Seksualundervisningen i ungdomskolen

Det aller meste som står i pensum fra 8. klasse til 10. klasse på ungdomskolen er så avlegges at lærerne lar være å gjennomgå det. De fleste ungdommer er langt mer kunnskapsrike nå enn for bare noe tiår siden innen tema sex og samliv.

Hovedårsaken er internett og det seksualiserte samfunnet vi lever i.

Ordet sex florerer overalt i media, og ungdom som er i den rette alderen der man forelsker seg og har sex for førstegang, er kunnskapshungrig og kåt på samme tid.

ER det et tema som kommer opp på agendaen på skolen, på fest, i ferien og i fritiden så er det kjærlighet, det kjærester gjør med hverandre og om det er godt eller ikke. Og om man er forelsket eller ikke. Ofte er man det.

Basket of CondomsCreative Commons License

Steven Depolo via Compfight

NRK skal i gang med runde to av serien «Trekant» og det er ventet stor oppslutning og mange seere også denne gangen. Her har NRK lagt seg i selen og fått fram et bra produkt som fenger ungdommene og som er lærerikt samtidig.

– Den norske skolen har seilt akterut og ser ut til å gi opp dette tema fordi de vet at ungdommene selv vet så mye om sex og at skolen ikke har kapasitet eller kunnskap til å oppgradere seg nok til å komme med lærdom de unge har bruk for. Og som er ny lærdom for de fleste. Lærerne synes det fortsatt er flaut å si pikk og vet ikke helt hva de skal kalle det kvinnelige kjønnet.

– For ungdom i kjønnsmoden alder så er den viktigste tiden i livet den første forelskelsen, som kjennes ut som et drønn i hele kroppen. Man sover ikke, spiser ikke, har bare sommerfugler og luft i magen, så man fiser en hel del. Men viktigste av alt. Man er drit lykkelig og dødelig forelsket. Det er kun en ting som betyr noe, og det er den man er forelsket i. Punktum.

Her skulle selvsagt skolen vært på banen for lenge siden og forklart de unge hva som nå kan komme til å skje.

Å være kåt er en av de beste følelsene som finnes, bare slått av orgasmen- Får du en orgasme hver dag så kan du betegne deg som et lykkelig menneske.

Det vet de så alt for godt. Man kan ikke skylde på den norske skole for at de unge bruker internett for å finne info. De snakker med hverandre og søker lærdom der de vet å finne den.

– Det vi må beskylde den norske skole for er at lærerplanen(e) så alt for lenge har vært helt på tryne mht å fortelle de unge at de skal onanere så ofte de har lyst, ha sex med kjæresten sin så lenge begge har passert 16 år. At kjærlighet og forelskelse mellom to mennesker er det vakreste og beste som skjer i livet.

Ordet onani er knapt brukt i ungdomskolepensum noen gang i den norske skole. Kristin Halvorsen (SV) er en stor vits mht skoleplan og seksualundervisningen.

 -Gjennomsnittlig har norske jenter nå sitt første samleie når de er 16,7 år, mens guttene gjennomsnittlig debuterer som 18-åringer.

Det er ikke skolens ansvar å fortelle de at det er en grunn til at aldersgrensen for seksuellomgang er satt til 16 år. Det er det foreldrene som har.

Men det hadde vært på sin plass med noe info rundt også det tema fra skolen.

Er DU fornøyd med skolens seksualundervisning?

Ung.no

Vargas

82 thoughts on “Seksualundervisningen i ungdomskolen

 1. Trekant er ikke et undervisningsprogram, men et sex-program for kåte fjortiser uten tilgang på internett. NRK sender fordi det tiltrekker seere. Det kommer tydelig frem i en annen artikkel publisert på VG, om NRKs falllende seertall.

 2. Dengang, engang for lenge siden, var undervisningen begrenset til pubertet, hvilke forandringer som inntraff og hvordan det ble barn.
  Resten måtte man finne ut av selv.

 3. «…helt på tryne mht å fortelle de unge at de skal onanere så ofte de har lyst, ha sex med kjæresten sin så lenge begge har passert 16 år»
  «Mer enn 50% av jenter i Norge har hatt sex før de fylte 16. Det er ikke skolens ansvar å fortelle de at det er en grunn til at aldersgrensen for seksuellomgang er satt til 16 år. Det er det foreldrene som har.»

  Litt usikker hva du mener her… å fortelle undom at det å onanere er noe de bør gjøre så ofte de vil er en ting, men hva med samleie?

  De fleste som går ut av undomskolen er ikke fylt 16 år ennå, hvor langt mener du skolen skal gå i å «oppmuntre» til seksuell aktivitet… dersom det er foreldrenes ansvar å fortelle at «aldersgrensen» er 16?

  Det virker litt som å lære noen å kjøre bil, men unnlate å fortelle hva fartsgrenser er for noe.

