Peter Pan- syndromet – Norske menn nekter å bli voksne, men noen menn skulle ønske de fikk lov til å slippe å bli voksen, kanskje også noen kvinner. Peter Pan- syndromet. Norske menn nekter å bli voksne, men det er ingen vitenskapelig eller medisinsk tilstand, den er like hypotetisk og eventyrlig som tegneseriefiguren Disney laget – for veldig mange år siden.

Det vil si, Peter Pan ble skapt av en meget anerkjent og kjær forfatter fra Storbritannia, Disney gjorde derimot figuren verdenskjent gjennom filmen og gutten som ikke ble voksen.

-Disneys fantastiske film fra 1953 og i nyere drakt produsert av Steven Spielberg i filmen «Hook» fra 1991, som er basert på Sir James Matthew Barries bok om alve-gutten Peter Pan, skrevet i 1911. Gutten som ikke kan bli voksen. Siden er det gjort tusenvis av teaterforestillinger og musikaler verden over, fritt oversatt, men alltid basert på Barries bøker og filmene til Disney og Spielberg.

Psykiateren Dan Kiley skrev i 1983 boken «The Peter Pan syndrome. Men who have never grown up» der han skriver om lekne, forførende, troløse, umodne og narsissistiske menn. Kjenner du som kvinne igjen din mann? Som mann, kjenner du igjen deg selv?

Peter Pan- syndromet – Norske menn nekter å bli voksne.

Peter Pan- syndromet - Norske menn nekter å bli voksne

Hvor mange fedre har ikke kjøpt bilbane, ishockey-utstyr, fotball, fotballdrakt og slalåm-ski til poden i det håp og den tro at det skulle gi noen form for interesse? Bare fordi faren har den interessen? Menn er gutter i en voksen kropp. Slik er det for mange nordmenn, ikke for alle selvsagt, men for en hel del av oss.

– Vi føler oss fortsatt som om vi er ca 20 år, vi ser i speilet at det kan ikke stemme, men det er like fort glemt så snart speilbildet er ute av syne. Menn ser på jenter og damer i alle aldre. Uansett alder. Han er 100% sikker på at han- med litt tid kunne ha hatt «sjanse» og fått seg et nummer uansett aldersforskjell. De menn som sier de ikke ser på andre damer, lyver.

Mange menn har overdreven høye tanker om seg selv, men de er flinke skuespillere som er eksperter på å skjule det meste.

Biler, store maskiner, brennevin og øl, pub og fotball er livet for mange menn. De vil helst slippe å stå til ansvar for noe som ikke faller til deres interesse. De vil gjerne at naboen skal synes de har det flott rundt huset, men de gidder ikke å gjøre så mye for at det skal bli det.

Peter Pan- syndromet – Norske menn nekter å bli voksne

Noen menn er svært opptatt av penger, men å tjene disse på ærlig og hardt arbeide får andre ta seg av. Kan en norsk mann tjene noen tusenlapper på svart arbeide, så gjør han det i aller fleste tilfeller- uten å tenke seg nevneverdig om.  Umoralsk, lat, litt dum og barnslig? Ja, men som sagt ikke alle. Utro? Det også om han er helt sikker på å ikke bli oppdaget.Noen menn er også konfliktsky og unngår helst høylytte diskusjoner.

Peter Pan- syndromet er et dekkende ord for en hel del norske menn. Noe kjæresten, kona eller partneren din kan bekrefte.

I romanen er Peter hjemløs, rastløs og tidløs, fordi han desperat klamrer seg til øyeblikket, som jo hele tiden forsvinner. Det finnes en stor pris å betale for permanent barndom og ungdom: Han blir forlatt og ensom fordi de andre vokser fra ham.

I skuffelsen over de voksne og i frykten for sin egen voksenhet, som er to sider av samme sak, er Peter frosset fast i barnligheten og dens uansvarlighet. Han er utstyrt med en grandios selvfølelse, og med den og sin panfløyte forfører han sine omgivelser.

Skaperen av den trikot-kledde fantasifiguren, Sir Barries skrev sent i livet, at boken om Peter Pan fra 1911, var beretningen om ham selv. Rundt om i verden er det et stort antall menn som så gjerne skulle slippet å bli voksen, men heller få vært ung og leken. Nettopp slik Peter Pan lever i eventyret.

Har du Peter Pan – syndromet?

Kilde: Psykologitidsskriftet.no

Foto: ImageProxy.com

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Filmen Frozen gir Norge eventyrlig reklame

Filmen Frozen gir Norge eventyrlig reklame. Man kan vel nesten ikke tenke seg en bedre Norges-reklame enn det man finner...

Feil valg av partner kan ødelegge livet ditt

Feil valg av partner kan ødelegge livet ditt! Er du så uheldig å velge feil person som din partner, ektefelle,...

Lukk