Det er ikke mer enn 45 dager siden skolene tok til igjen, med et nytt semester – etter sommerferien, og julemarsipan og julebrus er allerede på plass i butikkhyllene. Hva synes du om det?

[poll id=”57″]

Norske juleartikler diskuteres hver eneste høst i dette landet. Og det er langt flere som irriterer seg over jule-emballerte Sosisser og rødkål, julebrus med julemotiv på, og melkekartonger med julenisse i oktober, enn de som finner julestemningen, midt på høsten. Er det ikke grusomt?

Jo, for vi har det så bra i dette landet at vi ikke har så mye mer enn for bratte fartsdumper, for tidlige julevarer i forretningene og dyr bensin og irritere oss over. I hvert fall ikke så mye. Vi har nok penger, et fantastisk helsevesen, vi blir ca 80 år og ser ikke ut til å bli fornøyd med noe som helst. Været er vi også gode på å klage over også. Særlig gjennom høsten kanskje.

Men for å være helt ærlig, dette med julevarer i oktober – handler bare om penger, og større omsetning for de styrtrike eierne av de få kjedene vi har i dette landet. Kan irritere noe og enhver.

Familien Reitan og Rema 1000 eier ca 23,7%. Norgesgruppen eier 43,2% der butikkene Meny, KIWI, Spar, Joker – med fler inngår.  COOP har ca 29,2% av markedet, og Bunnpris fra barteland har ca 3,9% av den totale omsetningen i Norge. Alle disse vil åpenbart tjene mer penger for hver time som går, året gjennom. Det er utvilsomt hovedbeskjeftigelsen til kjedene, å bli rikere og større enn konkurrentene. Konkurranse er sunt, og slik har det alltid vært.

Men handelstanden ser ut til å øke både jul- og påskesortimentet til mange måneder utenfor den faktiske sesongen. Det blir veldig feil.

En handelslekkasje til Sverige på mer enn 15 milliarder kroner, snakkes det ikke så høyt om, hverken fra kjedene eller politikerene. Gjett om det viskes på de respektive kjede-kontorene. Tobakk, kjøtt og alkohol består av en vesentlig del av det Ola og Kari Nordmann drar med seg over grensene fra Sverige, og avgiftene skal ned hos naboene og sannsynligvis opp her hjemme. Noe som gjør forskjellene enda større på sikt.

Svenskene er neppe det spor bedre, hva julevarer i oktober angår. Det er heller ikke poenget, vi får feie for egen dør så får svenskene ta i mot nordmenn som er prisbevisste nok. Poenget er at rikingene som selger maten vår, gjerne ville ha solgt julevarer i mai om de fikk lov – for det er det handler om. Økt omsetning og å vinne priskrigen.

Om man skulle tatt seg tid til å spørre den jevne nordmann, om når det passet seg, for julestemningens skyld – når skulle man ha funnet juleprodukter som pepperkaker og juleribbe i butikkene?

4. oktober, vil neppe være svaret.

 

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
For stor regningsbunke? Les!

Mange nordmenn sliter med for stor gjeld, ofte med for høye lån, med for dyr rente – som gir dårlig...

Lukk