Mindre fett og mer muskler i 2021? Det er en like viktig tradisjon for mange nordmenn, å forsøke å bli en bedre utgave av seg selv i inngangen til et nytt år. Nyttårsforsettene kan til og med være de samme, år for år. Slankere, mer sexy, snillere, bra for partneren og mer effektiv på jobben. Kan du lykkes i år, tenker du kanskje?

Det er like naturlig for mange nordmenn å ha høye ambisjoner for framtiden, som det er sannsynlig at forsettene ryker, denne gangen også.

Lest? 2021 vil bli håpets år

Vi vet det, du vet det, alle vet det. Nyttårsforsettene vil ikke holde mer enn noen få måneder, så er det tilbake til det gamle livet. Vaner er nemlig vonde å vende. Skal du lykkes, må det en livsstilsendring til. Der du bryter med de vanlige mønstrene og dårlige rutinene – som gjør at du føler det må et nyttårsforsett til. Kjenner du deg igjen?

Mindre fett

Mindre fett og mer muskler i 2021? Da må du nok legge om stilen, min venn. Du må rett og slett spise mer riktig, kanskje oftere, men mindre mengde, mindre kalorier og mindre sukker. I tillegg må forbrenningen din opp flere hakk. Hva du skal ha som målsetning er selvsagt opp til deg selv. Men ved å trene regelmessig vil du sakte, men sikkert bryte mønstre. Bli mer fit og du får mer muskler.

Visste du at det er intervalltrening i ca 40 minutter som har best effekt for god trening, ifølge nyere forskning?

Og som gir deg raskest resultater? Jobbe i 30 sekunder, hvile i 15 sekunder, og ny økt på 30 sekunder. Og gjentar øvelsen tre ganger. I løpet av de 15 sekundene med hvile, rekker ikke pusten å gå ned, dermed opprettholdes høy puls, økten gjennom. Som igjen gir best valuta for treningen.

Trener man i mer enn 40 minutter, faller intensiteten og man for ikke det samme resultatet over tid.

Mindre fett og mer muskler i 2021?

Forskning

Mindre fett og mer muskler i 2021? Det skal så lite til å gjøre helsebringende goder for kropp og sinn. Så lite at det er litt underlig at så mange nordmenn sliter med vekta. Det å slanke seg er ikke vanskelig, men å holde vekta nede over tid, derimot. Det er en utfordring.

I en studie gjort ved NTNU i Trondheim, fikk forskerne overraskende svar.

En gruppe på 71 overvektige mennesker, ble tildelt 1000 kilokalorier i døgnet, i åtte uker. I de fire neste ukene fikk de en matmengde som gjorde at de skulle holde vekta stabil. Så ble forsøkspersonene observert og fulgt opp i ni måneder.

Kroppsvekt, fett, muskelmasse og hvileforbrenning ble målt etter henholdsvis ni uker, 13 uker, og ett år.

Etter ni uker hadde deltagerne tatt av 14 kilo i snitt. Men etter ett år, hadde deltagerne gått opp 29 prosent, eller ca 4 kg, av sitt opprinnelige vekttap. Å redusere vekt kan de fleste klare i en begrenset periode. Å holde vekten stabil over tid, er svært krevende.

Man må ha disiplin i hverdagen og en langsiktig plan, både for kosthold og opprettholde god nok forbrenning.

Nyttårsforsett

I år som i fjor, løper tusenvis av nordmenn ut i treningsentrene, i skogen, langs fortau og til fjells for å finne storformen i januar. Det nye året skal være bedre enn det forrige for kropp og sjel – endelig skal du nå match-vekta ved å trene mer og spise mindre. Blir det six pack i år, tenker du kanskje?

Hvor lenge tror du det holder denne gang? tre uker? to måneder?

Sannsynligvis ikke særlig lengre enn i fjor, dessverre. Mindre fett og mer muskler i 2021? Har du planene klare?

Mindre fett og mer muskler i 2021?

Det er ikke nødvendigvis ‘stayeren’ din det er noe galt med, men alle fristelsene du havner ovenfor. På jobben, i kantina, i helga, på fjellet med venner, til hverdag og fest, bogner det av usunne alternativer. Som gjør det nær umulig for deg, å holde det strenge regimet du i utgangspunktet hadde bestemt deg for, i starten av 2021.

Selvsagt bør du ha et mål om å slutte å røyke, bli sunnere og en bedre utgave av deg selv, men det er en livsstilsendring og langsiktige mål som endrer deg til et bedre mennesker. Om du skulle være blant de få som lykkes. Mindre fett og mer muskler i 2021?

Du kan åpenbart være en god person om du velger å være akkurat slik du ser ut i dag. La det være sagt. Men kanskje du føler deg hakket mer attraktiv og får en dose mer selvtillit ved å være mer fit? Vi bare spør.

Langsiktige mål

Tenk langsiktig, sett opp en plan og ta små steg i riktig retning. Jo mer tålmodig du er, jo lengre tid du gir deg selv til å nå dine mål, jo større sjanse har du til å lykkes. Reelle forsøk på å bli ny, slank og godt trent tar tid, da bør du gi deg den tiden det tar. Verre er det ikke.

Å sette seg hårete mål i livet kan være bra for deg, vi bør alle ha noe å strekke oss etter. Men det har liten eller ingen effekt eller mening om du trekker deg etter halvgått løp. Står du distansen vil du kjenne på følelses av seier, vellykkethet og triumf.

Sett deg små delmål, ikke større enn at du kan nå disse med den innsatsen du orker å legge ned. Skal målet være å løpe maraton, bør du først orke å løpe tre kilometer. Når det målet er nådd, øker du gradvis.

Er målet å skulle kunne gå 15 kilometeren på ski, raskest mulig, må du først være helt sikker på  å lykkes med å fullføre. Slik er det også med å redusere vekt, halve Norge og vell så det, skal slanke seg fra januar, slik de gjorde i fjor.

Da bør man tenke på et sunnere kosthold i tillegg til å bevege deg mer enn ellers. En kort tur på 15 minutter er mye bedre enn ingen tur. Mindre fett og mer muskler i 2021? Det er selvsagt helt opp til deg selv.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest