Norsk mat i form av råvarer er kanskje best i verden. Dessverre kaster vi ca 50 kilo mat i året, hver og en av oss. Det er veldig dumt, fryktelig dyrt og helt unødvendig.

Her får du noen enkle råd som kan få deg til å spare miljøet, lommeboka og gi deg bedre samvittighet. Matavfallet i containere rundt om det ganske land, bugner over av full god mat som lett kan spises av alle, både folk og fe. Dessverre er strenge regler for datostempling med på å skremme oss forbrukere til å kaste mat som absolutt kan brukes.

Bestill maten rett hjem på kjøkkenet – gratis frakt!

Før hadde egg f.eks., to måneders datostempling merket “holdbar til”. Denne er nå redusert til kun én måned og endret til “best før”. Alle som har hatt egg på kjøkkenbenken, eller i kjøleskapet vet at de holder mye lengre enn i fire uker. Gjør deg selv den tjenesten. Smak på maten – før den går i søpla. Alltid.

Egg holder seg faktisk utmerket på benken og må slett ikke lagres på kjøl.

Nyårsmat

erik forsberg via Compfight

Har du middagsrester fra dagen før, lag en suppe og ha i det som du mener kan smake, krydre med salt og pepper, server gjerne brød til. En ypperlig middag. Gratis blir den også om alternativet var å kaste restene.

Hva kan man ikke ha i en omelett? Faktisk all type kjøtt, litt purre og litt løk. Kan serveres både som lunsj og middag. Sliter du med mye gammelt brød? Sørg for å skjær dette opp i butikken, frys det hele når du kommer hjem, og ta ut det du trenger, når du trenger det. Brød tiner på mindre enn ti minutter. Har brødet blitt gammelt, skjær det i terninger, lag en marinade av urter og olje, hvitløk og litt salt, vend terningene i marinaden og stek det i ovnen i ca 10 minutter. Gjerne på et brett eller i en smurt form. Da har du flotte krutonger som kan brukes i alle salater.

Når du gjør innkjøp, sørg for å kjøpe i mindre pakninger av det du bruker lite av, større pakninger av det du bruker mer av. På den måten er det lettere å beregne mengden middag og andre måltider. Nesten all mat kan fryses, ikke nøl med å fryse middagsrester heller, bare husk å la den avkjøles først.

Uansett hva du handler inn av mat. Det være seg til svære middager for ti mennesker, eller om du er alene. Om du handler frukt, grønt, kjøtt eller fisk. All norsk mat og mat som handles i norske forretninger, er av førsteklasses kvalitet. Det aller meste holder til langt over datostempling. Ingenting av dette behøver å gå til spille om du har litt mer disiplin på kjøkkenet rundt planlegging innkjøp og forbruk.

Det er forskjell på ‘holdbar til’ og ‘best før’ og det aller meste holder lengre enn datostemplingen tilsier. Smak på maten før den kastes. Er den utgått på dato, kan den ofte brukes i middagen. Mindre søppel, gir mindre matavfall og penger er spart.

I Frankrike er en lov nylig innført. Det er forbudt for butikker større enn 400 kvadratmeter, å kaste mat som kan brukes. Dette for å forsøke å få ned matavfallet i verdens ledende matnasjon.

Eller hva synes du om at London alene, kaster nær 1 million tonn med mat, per år?

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Når gråt du sist?

Når gråt du sist? Gråt forbindes med så mangt, kanskje mest for de minste tenker du kanskje? Men, også menn...

Lukk