Slik blir din privatøkonomi i år. Alt tyder på at du vil få dårligere råd i 2022 enn tidligere. Dessverre blir mye av maten du kjøper i norske forretninger dyrere. Du vil måtte betale dyrere strøm gjennom året. Og vi får dyrere drivstoff. Alt dette i sum gjør at du går mot en tid der du har dårligere råd – om du ikke gjør deg forberedt på smalere tider.

Bergenet lesetid: 5 minutes

Økte renter

At boliglånsrentene også vil stige, er det største inngrepet på din privatøkonomi. Men dette kan du gjøre noe med selv. Du bør be om de beste betingelsene i den billigste banken. Sørge for å ha så solid økonomi som mulig, vise banken at du er en trygg og god kunde. Dette gjør du ved å betale alle avdrag og renter over tid.

Lest denne? Skråblikk på året som gikk

Et godt råd kan være å vise til en fersk verditakst av boligen, som tvinger banken til å gi deg lavere rente på lånet. Med et lån på 3-5 millioner kroner, vil man raskt merke en økning av renta på en halv prosent. Det er all grunn til tro at renten vil stige med 0,25%, tre, fire ganger i 2022. Det vil du merke på lommeboka.

Vær aldri tro mot banken, banken vil at du skal betale så mye som mulig hver måned. Bytt bank om du ikke får de beste betingelsene. Å være lojal mot banken kan koste deg mange tusen kroner per år, velg kynisk den billigste banken. Det er i hvert fall ikke DNB.

Gjør noe smart, betal så mye du tåler på boliglånet slik at du raskest mulig blir ferdig med den største utgiftsposten.

Planlegge

Strømprisene er rekordhøye, drivstoffprisene er høye, rentene er på vei opp og den generelle prisstigningen er høy. Samtidig innføres nye innstramminger som reduserer den økonomiske aktiviteten, fører til permitteringer og økende usikkerhet.

Finansavisen

Slik blir din privatøkonomi i år. Den blir strammere enn du kanskje hadde håpet på.

Men er du godt forberedt, vil det gå deg god. Men det kan være smart å planlegge din økonomi så raskt som mulig. På den måten møter du utfordringene som er overkommelig for din lommebok. Vi gir deg noen gode råd.

En bedre betalt jobb eller en jobb nummer to, vil bidra til forbedret inntekt. Men selvsagt enklere sagt – enn gjort.

Sørg for å ha en bufferkonto. Ingenting er dyrere enn å ha dårlig råd. Har du penger på bok, kan du betale når noe går galt, det være seg bil, vaskemaskin eller lekkasje i taket.

Gode råd

Alt koster penger, derfor bør du ha så mye som mulig på konto til enhver tid. Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men å begynne å spare i indeksfond, framfor i banken, er et smart steg å begynne.

Lest denne? Slik blir du rik i 2022!

Med dyrere drivstoff bør du kjøre mindre og kjøpe bensin eller diesel, på de billigste dagene. Eventuelt, investere i elbil, som så mange andre nordmenn. Her er det penger å spare.

Du bør faktisk allerede i dag, begynne å regne på det. Hvor kan du kutte ned på utgiftene, øke insektene og få bedre kontroll på økonomien. At maten blir dyrere over hele landet, kan du ikke få gjort noe med. Men du kan handle klokt. Kjøpe inn mat én gang i uken, gjerne på tilbud og i store kvanta.

Strømprisene

Her er det flere ting du kan gjøre, selv om du bor sør i landet hvor strømprisene er dyrest. Du kan ikke fryse ihjel heller, men du kan investere i varmepumpe. Det er den beste måten å spare penger på for å varme opp boligen, miljøvennlig er det også.

Om du har tilgang til ved og har en peis eller vedovn. Bruk den. Og lyset må ikke stå på i alle rom det ikke befinner seg folk.

Og må alle i din husstand dusje i femten minutter, hver dag? Nei, må ikke det, vet du. Man kan faktisk vaske seg, uten å måtte stå under rennende vann. En dusj, når prisene har vært på det dyreste, har kostet ca 23 kroner, om du dusjet i ti minutter.

Slik blir din privatøkonomi i år, uforutsigbar, men forverret.

Det er all grunn til å tro at strømprisene går ned utover våren, men det er rimelig lenge til. Og strømprisene vil gå opp på ny, når temperaturen synker til høsten. Så vårt beste råd til deg: Sørg for å være forberedt til de dyre dagene, for de kommer.

Vargas

Pin It on Pinterest