Styggen på ryggen- det er endelig innafor å ha noia. Du våkner opp og bader i din egen svette, du vil helst slippe å stå opp av senga, du vil heller dø enn å face hverdagen.

Heldigvis har gode kunstnere endelig satt ord på virkeligheten for tusenvis av nordmenn. OnklPs “Styggen på ryggen” er låta som forteller hvilket helvete det er å ikke fikse hverdagen.

Endelig er det greit å ha noia. Livet er et helvete for mange, men å få det så til de grader godt beskrevet gjennom Norges viktigste låt på mange tiår overrasker mange.

Du kommer ingen vei i livet om du ikke få has på “Styggen” som forteller deg at du ikke er verdt en dritt.

Det er mange som sliter med mange forskjellige psykiske lidelser av like mange forskjellige grunner.

Dop, mishandling, misbruk av alkohol eller piller, eller et liv på skråplanet allerede fra første dag. Dine omgivelser preger deg, har du opplevd et helvete du ikke ser noen vei å komme ut av, kan du ende opp som en i statistikken.

En av de nesten 600 nordmennene som hvert eneste år velger å ta sitt eget liv.

Heldigvis er Pål Tøiens mesterverk, årets viktigste låt, årets P3-gull låt “Styggen på ryggen” med på å vise at du er faen ikke alene, ikke nå lenger. Det er faktisk innafor å ha noia herfra til helvete hver dag. Det er folk der ute som er keen på å hjelpe deg ut av gørra. 

Du må bare tørre å face det faktum at du trenger hjelp, før det er for sent.

Pål er en av veteranene inne norsk rap og har sammen med “slektningene” som han har gjort låta sammen med, virkelig fått en gjennombrudd i 2014. Alle som mener et eller annet om musikk i Norge, har trykket “Styggen på ryggen” til sitt bryst.

Foreløpig vet vi lite om hvor stor den kan bli, skjønt ei låt skrevet på norsk har åpenbare begrensinger. Betydningen derimot kan flytte fjell over landegrenser til evig tid.

Selv har Pål Tøien sagt at det er den mørkeste låta produsert i Norge, men ei låt som har gjort ham blidere enn noen gang, selvsagt grunnet den åpenbare suksessen som ser ut til ikke vil ta noen ende.

I tillegg er det kanskje kult å endelig få satt noen ord på det kaoset som har regjert i Påls eget liv i mange år.

Styggen på ryggen- det er endelig innafor å ha noia

Styggen på ryggen- det er endelig innafor å ha noia.

– Å rappe om selvmordstanker, demoner, angst og depresjoner er gjort en rekke ganger, men sjeldent så dønn ærlig, fengende og drit bra som det Pål Tøien og de fjerne slektningene har gjort med denne låta.

De får et rungende hurra for “Styggen på ryggen” fra et samlet musikk-Norge og fra alle andre som kjnner seg igjen i det tøffe budskapet.

Ikke alle vet at OnklP gjorde denne teksten i studio og spilte den inn på kun et forsøk, det gir låta enda en dimensjon. Musikk-sjef i P3, Mats Borch Bugge kaller “Styggen på ryggen” den sterkeste norskspråklige låta han har hørt, noen gang.

– Endelig er det ikke bare jævlig å frike ut, du er liksom sammen med andre i samme situasjon gjennom låta, enten du kommer deg på rett kjøl eller det går til helvete.

Klarer du å sette deg inn i hvordan det er å leve i et helvete, det er nok lettere sagt enn gjort. Man må nesten ha gjennomgått et liv få forunt for å klare å synge troverdig nok om det.

Om den blir verdig en Spellemannspris eller to? Hvordan kan den unngås å bli nevnt?

Snart møter du OnklP og seks andre musikk-personligheter i “Hver gang vi møtes” på TV2.

Vet du ikke hva det er snakk om, eller av andre grunner trenger en oppfriskning i hva “Styggen på ryggen” handler om, finner du hele teksten her. 

Takk Pål og slektningen for tidenes viktigste norske låt!

Kilde: NRK.no

Foto: Flickr/ phantasmagoria0no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Farmen 2015- Deltager? Her er søknadsskjema!

Går du med en drøm om å få lov til oppleve gårds-livet slik det fortonet seg for hundre år siden?...

Lukk