USA vil satse på Røkke-selskap gjennom et allerede godkjent rekord-budsjett i det amerikanske senatet. Det grønne skifte er jo blant president Joe Bidens kjepphester, nå skal USA endre bilproduksjonen for alltid. USA vil ha mindre utslipp og vil nå satse på elbiler og dermed elbilbatteri-produksjon.
Bergenet lesetid: 5 minutter
Det grønne skifte
Det første president Joe Biden gjorde som innsatt president etter Donald Trump, var å signere den viktige Paris-avtalen. En avtale Trump kansellerte med et pennestrøk. Joe Biden er 78 år og har det travelt på mange måter. Presidenten har fått gjennom en rekke forslag i senatet som gjør ham handlekraftig og troverdig.
USA vil satse på Røkke-selskap gjennom å satse tungt på elbil-produksjon, blant annet.
Lest denne? 7 grunner til å investere i aksjer
Nå er det et samlet flertall for å gjennomføre det såkalte grønne skifte i USA. USA vil satse på Røkke-selskap, nemlig REC Silicon som lager avansert og rent silisium, til bruk i elbilbatterier. Det grønne skiftet er på vei i USA, gjennom president Joe Bidens knallharde satsning på å få ned CO2-utslippene.
Joe Biden vil skape inntekter for USA som gagner miljøet. På den måten er den sittende Commander in Chief, verdens mektigste mann, den rake motsetningen av den forrige presidenten. Biden er en intellektuell mann som vet hva han snakker om, både når det gjelder miljø, internasjonalt samarbeid og å bygge landet for framtiden. I motsetning til Trump som løy om alt – for å mele sin egen kake.
Klimamål
Polysilisium- og silisiumanode-markedet vil eksplodere i nær framtid, all den tid store nasjoner som USA, vil satse på elbil-produksjon framfor biler som går på fossilt drivstoff. USA skal ha ned CO2-utslippet, og det nå.
Og i samarbeide med det amerikanske selskapet Group14 Technologies, vil REC Silicon åpne sin dyre fabrikk i Washington, Moses Lake – så snart som mulig. USA vil satse på Røkke-selskap, som produserer en råvare til batteri-produksjon, nemlig polysilisium.
USA og Biden vil gjøre det de kan, og da skal det ikke stå på penger, for å nå sine klimamål. Ved å satse tungt på å revolusjonere bilbransjen, ved å satse mye på elbiler og gjennom denne satsningen – samarbeide med Europa. Deriblant norske bedrifter. Biden kaller arbeidsordre for “America’s Supply Chains“.
Og det er i denne sammenheng, blant andre, det norske selskapet til Kjell Inge Røkke, REC Silicon er direkte involvert. Mange eksperter både hjemme og i USA reise øyenbryn når Joe Biden kom med sine tall for hvor mye USA skulle bruke på det grønne skrifte. 20 billioner dollar vil det koste å gjøre USA grønt nok.
REC Silicon
REC Silicon ASA er et selskap under Aker Horizons-paraplyen, som eies av Kjell Inge Røkke, og drives av hans sønn, Kristian Røkke. REC Silicon er verdensledende på polysilisium, som brukes til produksjon av elbil-batterier. Konsernsjef er nordmannen, Tore Torvund og selskapets hovedkontor er på Fornebu, Lysaker.
Kjell Inge Røkke er blant Norges rikeste menn, han er en forretningsmann som har lykkes med flere store investeringer. Blant annet gjennom sin oppbygning av Aker-konsernet og trålfiske i USA. Men et samarbeide med USA om å få i gang en elbil-revolusjon kan være Røkkes største bragd, om han lykkes.
REC Silicon ASA OSE: REC, tidligere Renewable Energy Corporation ASA, er et norsk allmennaksjeselskap innen fornybar energi med hovedkontor i Sandvika i Bærum. Selskapets markedsverdi var 6,8 milliarder kroner per 7. november 2013. REC Silicon produserer silisium til solcelleindustrien.
Wikipedia.org
Rec Silicon har to fabrikker i USA. Den ene ligger i Butte, Montana og produserer silisiumgass, og den andre ligger i Moses Lake, Washington, og silisium. I tillegg er Rec medeier i en relativt ny fabrikk i Kina. Produktene til Rec kan brukes på flere områder, inkludert solceller og batterier.
E24.no
Fra bensin til batteri
USA skal ifølge Joe Biden, halvere landets klimagassutslipp innen 2030, og presidenten vil forsøk å bli klimanøytrale innen 2050. Det er langt fram, men se for deg at konservative amerikanere som er vant til store, tunge kjøretøy. Som alltid har brukt bensin og diesel, plutselig skal være lydløse og gå på strøm. Det er ikke gjort over natten. Og innsatsen vil koste enorme summer.
At USA skal gå fra bensin- og dieselbiler til elbiler over natten er bare å glemme. Men med denne enorme satsning fra Biden-administrasjonen, vil det ikke gå lang tid før det blir produsert flere elbiler enn fossile, også i USA.
Vi er ikke sikker, men det kan umulig være særlig ofte et norsk selskap, uansett bransje, blir nevnt i et dokument, utsett av en sittende amerikansk president. Selvsagt er det et stykke fram fra ord til handling, men dette bør være ei fjær i hatten til norske miljøforkjempere generelt og polysilisium-produsenter spesielt.
There are several manufacturers of electronics-grade polysilicon with manufacturing in the United States, including Hemlock Semiconductor (Michigan), Norway-based REC Silicon, Germany-based Wacker Polysilicon, and Japan-based Mitsubishi Materials America. (s. 45)
TheWhiteHouse.gov.
Kamp mot Kina
President Joe Biden har innledet et strengt regime mot Kina og dermed videreført samme kutyme som sin forgjenger Donald Trump. Det er enighet i senatet på tvers av partiene, om å forsøke å knuse Kina på teknologi, forskning og utvikling.
USA vil satse på Røkke-selskap – som produserer silisium, et produkt verden ikke kan få nok av i uoverskuelig framtid.
Det er ingen hemmelighet at Kina har vært langt bedre på avansert teknologi enn USA. Det er dette gapet Biden ønsker å tette nå, ved å gjøre sine allierte en handelspartner over landegrensene, for å få USA på teknologi-kartet for alvor. Og det er her blant andre det norske selskap med REC Silicon i spissen, kommer inn.
After months of political jockeying and procedural hurdles, the Senate approved a massive science and technology bill Tuesday to boost US competitiveness with China. The bill invests billions into emerging technology industries like artificial intelligence, semiconductors, and quantum computing in the US.
The Verge
Det er heller ingen hemmelighet at solcelle- og batterierproduksjonen i USA – har ligget brakk lenge. Det er Kina som har verdensmarkedet og hatt det lenge. Moses Lake-anlegget i USA har måtte stenge grunnet høye tollsatser inn i Kina. Det er noe President Biden har tenkt å gjøre noe med nå, gjennom å samarbeide med blant andre norske REC Silicon.
Vargas12.com gjør oppmerksom på at admin, Øyvind Teige, har både Aker Horizons og REC Silicon i sin portefølje.
Vargas
Veldig bra at dere får fram dette selskapet, som har vært i skyggenes dal alt for lenge. Selskapet er GULL:
Hei, Bjørn-Erik
Vi måtte presentere REC for våre lesere når USAs president nevner selskapet spesifikt i sitt program – om det grønne skifte. Det er faktisk ganske unikt.
Takk for din kommentar.
Vargas