Økonomiske problemer? Din egen feil! Renten på lån i Norge har aldri vært lavere enn den er nå. Dine lån er derfor også billigere enn noen gang. Vel, det kommer an på banken du låner penger av.

Er du smart, sjekker du de aller fleste opp mot hverandre for å få det beste tilbudet for din økonomi. Prisene på bolig, det være seg leilighet, enebolig, villa eller rekkehus – har steget jevnt og trutt i lang tid. Dette kan du utnytte til din fordel, og få en ny verdivurdering av din kåk.

Har du ikke gjort dette på noen år, er det all grunn til å tro at du uansett vil få en stigning i verdien av ditt bosted. Da vil banken, så sant du har boliglån, være villig til å gi deg betydelig bedre betingelser, fordi banken har en større sikkerhet i boligen da den er verdt mer.

En verdivurdering er billetten til en lavere rente, og bedre og sikrere økonomi for deg. Nå når rentene er rundt 2% for mange lånekunder, er det smart å betale ned så mye man kan på lånet. Før eller siden, en eller annen gang i framtiden, vil renta stige, og da kan den stige raskt.

Hvor mye klarer du å betale på ditt lån? Klarer du 3% eller kanskje 5% renteøkning? Det klarer de færreste.

Økonomiske problemer? Din egen feil!

Det er dessverre ikke umulig at renten kan øke så mye, om det blir endringer i verdensøkonomien eller av andre årsaker som påvirker den norske lånerenta.

Da vil mange nordmenn få problemer med å gjøre opp for seg. Derfor er det smart å tenke langsiktig.

I stedet for å bruke mer av inntektene på andre ting, enn å betale ned lavere avdrag på billige lån, er det fristende å bruke penger på reise, hygge, klær og andre investeringer, fordi man har bedre råd. betaler man ned gjeld, vil man se framtiden lyst i møte.

Rent økonomisk. En selvfølge, men allikevel ikke like lett å gjennomføre.

Jeg vil gjerne leve som en fattig mann med mye penger 
 
Pablo Picasso
Mange nordmenn går arbeidsledig, men det må ikke være krise av den grunn. Man må feie for egen dør og jobbe seg opp og fram selv. Ingen ringer på døra for å tilby deg jobb, du må gjøre jobben selv. Kanskje dette er rett tid til å starte opp egen bedrift, kanskje ta sjansen på å flytte for å få jobb? Eller i hvert fall senke kravene nok til å få en inntekt. Da må man være villig til å ta nesten hva som helst.

Husk at din personlige økonomi er ditt ansvar alene, og det følger deg fra fødsel til grav. Gjør du kloke økonomiske valg – hver eneste dag, vil du også få god råd. Press banken, få de beste betingelsene, fyll bensin når prisen er lavest, gjør store innkjøp i stedet for småhandel, og kontakt ditt forsikringsselskap.

Her er det ofte mye penger å spare om du velger det billigste alternativet for deg.

Kutt ned på alt som ikke er viktig, stump røyken og lev sundt. Kjedelig? Ja, men på den måten unngår du å havne i luksusfellen, få betalingsanmerkninger eller leve med dårlig økonomi. Aldri bruk mer enn du har, ikke ta opp dyre forbrukslån, men pass på å betale alle regninger på forfallsdato, verken før eller etter.

Her er noen enkle råd for deg som sliter med dårlig økonomi:

  • Barn eller ungdom må ikke ha siste mote av alt, de tåler et nei
  • Sett opp et budsjett for hver måned- det forteller deg hva du kan bruke, hold deg til det
  • Ikke kast mat- det er forskjell på “best før” og “holdbar til”
  • Slå av lys i rom du ikke bruker, montér sparedusj og kjøp brukt før nytt
  • Betal regningene i tide, unngå dyre purregebyr
  • Unngå å kjøpe lunsj, smør matpakke
  • Unngå impulskjøp, skriv handleliste og handle aldri på tom mage
  • Trenger dere to biler? De fleste klarer seg med én

I de aller fleste tilfeller, har du dårlig råd, er du skyld i dette selv. Sett opp et budsjett for i år og neste år, forsøk å legge unna penger som en buffer til uforutsette utgifter. Det er ingenting som er så dyrt som ikke å ha penger.

Spiller du på Lotto, kan du være heldig å vinne mye penger, dessverre er sjansen svært liten for å bli veldig rik. Sparer du den femti-lappen per uke, så er det alene 2600 kroner.

Kanskje kan det være starten på ditt nye liv, som økonomisjef for ditt personlige regnskap? 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Verdens største ikon – både med og uten klær

Madonna har vært på pop-tronen som verdens viktigste kvinnelige ikon en årrekke. Om ikke Allerede, så om få år er...

Liverpool har bestemt seg – ny manager klar!

Liverpool har bestemt seg - ny manager klar! Klopp to The Kop, ordspillene vil henge løst når den tyske treneren...

Lukk