjort.

NEI-MAT:

 • “Farsemat” med for mye fett som pølser o.l kjøttdeig, hamburger, leverpostei, spekepølse og servelat f.eks
 • Sjokolade (lys), potetgull, øl, majones, ost, smør, sjokoladepålegg
 • Fløte, sauser, brus, smågodt, ferdigretter, saltholdige produkter
 • Mettet fett, lyst brød, salater med majones, pomes frites, frokostblanding, kaker, kjeks
 • Is, desserter, pizza, juice
 • Listen over nei-mat, er faktisk blitt lengre de siste årene pga forskningen, som forteller oss at mye er usunt

JA-MAT:

 • Nøtter, linser, olivenolje, rapsolje, mørk sjokolade, ekstra lettmelk med D-vitamin, råvarer, frukt, vilt, grønnsaker
 • Fisk, fiske-produkter, grovt brød- og kornprodukter, havregryn, blåbær og andre bær sorter
 • Kylling, kalkun, svinekjøtt, tran, egg, smoothie
 • Cottage Cheese, erter, bønner, vann, kokt skinke, vegetarisk pålegg
 • Tørket frukt, yoghurt (uten tilsatt sukker), rødbetter

Her er de 5 sunneste matproduktene for deg og meg, i følge Forbukerinspektørene fra NRK, i rangert rekkefølge:

 1. Gulrot
 2. Makrell i tomat
 3. Havregryn
 4. Blåbær
 5. Melk (tilsatt vitamin D.)

Man bør uansett aldri bli fanatisk, og det er faktisk bedre å være kreativ i matveien, og spise variert, enn å spise det samme hver eneste dag. Husk å holde forbrenningen oppe ved å spise tre hovedmåltid, med to mellom-måltid. Makter du å spise “riktig” hver tredje til fjerde time, og mosjonere regelmessig, vil du leve i en sunn og velfungerende kropp.

Ved å spise riktig, mener vi det som passer til din timeplan. En god idé er å variere ukemenyen fra uke til uke, men der f.eks fisk er endel av middagsmåltidet tre ganger i uka. Da har du allerede opprettholdt inntaket av de viktige omega 3-stoffene. La barna være med å lage sunne og gode måltider; da er det lettere å få de til å spise riktig og nok.

Ved å spise mye og usunn mat, blir man lat og tiltaksløs, det genererer liten aktivitet, som igjen gjør deg overvektig over tid.

Ikke bli en lat tjukkas, men heller en sunn og frisk kjekkas. Da lever du lengre.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL 2016 – Hvem blir Norges neste stjerneartist?

IDOL er snart tilbake på skjermen, TV2 og Norges største sangkonkurranse har en tendens til å samle mange foran skjermen,...

Lukk