Reflekterer du over livet ditt? Du har kanskje ikke tid ennå, om du er ung og uviten, men om litt, da du begynner å bli voksen, til og med gammel – setter du deg ned en dag og tenker.

Tenker på hvor du er i livssyklusen din. Og hvor du skal. Trøste deg med at livet blir neppe som du tror.

Som 10-åring er det lek og atter lek, trygghet, mat når man er sulten og søvn når man er trøtt, som gjelder. Man lever i nuet og håper på å ikke kjede seg, at skoletimene går raskt og friminuttene varer evig, ha venner nok og et trygt hjem med omsorgsfulle foreldre – slik de aller fleste barn har i Norge.

Som 20-åring har mye skjedd.

Du er kanskje ikke så reflektert ennå, men du har pult, du har forelsket deg, har opplevd kjærlighetssorg og savn etter den du forelsket deg i. Du er kanskje til og med i militæret nå, eller har begynt i din første jobb, men du ha ha det bra for det.

I slutten av tenårene, er man i begynnelsen av voksenlivet – man er ivrig på sosiale medier, men velger venner ut i fra de som gir deg god energi. Økonomi er ofte et problem i denne perioden av livet, men du greier deg, sånn akkurat.

Reflekterer du over livet ditt?
Reflekterer du over livet ditt?
Foto: Creative Commons

Du runder tredve og du begynner å tenke lengre tanker. Du er gift med ungdomskjæresten, andre barnet er på gang og du har noen få, gode venner. Ferieturen er årets høydepunkt, du sliter litt på jobben, er litt overvektig og burde hatt mer egentid.

Du er politisk engasjert, du ser fram til å få verv, men er ikke tålmodig nok, du dropper ut og begynner å drikke mer enn du bør. Tankene på hva som vil skje i framtiden begynner å melde seg. Du tenker negative tanker og trenger noen å snakke med. Livet er tøft. For første gang.

Førti og feit er en vond tid for mange, men ikke alle.

Du har kommet deg over noen utfordringer og livet leker. Du har et godt liv. God økonomi, en trygg kone, to friske barn og et godt forhold til familien. Du drikker ikker mer enn et par glass god rødvin på lørdagskvelden, hører på god musikk  og lar tankene flyte i sene nattetimer.

Du reflekterer over livet så ofte du kan. Endelig vet du hvor du er og hvor du skal. Ikke alle planer har blitt gjennomført, men du har et godt fundament som står stødig. At sexliv skulle være bedre enn noen gang, når man er midt i livet hadde du ikke trodd som førtiåring. Du eldes med stolthet.

Femti år er ingen alder for nordmenn som blir både åtti og nitti.

Et dødsfall i nære relasjoner setter deg ut av spill en periode. Du tok kona på fersken, men elsker henne nok til å la utroskapen være et feilgrep du kan tilgi. Du har vært inne på tanken selv, men feiget ut. En tung depresjon slipper taket og du ser opp og fram da det smeller.

Din klippe i livet vil ut av ekteskapet og tar ungene med seg. På kort tid sitter du uten familie, på hybel og reflekterer over livet som var. Savnet etter de nærmeste er uutholdelig. Dagen etter du fyller femtisyv, ligger en oppsigelse i posthylla di. Nedskjæringer. Du føler deg lite verdt, men har håp om å komme deg oppreist ut av krisen.

Seksti år og forelsket.

Via gode nettsider fant du Else, som du elsket som ung, som du ikke hadde glemt, men som du ikke kunne finne. Endelig ble det dere igjen. Men du visste ikke at Else var syk da hun takket ja til din invitasjon. Else døde i kreft, kun én måned etter at dere ble sammen igjen, og du tok sorgen tyngre enn forventet – sannsynligvis i frykt for å forbli alene.

Du blir alene lenge, livet er vanskeligere enn forventet. Savnet etter barna og noen og snakke med er slitsom og du vurderer om det er noe vits mer. Å leve. Du reflekterer ofte, hele dager kan du sitte ute på trappa og tenker på hva som gikk galt, hva du kunne ha gjort annerledes på veien. Livet gikk så fort.

Syttiårsdagen feires i Spania. Alene.

Du hadde bedt sammen noen få venner, både sønn og datter, men alle hadde ikke tid. Ingen hadde tid. Du bestilte flybillett når tårene rant, du hadde ikke trodd du skulle måtte feire syttiårsdagen alene.

Ute på en klipp nord i Benidorm, benytter du sjansen til å avslutte alt, ensomheten ble for slitsom.

La tankene fare, la deg reflektere over livet ditt en gang i blant, brått kan det være over før det har begynt. Livet er skjørt, og du har få garantier for dagene som kommer. Ta vare på de som betyr mest for deg.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Silly Season i Premier League – nå kjøpes det!

Silly Season i Premier League - nå kjøpes det! Liverpool har kommet til enighet med Roma, ny rekord settes ved...

Liverpool med gigantbud på ny målvakt

Liverpool med gigantbud på ny målvakt. Silly Season i Premier League - nå kjøpes det! Som du sikkert kunne gjette,...

Lukk