Spissen – angriperen! For alle som er glade i fotball, det være seg stjerner i VM, lokale helter, engelske helter eller spissene som gjorde jobben fra Tippekampene på syttitallet – spissen var alltid lett å like, særlig om han gjorde mål for favorittlaget.

I anledning VM har vi tatt for oss alle posisjonene på laget, der den enkelte spiller har en viktig misjon for sine medspillere. Vi har hatt fokus på målvakt, forsvarsspiller, midtbanespiller og nå altså, spilleren med hovedoppgaven å score mål. Turen er kommet til den som skal gjøre mål. Spissen.

Lest: Målvakten!

En av våre største helter, som absolutt er viktig å få med i en slik artikkel for oss, er Wolverhamptons Steve Bull(1986-1999). En av få engelske spillere som ikke spilte i topp-divisjonen, men ble likevel foretrukket som spissmakker til Garry Lineker, og gjorde 4 mål for «The Three Lions» på 13 kamper. Men det er en imponerende karriere og 306 mål for Wolves, deriblant 18 hat-tricks, som gav Mr. Bull en MBE (The Most Exellent Order of the British Empire) og en tribuneseksjon på Molineux Stadium oppkalt etter deg.

Ved å forbli i klubben når tilbud fra større klubber kom på bordet, gjorde Steve Bull «udødelig» som Wolves-helt for fansen, derfor representerer 53-åringen, klubben i sitt hjerte, så ofte han kan fortsatt.

Spissen – angriperen!

Spissen – angriperen!

Steve Bull med 306 mål for Wolves Foto: Express&Star

Angriper/spiss eller forward, noen kaller ham tanksenter, men vi holder oss til spissen, spydspissen som er lengst framme på laget, som har kun én oppgave overordnet alt annet. Å få ballen i det forbanna nettet. Målgjørere som gjør mange mål, får kudos, heltestatus og lønn deretter. Det er ikke uvanlig at de beste får både to, tre og fire millioner kroner per uke – for å score mål.

Lest? Midtbanespilleren!

Fotball er som kjent verdens største idrett, en idrett som har fans og tilskuere fra alle verdenshjørner. Nordmenn har lenge hatt en forkjærlighet til engelske lag, sannsynligvis grunnet den mye omtalte Tippekampen. En tradisjon som ser ut til å øke i omfang, all den tid engelsk fotball sendes på norsk TV – flere ganger per uke fortsatt. Manchester United og Liverpool har utvilsomt flest tilhengere her hjemme, og begge disse klubbene har titusenvis av medlemmer.

Kevin Keegan, Alan Hansen og Kenny Dalglish hos Liverpool, Eric Cantona, Solskjær, Mark Hughes og Ryan Giggs for Manchester United, ble helter for norske TV-seere gjennom Tippekampen vist på NRK, senere også på TV2. Tusenvis reiser ofte fortsatt til ball-øya, for å se ny helter vinne kamper for sine favorittlag. Fra Norge, reiser det fans for å se Exeter, Millwall, Leeds, Wolves, Nottingham og Carlisle. Det er neppe mange lag, som ikke har noen ivrige norske fans.

Christiano Ronaldo (33) vet hvor målet står, han scorer på bestilling for klubb og landslag. Elsket og hatet for sitt store ego, men også elsket av en helt verden for å bringe fotballen noen hakk videre. Ronaldo har gjort 120 mål, bare i Champions League alene, han har gjort mer enn 300 mål for Real Madrid og intet mindre enn 84 mål for Portugal og 84 mål for Manchester United i starten av sin fantastiske karriere. Her snakker vi lirare. Man blir åpenbart kåret til verdens beste spiller av slike sifre. Man kan elske eller hate den profilerte måljegeren, men Ronaldo vil bli husket som en av de aller beste fotballspillerne, gjennom tidene.

Lest? Forsvarsspilleren!

Lionel Messi (30) er kanskje enda bedre og et enda større navn enn Ronaldo. Like mange mål har han gjort for sitt Barcelona, det vil si han har scoret mer enn 550 mål for klubb og landslag. Messi har gjort 383 mål for Barcelona, 100 mål i Champions League og 64 mål for Argentina. Den lille magikeren har en teknikk som overgår de aller fleste, men han har også overblikk og plasseringsevne til å være på riktig sted til riktig tid – en undervurdert evne når det kommer til å skulle gjøre mål.

Uten sammenligning forøvrig, vil vi nevne at Ole Gunnar Solskjær, gode 91 mål for Manchester United, på 235 kamper, men de fleste som innbytter, noe som gjør prestasjon imponerende nok. Kristiansunderen gjorde også 23 mål for Norge, i løpet av sine 67 landskamper, noe som gjør Solskjær til en av de aller beste fotballspillerne her i landet.

Spissene kan være gode på hode og gjøre mål med headinger, være små, tekniske og kjappe, og derfor drible seg til mål, eller de kan ha en blanding av disse egenskapene, som Harry Kane eksempelvis. Som gjør mange mål for Tottenham og skal forsøke å gjøre det samme for England i VM.

Apropos VM, hvor det allerede er én spiller som har utmerket seg etter de aller første kampene, der fortsatt mange nasjoner ikke har vært i aksjon, er det selvsagt ikke tilfeldig at Christiano Ronaldo gjorde tre mål i første kamp, for Portugal. Mot Spania.

Vi burde ha nevnt Diego Maradona, Pelé, van Baten, Zlatan, Aguero, Thierry Henry, Totti, Drogba, Torres, Rooney, Thomas Müller, Diego Costa, Luis Suárez, Neymar, Benzema, Lewandowski, Mohamed Salah og sikkert mange fler, men vi kan ikke nevne alle.

Spissen blir for mange, den aller største og viktigste spilleren på favorittlaget, vi føler oss privilegerte som fortsatt har en helt, en spiller, en spiss som virkelig hadde suksess på vårt favorittlag. Steve Bull kommer aller først av alle disse heltene – med 306 mål for Wolves, blir han den aller største. Minnene om en fotballspillere som ikke bare var lojal mot klubb og fans, men som også var, og er, en imponerende representant for klubben – er sterke nok.

Dessverre finnes det ikke spillere som, Steve Bull lengre, som velger klubben – framfor mer penger et annet sted.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Reiseradioen starter 23. juni!

Reiseradioen starter 23. juni! Norges viktigste og mest populære radioprogram kommer hver sommer i NRK P1. Så også i år,...

Skjelvet som dreper Oslo – når kommer det?

Skjelvet som dreper Oslo - når kommer det? Jordskjelv i Norge er ikke vanlig, jo, forresten, det er veldig vanlig,...

Lukk