Slik kan du Harryhandle før sommerferien! “Halve Norge” savner det sårt. Det å spare penger på svensk side av grensen til Sverige. Svenske priser på en rekke matvarer som smør, grillmat, svin, kjøttdeig, storfe og kylling. Tobakk, snus og alkohol. er attraktive for avgiftsbelagte nordmenn.

Det er mye penger å spare. Harryhandel kan være så Harry det bare vil – nordmenn savner grensehandelen. Nå er det dog håp.

Lest? Norges minst fornøyde kunder sliter med …

Skulle Erna Solberg og helsemyndighetene velge å opprettholde ti dagers karantene for reisende – som har vært i Sverige. Uansett årsak, må du finne alternative muligheter. Det finnes nemlig flere, som ikke gir grunnlag for nattevåk og bekymring for å ha brutt loven. Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Covid-19 tar liv

Det faktum at Covid-19 tar livet av en hel haug med svensker daglig, fortsatt. Bør åpenbart være en god grunn til å tenke seg om. At handelsnæringen i Strømstad og Svinesund griner på sine knær for at grensene holdes under oppsikt, og ikke lar hvermannsen reise som de vil, til og fra grensen – er ikke noe å bry seg om.

Er de så lite økonomiske anlagt, disse svenskene, at de ikke har klart å legge unna enn skjerv. Med millioner av norske handlende, siden rett etter andre Verdenskrig, kan de bare ha det så godt. Det burde ha vært rom for å spare seg en solid buffer over så mange år med handlekåte nordmenn på svensk side.

900.000 nordmenn handler i Sverige én gang per måned eller mer, og spesielt i det tidligere Østfold fylke, men også i Oslo og gamle Akershus fylke, viser tallene at innbyggerne handler mindre i norske dagligvarebutikker enn ellers i landet. 9,1 milliarder kroner, gikk forretninger i Viken glipp av i 2019, grunnet grensehandelen.

E24.no

Nordmenn legger igjen et sted mellom 15 og 18 milliarder kroner hvert år, noe av dette beløpet burde forretningene med løpende utgifter lagt til side for nettopp dager som vi har nå. Med Covid-19 hengende som en dødelig trussel over de fleste av oss. Omsetningen har økt gradvis år for år og var ventet å nå svimlende 20 milliarder norske kroner i år.

Skremmende scenario

Visst er det vel skremmende, hele dette scenarioet. Så skremmende at reisende fra andre nasjonaliteter kanskje ikke får komme inn i landet før i 2022. Kanskje ikke engang da. Grensene holdes ikke stengt, men det er en utvidet grensekontroll. Både tollvernet og Heimevernet i samarbeide med norsk politi – overvåker grensene strengt. Også andre steder enn Ørje og Svinesund.

Selvsagt kan ingen vite på forhånd at et dødelig virus fra Kina, skal stenge det meste av handelen mellom Norge og Sverige, over natta. Men det kalles å være bedre å være føre var, enn etter snar. Man bør alltid legge til side penger, til vanskeligere tider. Det gjelder ikke bare handelsnæringen i Sverige eller Norge, men Ola og Kari Nordmann, også.

De fleste forretningene, kjedene og handlesentrene i Sverige, særlig langs grensene, er avhengig av nordmenn.

Men vi er ganske så avhengig av billig(ere) varer vi også. Norske kjøleskap fylles ofte opp én gang per uke, eller én gang per måned av alt fra svensk ost, svensk melk, godis, kjøtt og flesk, og mengder med svensk brus. Brus på boks. Nordmenn hamsterer brett på brett – med sockerdricka. Fordi det er mye penger å spare.

Pass deg for smitten

Derfor er det som sagt håp. Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Du kan kjøre over grensen, handle hvor du vil, når du vil, der det er åpent i svenske butikker. Inkludert Systembolaget.

Pass deg for smitten, på samme måte som hjemme. Idet du kjører gjennom tollen på grensen får du klar beskjed om å være i karantene, fortrinnsvis hjemme – i ti dager. Det kan det være verdt, om du har fri, har ferie eller er permittert. Kjøleskapet og barskapet blir jo fullt.Men det er en liten hake. I verste fall, kan du miste rettighetene til sykepenger – om du kun har vært i Sverige for å handle

En annen mulighet. Som ikke gir så mange ulemper, er hytte eller sommerbolig i Sverige.

Har du hytte i Sverige, er du blant ca 12.000 nordmenn. Dermed er det også forsvinnende få, som kan benytte seg av denne rettigheten. Alle med sommerbolig kan kanskje få lov til å benytte sitt feriested, men sannsynligvis ikke før 15. juni.

Det blir avgjort av regjeringen i samråd med Helsemyndighetene innen 5. juni. I beste fall kan dette bli gjeldende, altså åpne grenser, fra 15. juni. Vi korsar båda tummarna.

Så et råd kanskje noen allerede har benyttet seg av. Kan du reise til Sverige og jobbe ( og selvsagt handle) i jobbsammenheng?

Utenlandsoppdrag

Din arbeidsgiver kan sende deg på et utenlandsoppdrag, det være seg ornitologiske undersøkelser i det svenske havgapet. Som journalist skal du intervjue tungt deprimerte forretningsdrivende i Strømstad. Som transportør frakter du varer til ikke bare Sverige, men kanskje andre land, og. Tungtransporten går, om ikke som normalt, så er det bevegelse i den bransjen.

En måte å handle lovlig på, der du slipper karantene eller straff, er om du allerede har vært syk og er påvist å hatt Covid-19. Hver så god, reis til Strømstad eller andre deler av Sverige og nyt de tomme forretningene. Du har med loven i hånden – lov til å handle deg blå.

Og et forslag helt til slutt. Har du venner, naboer eller bekjente, som jobber i Sverige, men bor i Norge og bor en fornuftig avstand (ett par timer) fra svenskegrensa. Send med handleliste. Hver uke. Dekker du bensinutgiftene til vedkommende, er det jo vinn, vinn. Du sparer jo penger uansett.

All den tid viruset fortsatt herjer både i Norge og Sverige. Bør man kanskje holde seg i ro for ikke å risikere egen og andres helse. Ingen vet hvor syk man blir av Covid-19.

Det vi vet er at man blir sykere jo eldre man er, men at også barn og unge voksne – har dødd i av Coronaviruset.

La fornuften komme alle til gode. Hold deg innendørs og la oss håpe at smitten er under kontroll 15. juni.

Konsekvensene da, i det øyeblikket Norge åpner for fritidsreiser ut av Norge, blir enorme økonomiske tap, på norsk side.

Les mer om myndighetenes reiseråd til utlandet på UD.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Hvem er verdens beste på frispark?

Frispark blåses det titt og ofte i en fotballkamp. Jo nærmere mål forseelsen skjer, jo større er sannsynligheten for scoring....

Lukk