Jakten på adrenalin kan drepe deg fordi du ikke regner riktig. Du tar litt for store sjanser der du burde tenkt sikkerhet. Selvsagt kan du få en meteoritt i hodet og dø i det øyeblikket du går ut av døra. Men den sjansen er ikke særlig stor.

Du kan også bli kjørt rett ned av naboen som rygger ut av bakgården, uten å se deg. Den sjansen er betydelig større, ikke sant?

Å leve er jo egentlig fryktelig farlig. Du kan, eller rettere sagt, vil dø av det, til slutt. Men inntil da, mens vi venter på døden, er det mange måter å leve livet på. I sommer. Om Erna og helsemyndighetene tillater det, vil det nok en gang skje ville tilstander på Voss og mange andre steder rundt om i landet. Jakten på adrenalin kan drepe deg.

Ekstremsportveko, som det heter lokalt – er avlyst i år, grunnet Corona-faenskapet. Men det betyr ikke at det ikke skjer en rekke aktiviteter på det vakre stedet, mellom fjellene. Voss er kjent for å være bygda der mange debuterer. I fjellveggen. Enten de har valgt å kaste seg ut av fly for å hoppe i fallskjerm, for første gang. Eller valgt å hoppe fra fjellkanten, eller i paraglider, også det for første gang.

Å leve på grensen

Adrenalin er et hormon som dannes i binyremargen fra aminosyrene fenylalanin eller tyrosin og tilhører substansgruppen katekolaminer. Utskillelsen av hormonet i blodet reguleres av impulser fra det sympatiske nervesystem, og virkningene av det i organismen tilsvarer hovedsakelig de som fremkalles av det sympatiske nervesystemets nerver til organene.

Store Medisinske Leksikon

Det er populært å leve på grensen til det forsvarlig og det kan som kjent gå fryktelig galt. Man kan dø av å gå over veien på feil tidspunkt. Men sjansen er altså betydelig større om du raser på motorveien på motorsykkel, der bare en hjelm beskytter hjernene din fra den sikre død om du krasjer.

Jakten på adrenalin kan drepe deg

Gjennom Evolusjonens tidsalder har det alltid vært viktig for mennesker å utfordre skjebnen. Gjøre vågale ting som får blodet til å bruse i årene, som får mennesket til å kjenne at man virkelig lever. Får det til å kjenne at det er deilig å lykkes med livsfarlige stunt. Som dreper på sekunder, om det går galt. Selvsagt er den type livsstil – for de helt spesielt interesserte.

Alle vi andre, som kan grue oss til å gå gjennom sentrum, livredd for å møte for mange gamle kjente. Eller ikke fullt så kjente, som vi egentlig ikke har så mye å snakke med, om. Eller grue oss for å kjøre heis, fordi den kan stoppe mellom etasjene. Eller grue oss for å få beskjed av legen om at nå går det mot slutten, allerede.

Livredd for sykdom

Tusenvis av nordmenn gruer seg for dagen de skal få beskjed om at man har fått kreft i bukspyttkjertelen. Eller andre vitale kjertler eller organer det er dumt å få kreft i. Vi er pysete de fleste av oss, og frykter farlige sykdommer. Derfor lytter vi når Erna forteller oss at et usynlig virus kan ta livet av oss på flekken, om vi ikke vasker hendene.

Vi vasker hendene til blods, de fleste av oss, av den grunn. Vi vil jo ikke dø. I hvert fall ikke av et tåpelig virus, fra Kina.

Disse andre, som jakter på adrenalinet, som også kan drep folk på flekken om de regner litt feil. Lever av å jakte på redselen, altså det motsatt av oss nervevrak som kjenner oss aller best igjen i Ellings skikkelse. Som kan gå på en real smell om vi blir stilt ubehagelig spørsmål i full offentlighet.

Blir man syk og får kreft i vitale organer, er det ikke lengre synonymt med fortidig død. Forskningen gir oss forlenget levetid.

Frykten, eller sunn fornuft, holder oss i live. Hver dag. Frykten for å bli alvorlig syk eller dø, gjør at vi passer oss i trafikken og ikke faller ned fra store høyder. Vi har et innebygd nervesystem, som gjør at vi tar automatiske avgjørelser, i hvert fall når vi er edru. Når vi drikker for mye alkohol, forsvinner mye av den rasjonelle fornuften.

Derfor finner man ofte menn på havbunnen med smekken åpen, druknet og død i all evighet. De skulle bare urinere på kaikanten eller ved å stå i båten etter å ha drukket (for) mye øl. Det har ikke så mye med selve adrenalinet å gjøre, mer dumskap. Uforsiktighet. Det kan man alt også dø av.

Jakten på adrenalin kan drepe deg

Kongen er frisk til det motsatte er bevist

Da Hans Majestet Kong Harald kom i dialog med legen, Ingvard Wilhelmsen, på spørsmål om hvordan han hadde det. Svarte kongen: Jeg har det bra, jeg, man er jo frisk inntil det motsatte er bevist. Og det er en innstilling vi hypokondere, som ikke jakter adrenalin og annet livsfarlige greier – bør tenke litt over. Alle er faktisk helt friske helt til vi får en diagnose, og det er det jo ikke alle som får.

Om du velger å være sjef i eget liv og ikke lar frykten for kreft og livsfarlige virus ta overhånd, vil du få en bedre hverdag.

Kongen vår er en frisk og populær monark som mange liker å like. At han tok med seg dronningen sin og hilste til det norske folk på nasjonaldagen, forteller litt om folkekongen. Han ville at folket skulle se ham og dronningen på denne viktige dagen – for folket og for nasjonen.

Kanskje gav det kongen og dronningen litt adrenalin, også? Å vise at de bryr seg og bli hyllet av folket – etter sin spontane tur gjennom Oslos gater. Vi liker å tro det. Det ble en fin 17. mai for mange som fikk besøk av kongeparet.

Sjef i eget liv?

Hvilke tanker skal man sile ut for å takle en bedre hverdag, uten å måtte lide seg gjennom livet ved å frykte livet?

Mange tenkte tanker er det reneste tullball, og vil man komme forbi problemene og videre i livet, må man endre tankemåte, endre holdninger å ta tilbake livet. Vær sjef i eget liv. For disse menneskene, er det langt så langt unna man kommer – å jakte adrenalin. Man har mer enn nok med å gå over stuegulvet. Det er en viss forskjell. Jakten på adrenalin kan jo drepe deg.

De unødvendige tankene som handler om unødig angst og bekymring må bort. Du kommer ikke videre i livet om du ikke legger vekk viktigheten av hva andre mennesker mener om deg. For det er fryktelig lite viktig. Møter du tidligere venner, eller tidligere arbeidskollegaer du egentlig ikke har interesse av, er det bare å si hei. Gi et nikk og gå videre. Du er jo like viktig som dem. Minst.

At du har det bra rent mentalt, er svært viktig for deg, hvorfor da bruke energi og engstelse på hva andre mener om deg? Er det ikke viktigere at du er fornøyd med vedkommende?

Klarer du å bli sjef over egne tanker og eget liv, makter du raskt å styre negative følelser og tanker vekk – og livet begynner endelig å ta form igjen.

Plutselig en dag, vil du kanskje jage etter adrenalinet, fordi du innser at det ikke er så farlig å leve. Kanskje? Kan det skje?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fernandes nøkkelen til Pogbas framtid i Man United?

Fernandes nøkkelen til Pogbas framtid i Man United? Paul Pogba er en god fotballspiller, når han selv vil. Franskmannen hadde...

Lukk