  1. Nettopp. Det er 16 års alders grense og den bør oppmuntres til å følges. Faktum er at mange elver i ungdomskolen har sex om de er 13 eller 15 spiller mindre rolle. Sex har de uansett, en del av dem. Men det er allikevel viktig å poengtere at aldersgrensen er satt til 16 år av en grunn.

   Onani og samleie kommer av seg selv, men det burde vært en langt bedre opplysning rundt tema i skolen etter min mening.

   Vargas

   1. vargas12.com:
    Det er 16 års alders grense og den bør oppmuntres til å følges…. Men det er allikevel viktig å poengtere at aldersgrensen er satt til 16 år av en grunn.

    Så hvorfor har dette ikke en plass i seksualundervisningen dersom;

    «Det er ikke skolens ansvar å fortelle de at det er en grunn til at aldersgrensen for seksuellomgang er satt til 16 år. Det er det foreldrene som har.»

    ?

    Forventer folk (nordmenn) flest at foreldre skal snakke med tenåringene sine om sex? Isåfall tror jeg de blir mer skuffet enn de blir over skolens undervisningsopplegg.

    Dersom skolen skal oppfordre til utforsking og onani, og «noen» (uvisst hvem) skal forklare dette med over og under 16… hva skjer da? Ingen bryr seg om aldersgrenser… bare synd at «peer pressure» ikke har aldersgrenser.

    Til og med NRKs «Trekant» har uttalt at det ble for mye fokus på stillinger, det fysiske, og at nå vil de også inkludere følelser… det sier jo litt om hva de satset på til å begynne med.

    Alt for et mest mulig naturlig forhold til kropp og sex – absolutt, og for alle! Men hva er «naturlig»? Mange tolker det som å «formere» seg mest mulig – vi er jo dyr, tross alt.

    Desverre er det slikt at de fleste av oss føler litt også, og som tenåringer er det nok viktig å få høre «du er verdt like mye uansett, han bryr seg ikke om deg dersom han dumper deg om du ikke vil». Råd om sexstillinger får de sikkert nok av i fritiden – det er nok ikke vitenskaplige fakta om emnet de googler.

 4. Hvorfor ikke *lære* barna å onanere i barnehagen – kanskje til og med foran andre barn, slik at de slipper å lære noe om protestantisk moral i det hele tatt – vi vil jo ikke at de skal bli «trangsynte» eller «forknytte», vil vi vel?; blir sexundervisningen spennende nok da, mon tro?

  Kanskje man kan ansette pedofile til å lære dem hvor utrolig NATURLIG det er med sex… Eller er vi kanskje ikke sexualiserte vesener fra fødselen av, likevel…?

  Snart blir man vel skjelt ut for å si at man bør holde seg til ekteskapet før man har sex med den utvalgte… eller kanskje man blir det allerede? Eller for å si at det er GALSKAP å drive å anbefale unge å ha sex med «venner» av samme kjønn, bare for å «utforske» sin egen sexualitet.

  Jeg har en idé: spill porno for dem – DET blir spennede nok, blir det ikke? La dem gråte, det går fort over. De må jo «utsettes» for virkeligheten, eller hva? Eller kanskje ikke det heller? Noen som kommer på noen flere sperrer som «må brytes»?

  Hvis det er ok å snakke åpent om sex fordi det er naturlig, kanskje vi kunne snakket om å drite på samme måte? Det er så forbasket naturlig det også….

  Syke progressister…

  Beklager hvis dette er drøyt, men det ER faktisk en syk verden vi lever i.

  1. Dette ble veldig drøyt ja. Manglende saklig og god seksualundervisning har ikke mye med å ansette pedofile for at de skulle kunne lære noe som helst bort om at sex er naturlig. Jeg foreslår at du leser innlegget en gang til. Du er helt på jordet min venn.

   Vargas

  1. Godt poeng, og det er kjernen i problemet. Det har aldri vært en god seksualundervisning i den norske skole. Takk for at du poengtere nettopp deg jeg prøver å si med dette innlegget socrates.

   Vargas

 5. Folk har funnet ut hvordan ting fungerer helt på egenhånd siden tidenes morgen. Ellers hadde verken jeg eller du vært her i dag. Hvorfor skal ungdomsskolen informere noe om det, som egentlig er ganske åpenlyst i utgangspunktet? Folk ordner det der selv. Eneste jeg kan se nytten i er å informere om viktigheten med prevansjon. Jeg trenger ingen ungdomsskolærer til å fortelle hvordan jeg skal onanere, for å sette det på spissen.

  1. Du har selvsagt et poeng. Men faktum er at seksualundervisningen er en del av pensum. Allikevel er den så godt som fraværende i mange skoler. Prevensjon er viktig. Men det kan være elever som har spørsmål rundt det å ha sex, onani, om P- piller, om det å være kåt, om det å kunne si nei. Og helt sikkert mange andre gode spørsmål som det blir litt verre å få svar på da det er liten eller ingen undervisning om den perioden som for mange unge er den viktigste i livet.

   De aller fleste finner ut av det på egenhånd. Det betyr ikke at det kan være godt å få informasjon rundt et stort og viktig tema.

   Takk for kommentar Poppa.

   Vargas

 6. I really didnt want to answer this entry. Not because I disagree, but because OP more or less said what needed to be said.

  However, miss Isabe lll is either a really good troll, or a candy-ass.

  «Hvorfor ikke *lære* barna å onanere i barnehagen – kanskje til og med foran andre barn, slik at de slipper å lære noe om protestantisk moral i det hele tatt – vi vil jo ikke at de skal bli “trangsynte” eller “forknytte”, vil vi vel?; blir sexundervisningen spennende nok da, mon tro?»

  Firstly, children masturbate (as in touch themselves to achieve physical satisfaction) from ages below year one. Now, that is not sexualised behavior, but as someone who follows a «PROTESTANTIC» (is that even a word?) moral, I am sure you would agree that we should start bible classes and explain to kids aged 2-3 that they will go to hell if they were to touch their private parts. (No trauma there, of course.. Religion has never hurt anyone..)

  «Kanskje man kan ansette pedofile til å lære dem hvor utrolig NATURLIG det er med sex… Eller er vi kanskje ikke sexualiserte vesener fra fødselen av, likevel…?»

  Draw a line between sexualised and stimulated behavior please. A two year old boy will wander around, his hands grasping his balls, not because he wants to have sex, but because it stimulates him physically. By making such gratification a deviant form of behavior (only bad boys do that, etc) you in fact screw up the sex life of your future kid, as you associate physical pleasure with guilt. What the paedophiles had to do with anything in your comment, I fail to comprehend.

  «Snart blir man vel skjelt ut for å si at man bør holde seg til ekteskapet før man har sex med den utvalgte… eller kanskje man blir det allerede? Eller for å si at det er GALSKAP å drive å anbefale unge å ha sex med “venner” av samme kjønn, bare for å “utforske” sin egen sexualitet.»

  Well, you seem to have no problem to throw shit at people with different opinion than your own, so, I imagine, you should be prepared to take some shit back ne? Take your religious morals and «forcibly insert them up your anus» to quote a famous movie. I see that you disagree with the fact that people should not experiment with their sexuality. I dare you to offer me three examples as to why that is harmful, without involving, God, Bible, Morality…

  «Jeg har en idé: spill porno for dem – DET blir spennede nok, blir det ikke? La dem gråte, det går fort over. De må jo “utsettes” for virkeligheten, eller hva? Eller kanskje ikke det heller? Noen som kommer på noen flere sperrer som “må brytes”?»

  Good idea, actually. And do believe me, the kids in high schools dont cry when you show them porn. I know it is easy to associate one’s own traumatic experiences, but while it might be a surprise to miss Isabe lll, pornography, or the physical act of sex, when viewed with *understanding* of what it is, scars surprisingly few fragile minds.

  «Hvis det er ok å snakke åpent om sex fordi det er naturlig, kanskje vi kunne snakket om å drite på samme måte? Det er så forbasket naturlig det også….»

  Oh, so you have a problem with that as well? What do you say when you go to the bathroom then? «Im sorry, I must go and fart some butterflies, because, as you know, good girls never take a shit.»

  «Syke progressister… Beklager hvis dette er drøyt, men det ER faktisk en syk verden vi lever i.»

  Damn conservatives. If it were up to you guys, we’d be sitting in trees, eating bananas, and every monkey that tried to climb down would be stoned because he offended the bananagod.

  And the world is sicker than you know. Isn’t that a comforting thought.

  Regards,
  -Monkey

  PS. OP, nice post. Well done.

 7. Spør du meg så virker det som de fleste finner ut av alt selv. Kan ikke skolen heller bare ta en eller to timer hvor de deler ut litt brosjyrer og link til en nettside hvor ungdom kan spørre, grave og lese så mye de vil? Jeg tror det lærerne flaut sier, er noe alle vet, mens det man ikke vet og lurer på, tør man ikke spørre om.

 8. Seksualundervisningen i skolen er en vits! Husker fortsatt kapitlet i boka mi på dette temaet fra ungdomsskolen, og der var det utelukkende fokus på mannen, kvinnen ble bare fremstilt som et objekt for hans nytelse. Det var helt sært! Og nei, jeg er ikke gammel:P 87 modell.

 9. Seksualundervisning er helt klart nødvendig! Ungdom kommer til å ha sex enten foreldre vil det eller ikke, og da kan de like gjerne lære å gjøre det sikkert. Enkle ting som å sette på en kondom riktig er det MANGE som trodde de kunne da vi hadde undervisning i 9.klasse, men det ble vel ikke gjort helt rett… Mye å huske på her 😉

  Det er klart det kan være flaut å ha seksualundervisning av en lærer, så derfor mener jeg at en annen og utenforstående person bør komme inn og ta over denne biten. Dette gjør det enklere for både lærer og elev! 🙂

  1. Takk.

   Ungdom vet mye om sex, men det er helt klart mange spørsmål forbundet med en av de viktigste periodene i livet til de som forelsker seg for første gang.

   Takk for kommentar.

   Vargas

 10. Dette er faktisk ett viktig tema og ta opp i skolen.
  Ja, de fleste finner ut av dette av seg selv og ungdommer i dag vet mye om sex, men det er veldig mye de ikke vet også.

  I skolen er vel noe av det viktigste å ta opp dette med prevensjon og hva som kan skje hvis man har flere partnere uten å beskytte seg. Det bør også være fokus på hvordan det kan påvirke deg hvis man «ligger rundt», både sosialt og psykisk.

  Noen barn, for disse ungdommene er faktisk barn, trenger voksne å prate med om sex, og der er lærerne viktige, fordi for noen har ingen andre å prate med om dette.
  Dessuten har de fleste kommuner en helsestasjon hvor de har en ungdomsavdeling hvor de kan snakke om dette.

  Jeg synes hvert fall at det er viktig at skolen prater med elvene om sex på en voksen og ærlig måte, og bruker riktig ord på riktige deler. At det skal være flaut å si penis eller vagina er i grunn latterlig.
  Jeg har selv venninner som er lærere og de forteller om hvor mye som kommer frem når de prater med eleven sine om sex på en åpen, voksen og ærlig måte.

  Ja, foreldrene har sin del av ansvaret også, men hvor mange ungdommer prater med foreldrene sine om sex, og hvor mange foreldre tar det opp hvis de ikke må?

 11. Hvorfor ikke innføre orgier i sex-timen på skolen for exempel:
  Alle knuller alle i en hel time!?
  Guter knuller guter!?
  Jenter slikker hverandre osv.?

 12. Programmet er laget for gutter i alderen 12 år og oppover… Alle vet jo at gutter og menn er encellede amøber i sengen, komplett udugelige… Det er jo derfor dem er horer fordi dem spruter i alle med horespruten sin. Jo flere partnere en gutt har desto større horepikk har han.. Skulle ønske at ikke alle gutter var underdanige jenter, komplette idioter som ikke har peiling på sex.
  Kanskje dette programmet vil få skikk på disse dårlige pubertetsguttelusene med snørr under nesa.

  1. Vet ikke helt om jeg skal ta deg på alvor som ikke skjønner bedre enn at dette er et viktig blogginnlegg som VG klokelig har valgt ut blant tusenvis av andre bloggere.

   Hva, er det du reagerer så hardt på Chris? Er du ikke i stand til å argumentere bedre enn dette for dine meninger?

   Vargas

 13. Veldig bra innlegg Vargas. Det er mye som burde vært tatt opp i seksualundervisning i skolen. Å informere om at onani er helt naturlig er en ting, at hver person er sjef for sin egen kropp er en annen. Tror nok det er mange unge jenter som føler ett press for å ha sex. Kanskje det ville vært lettere å si «nei, jeg føler meg ikke klar for det» om seksualundervisningen ble tatt på alvor.

  En annen og viktig ting som neppe heller blir tatt opp, ble i alle fall ikke det på min tid, er homofili og bisexualitet. Mange unge gutter og jenter går rundt og føler seg unaturlige for å dras både følelsesmessig og seksuelt mot eget kjønn, altfor mange sliter på grunn av dette, og det ender i alt for mange selvmord.

  Det går faktisk an å gjøre seksualundervisning til en bra og lærerik ting i skolen. Man skal ikke undervurdere ungdommen, å for eksempel gjøre dette til mindre forelesning og mer diskusjon og samtaler i mindre grupper hadde nok fungert utmerket.

  1. Takk for det Jan Inge

   Kloke ord, som jeg er helt enig i. Det er nettopp de som ikke tør å komme ut som lesbisk, homofil eller bi som kan få den kunnskapen de gjerne skulle hatt, om skolen hadde vært bedre forberedt og skolert på seksualundervisningen.

   Det skjer mer enn 500 selvmord i Norge hvert eneste år av dem mange unge, som kanskje kunne fått den hjelpen de ønsket. Uten at man skal skylde på skolen for de skremmende tallene her.

   Takk for din kommentar

   Vargas

 14. Tips:

  Vi som leser bloggen har ingen mulighet til å se hvilke innlegg du svarer på. Kommentarer fra deg som «Hvorfor skal de det?» og «komplett idiot, der sa du det!» har ingenting å si for oss lesere – vi aner ikke hva eller hvem det refererer til! 🙂

 15. Ærlig talt, å hevde at skolen ikke tar opp temaene rundt forelskelse, kjærlighet og erotikk er helt på trynet, siden det stort sett er det litteraturen og dermed norskfaget handler om! Fra «Soga om Gunnlaug Ormstunge» via trekantdramaet Wergeland – Camilla Collett – Welhaven og Hamsuns «Viktoria» til «Mannen som elsket Yngve».

  Faktisk blir elevene via litteraturen så fôret med hjerte-smerte elsker-elsker-ikke at det er viktig at skolen også kommuniserer at det IKKE er noe galt med dem selv om de ikke har opplevd Den store forelskelsen eller hatt sex med alt og alle ennå.

  1. Norsk litteratur er en ting, seksualundervisning noe helt annet. Forelskelse, onani og sex er en del av det som opptar ungdommen. Men de vil ha håndfate fakta. Høre læreren si, det gjør vondt å ha sex første gangen for de fleste, men jo eldre og tryggere man blir på seg selv, da blir sex en bra og viktig del av livet. Å få info om prevensjon, abort, om hvor viktig det er å si nei til det man ikke ønsker å være med på, står det ingen verdens ting om i norsk bøkene til elver i ungdomskolen.

   Og man skal ikke ha sex med alt og alle, det er din påstand og ikke min.

   Takk for at du bidrar i debatten.

   Vargas

 16. Og for å ikke glemme den nynorske litteraturen: Noe av det mest intense som er skrevet om forelskelse, kjærlighet, erotikk, svik og savn på norsk er sannsynligvis «Haugtussa» av Garborg. Ja, nynorsk-lyrikk fra 1800-tallet kan faktisk inneholde S/M: 🙂

  Den galne Guten min Hug hev dåra,
  eg fangen sit som ein Fugl i Snåra;
  den galne Guten, han gjeng so baus;
  han veit, at Fuglen vil aldri laus.

  Å gjev du batt meg med Bast og Bende,
  å gjev du batt meg, so Bandi brende!
  Å gjev du drog meg so fast til deg,
  at heile Verdi kom burt for meg!

  1. Jeg skjønner at du prøver å berge stumpene med et dikt og du skal ha for forsøket Lektor Tørrdal;)

   Diktet gir liv til fantasien. Det mange kanskje ikke vet, er at Garborgs Veslemøy var 1800- tallets svar på vår tids Märtha Louise. Hun var både synsk, veltalende og brukte sine evner på best mulig måte. Om hun hadde kontakt med engler gjorde hun vel kanskje lurt i å tie om…

   Takk for dikt og kloke ord:)

   Vargas

 17. Vargas, jeg er helt enig i at det er viktig at temaet kropp, sex og kjærlighet i alle dets avskygninger tas opp i så mange fag som mulig. Skolen har en ekstremt viktig oppgave i å lære elevene at det er de som bestemmer over sin egen kropp og sitt eget hjerte, men at det er mange flotte og spennende forfattere og filosofer som har tenkt og skrevet MYE om forelskelse, kjærlighet, erotikk, kropp, sex, legning, svik og tap.

  1. Akkurat det har du helt rett i. Unge mennesker bør lese så mye som mulig da mesteparten av god litteratur er en berikelse for sjel og sinn. Og det er selvsagt nyttig kunnskap og læring i mye av de bøkene som er på markedet i dag. Det kan uansett på ingen måte erstatte en god seksuallære der elevene får ytre seg, spørre, få kloke og gode svar fra voksne lærere som har levd minst dobbelt så lenge som elevene de fleste steder.

   Den beste lærdom i livet er erfaring…

   Vargas

 18. Og at de ikke nødvendigvis må gå til kommersielle premissleverandører som porno, ukeblader og NRKs Trekant for å få vite noe om disse tingene.

 19. Nå har jeg har ikke lest alle kommentarene, men det virker som at det er en vesentlig ting enkelte ikke har fått med seg når det gjelder den seksuelle lavalder. Det er IKKE ulovlig å ha sex før man har fylt 16.
  Det den seksuelle lavalderen handler om, er at det er ulovlig for personer over 16 å ha sex med en person under 16. Om de to er jevnaldrende, si, 15 og 16, null problem. Poenget er at de under 16 skal beskyttes mot de som er vesentlig mye eldre enn seg. To 11-åringer kan fint ha sex uten at noen blir anmeldt, men om en 15-åring har sex med en 11 åring, blir h*n anmeldt, om det blir funnet ut. Mener å ha hørt en plass at grensen er 4 år i aldersforskjell, men det er jeg ikke sikker på. Skulle bare frem til at det ikke er ulovlig å være seksuelt aktiv selv om man ikke har fylt 16 🙂

 20. Vargas, mange norsk-bøker er illustrert med Christian Krohgs bilde «Albertine på Politilægens Venteværelse». Det bildet kan være et godt utgangspunkt for en god samtale med elevene om prostitusjon og kjønnssykdommer – da og nå.

 21. Du imponerer meg, Vargas! Ja, Haugtussa var sin tids Märtha Louise – bare på helt motsatt side av rangstigen!

  Etter å ha lest litt av alle de tragi-komiske spørsmålene mange sender inn på Klara Klok er jeg så hjertens enig i at det er et stort behov for opplysning. Ikke så mye om de rent tekniske aspektene, men om det å tørre være seg selv, å ha selvtillit. For å sette det litt på spissen: Det er ikke sunt å ha sex hvis man er livredd for å ikke leve opp til partnerens forventninger. Da bør man heller la være – og lese et dikt sammen med ham/henne i skjæret av et stearinlys, snakke om det og bli litt bedre kjent.

  1. Ser ikke en eneste feil ved å lese dikt sammen i skjæret av et stearinlys i soveposen sammen med sin kjære, på den første turen på fjellet med kjæresten. Minner som aldri blir borte.

   Hovedbudskapet med mitt innlegg var å fortelle at det er mange usikre jenter og gutter som er så informert som den gemene hop. Da kommer det inn det du nevner her, å tørre å si nei, til flokken, til de tøffe gutta.
   Dessverre så er det fortsatt for mange som ikke aksepterer et nei.

   Sex skal være en utelukkende positiv opplevelse for begge parter, om ikke så skal man si stopp.

   Takk for hyggelig tilbakemelding Tørrdal.

   Vargas

 22. Vargas, det virker som om du tror at elevene sitter og brenner etter å ta opp sine private sex-liv og -problemer i plenum??? Husk på at dette er den skolen hvor en del elever nekter å ha gym fordi de ikke vil dusje nakne sammen andre, med fare for å få sin kropp og sine kjønnsorganer latterliggjort og spredt visuelt utover hele Internett!

  Andre elever får ikke lov av sine foresatte å vise seg nakne for sine medelever, av religiøse grunner.

  Den mest radikale og effektive folkeopplysningen hadde kanskje vært å invitere elever, foreldre og besteforeldre til naken-dag for å virkelig demonstrere det utrolige mangfoldet i kropper, pupper og pikker! Bare som en del av et tverrfaglig prosjekt om den utbredte naturismen i DDR!

  1. Det med nakenhet er et splittet problem etter mitt syn. Det stemmer at det i en periode var et utbredt problem at elver tok nakenbilder av hverandre og la ut på nettet. Dette har faktisk skolen håndtert bra, og fått noenlunde kontroll på problemet som av den grunn er blitt langt mindre.

   Du tar feil Tørrdal. Jeg brenner ikke etter at elever skal ta opp sitt sex- liv i plenum. Det jeg sikter til er at det er langt viktigere for elevene å ha noen å snakke med, og kunne spørre, enn å lese en kjedelig bok, med elendig illustrasjon om pikk og kuse. Det er det i hvertfall ingen elever som blir klokere av.

   Vargas

 23. Med tanke på all den nettpornoen som dagens unge blir utsatt for, og det faktum at jeg selv faktisk føler meg åndelig voldtatt av norskundervisningen på ungdomsskolen med all skitten fra Christianias underverden, så har jeg faktisk kommet fram til at i vårt sosialistiske velferdssamfunn hadde det nok vært bedre å komme begge deler i forkjøpet ved rett og slett lage statsporno som kunne vises på skolen. Noe som fokuserte på selvtillit, glede, å gi, ta, dele og si nei, på kropper som ikke var TV-perfekte, på ulike legninger, på å kunne le sammen av alt det flaue og å ikke ta alt så høytidelig. Selvsagt kunne en slik film også gi helt konkret, praktisk info om prevensjon, erogene soner osv.

  Rett og slett gi de unge et skript for å ha trygg sex, uten all det plagsomme, pseudo-glamorøse kjekkaseriet i NRKs Trekant, men med mer motkulturell tendens og vesaask inderlighet og sårbarhet.

  Og så burde jo hele akten(e) foregå ute i naturen, for å slå et slag for sunne, tradisjonelle norske verdier!

  1. Godt poeng. Det norske folk har nemlig en trang og higen til å skulle knulle i det fri. Parden my Frensh;) Men det synes jeg var merkelig at du skulle nevne fordi det er et faktum at norske par, eller par bosatt i Norge, er på verdenstoppen i å ha sex i det fri, og ønsker mest av alle nettopp det. Jeg er overbevist om at dette må ha noe med et sterkt ønske om å bli sett.

   Føle seg observert osv. Hva vet vel jeg?

   «Point taken», og jeg er enig i at forslaget slett ikke er dumt.

   Problemet er bare at politikerne i dette landet ikke er villig til å la trusene falle for utdanningens skyld.

   I det hele tatt, hva ofrer den sittende regjering på den norske skole?

   Jeg må innrømme at det er på sin plass, og jeg er slett ikke lei meg for å se at SV og Kristin Halvorsen må gå som skole og undervisningsminister. Hun har ikke vært på plass, hun har ikke hørt på elevene.’Ei heller prøvd å gjøre den norske skole bedre.
   Det hjelper ikke å løpe etter elever å be om nåde på landets skoler to dager før valget Halvorsen.

   Vargas

 24. Hei
  Godt innlegg.
  Selfølgelig er seksualundervisnengen i skolen for svak, jeg mener uansett at dette er noe foreldrene skal ta tak i selv. Det er ikke skolen sin oppgave å lære ungene om gledene og farene ved ungdommelig forelskelse.

  Mvh:
  Per

  1. Hei Per

   Du har et poeng. Det er foreldrenes ansvar å fortelle ungdommene sine det de måtte ha bruk for å vite. Men snakket du om sex med dine foreldre? Jeg snakket så absolutt ikke med mine. Det er det å kunne få spørre. kunne få si i fra, det å kunne få gi beskjed om tema rundt sex uten å ta opp dette i hjemmet. Som er en av grunnene til at det bør taes opp i langt større og viktigere grad i skolen, enn i dag. Etter min mening.

   Jeg er forundret over ar ikke en eneste lærer kommer på banen og bekrefter dette tema. Hr de fått munnkurv mon tro?

   Per, takk for din kommentar og ditt bidrag i debatten. Jeg håper jeg hører i fra deg igjen.

   Vargas

 25. Gro Harlem Brundtland hadde helt rett når hun sa at det trengs en hel landsby for å oppdra et barn. Foreldre er ikke førstevalget når ungdom som nettopp er i ferd med å løsrive seg fra foreldrene ønsker å diskutere sitt psykiske og fysiske erotiske liv.

  Jeg vil si at kloke Astrid Lindgren var dypt klar over dette når hun skapte det svært umake kamerat-paret Emil i Lønneberget og Alfred. Lettvinte kritikere har spekulert i om vi her har å gjøre med et pedofilt forhold, men sannsynligvis representerer de heller en type mellom-menneskelig relasjon som barn hadde mye større tilgang på i gamle dager enn i dag. Det er soleklart at Alfred ville være den perfekte personen for Emil til å spørre om råd i slike situasjoner.

  I dag har barn og ungdom svært få dype relasjoner til omsorgspersoner som de enten ikke er i så direkte familie med at det blir ekkelt eller som er i en offisiell posisjon der de ikke kan/skal tillate seg å bli for private og intime. De unge er henvist til jevnaldrende som er like uvitende som dem selv.

 26. Hvorvidt seksualundervisning har noen effekt i stor grad eller ikke har jeg ingen planer om å diskutere noe særlig, for hvordan samleie i seg selv utføres er ikke spesielt komplisert.. Det som er viktig derimot er undervisning om FØLGENE. Jeg er klar over at det er relativ god informasjonsflyt rundt de emnene før russetiden, men det er sent på Videregående, og om du da har stukket snoppen inn i et rottent vepsebol fra før av så kan den informasjonen være «too litle too late..». At seksualundervisning er en del av læreplanen er forsåvidt helt greit, men jeg ser ikke på læreplanen som «a divine plan» ang hvordan norsk skole skal drives fremover. Snarere tvert imot så synes jeg at deler av læreplanen er tragisk, og at den norske skolekulturen er på jordet. Wikipedia-kunnskap er snart ikke lengre konkurranse dyktig i en verden hvor økonomien raser, arbeidsledigheten øker, folketallet øker, kampen om plassene knytter seg til og studentene fra dårligere kår enn våre suger til seg kunnskap som en svamp; nettopp for å danke ut late nordmenn fra fremtidige jobber. Norge bør snart komme seg ut av skallet sitt å forstå at kunnskap ikke kan kjøpes for penger. Norske studenter er late og bortskjemte, og vi blir pålagt å lære litt om alt istedet for alt om litt.

 27. Til Lærer-student.
  Tror du skal fortsette å studere litt til. Føler at utsagnet ditt er nærmest litt arrogant og viser et enten snevert syn eller bare uvitenhet. For studier viser nettopp at for flere og flere ungdommer blir det enklere å prate med foreldre om det psykiske liv og i noen grad det erotiske liv, og at de tar større avstand fra andre voksne i livet med unntak av helsepersonell som feks. helsesøster. Dette er nok fordi at foreldrene i dag er «yngre» mentalt sett enn det de var for 50 år siden.

  Utenom det har jeg aldri hørt at Alfred har vært beskyldt for å ha et tilnærmet pedofilt forhold til Emil og kan ikke forstå at noen mener at det er en undertone siden det er snakk om barnebøker og ikke en historiebok slik du fremstiller den. Men jeg er forsåvidt enig i at alle barn skulle hatt en sånn voksenfigur, som Alfred, i livet sitt i dag.

  1. Godt poeng Bjørnar.

   Foreldre som bryr seg om sin barn/ ungdommer snakker med de om det meste, også sex relaterte emner. De aller fleste vil sine barn vel, derfor er prevensjon, og hvor viktig det er å si nei om man ikke vil- svært viktige tema å snakke med ungdommene sine om.

   Takk for ditt bidrag

   Vargas

 28. At ungdommen er mer opptatt av sex og har mer kunskap om dette i forhold til det de burde kunne etter endt ungdomskole er vel mer betenkelig. Det viser seg gjennom videregående at realfagkunskapene faller rett i kjelleren som en omvendt proposjonal graf.

  Hvordan skal ungdommen endre seg i forhold til at de vil ha sex framfor å lære seg grunnleggende lære for å kunne ta høyere utdanning i fremtiden? Samfunnet er sexfiksert gjennom reklame for produkter, selve produktet og sin personlige væremåte i samfunnet gjennom likegyldighet ovenfor normer innen etikke, som er helt fraværende i dagens samfunn.

  Undommen lever på sine foreldre og er blitt late. De gidder ikke å ta i et tak for egen generell læring og det viser seg at ungdom i dag kan mindre enn hva våre foreldre kunne på 60, 70 og 80 tallet.

  Frafallet på ingniørutdanningene i landet er så høy som 50 % mellom 1. og 2. års studiene. Grunnen til dette er at realkunnskapene er svært svekket og faller fra studiene av samme grunn.

  Det er nødvendig med en holdningsendring hos ungdommen hvor de tar ansvar for å lære seg pensum og da mener jeg lære det slik at de forstår, ikke bare pugger for å huske til prøver og eksamen. Vi mangler pr i dag 8000 ingeniører. Når ingeniørene som ble utdannet etter 2. verdenskrig går av med pensjon vil behovet for ingeniører øke med 16- 20000. Hvordan skal den norske sexfikserte ungdommen klare å fylle disse hullene? De vil ikke klare det med dagens kunnskap om de ikke tar seg sammen.

  Årsaken til denne negative utviklingene er at ungdommen ikke er klar over konsekvensene ved ikke å lære seg det mest grunnleggende. Verden kan ikke drives videre av «Duracell-genereasjonen» den vil sakte men sikkert gå i oppløsning når ungdommen ikke en gang vet hvor biffen kommer ifra.

  UNGDOM, ta dere sammen og få kontroll på hormonene. Dere må forstå at reklame er rekalme, ikke virkelighet og at det er deres egen fremtid dere tuller bort med å skippe skolen. Kjærlighet lærer ikke undommen om lengre etter at alt dreier seg om likestilling i feil rekkefølge. Foreldrene våre må også ta del i at ungdommen ikke er interessert i annet enn sex. Det er mangel på ekte kjærlighet fra foreldrene og alt for mange skilsmisser. Foreldrene kjøper heller barna med dyre luksus ting som iPhone4 etc, etc, etc.

  Håper disse tankene kan være med å vekke en del fra hva slags samfunn vi er en del av

  1. Morten, jeg er ikke helt enig med deg fordi du generaliserer for mye her. Alle ungdommer er ikke late og skipper skolen. Mange norske ungdommer er både skoleflinke og meget begavet. Tar seg jobb i tillegg til skole og tar ansvar for egne handlinger. Jeg synes du setter alle i en bås og det blir feil.

   Ungdommer flest er interessert i sex, og de kan mye om det. Allikevel er det rom for en langt bedre skole som gir nyttig info, som skaper debatt og gir ungdommene muligheten til å spørre og få svar, uten å måtte ta opp litt små pinlige spørsmål hjemme. Selv om mange foreldre også snakker med sin unge om både sex og prevensjon.

   Du hadde hormonene hengene utenpå kroppen du også Morten, hvorfor skal de unge gjemme vekk disse? De er en del av livet som gjør unge til voksne selvstendige og kloke mennesker.

   Takk for ditt bidrag i en viktig debatt.

   Vargas

 29. Jeg tror selv at skolen gjør en helt ok jobb med tanke på seksualundervisning, men at det kommer an på hvilke verdier man er født med og velger og seg som spiller en rolle iallefall når man velger og debutere. Men at de kanskje kunne ha informert litt bedre på visse områder, feks ved å få fram det at det i vår tid er uhyre viktig med kondom som prevensjon ihvertfall de første gangene man har sex slik at man unngår spredningen av kjønnssykdommer. Men det er litt vanskelig og si akkurat hva skolen kan gjøre bedre, for det beste hadde jo vært og hatt en person man føler man kunne ha snakka med alt om! Heldigvis har jeg en mor jeg har snakka en del med om sex, er ganske åpne om det i familien min.
  Ellers synes jeg dette er på tide at noen tar opp, og det var en fornøyelse og lese innlegget ditt!:)

  Mvh Harald

 30. Jeg har selv undervist i «sex og samliv» og jeg er ikke enig i uttalelsen om at «ungdommene selv vet så mye om sex og at skolen ikke har kapasitet eller kunnskap til å oppgradere seg nok til å komme med lærdom de unge har bruk for». Jeg trodde også at elevene mine visste mye, men jeg ble nesten skremt over hvor lite de visste og hvor mye feilinformasjon som var ute og gikk…. Jeg la opp til åpen, men anonym spørrerunde og elevene spurte om alt mellom himmel og jord. Det er ingen tvil om at vi som lærere må jobbe for at elevene våre får god og ikke minst riktig informasjon om dette emnet. Ja, det ligger mye info på nett, men ikke alt dette stemmer med virkeligheten. I tillegg står det ofte lite om hva som er normalt, og det er gjerne det de fleste lurer på.

  1. Hei m.

   Takk for viktig info. Dette er nok veldig individuelt. Noen elever er er godt informert, og vet det meste rundt tema sex og seksualitet, andre er svært lite kunnskapsrik. Jo viktigere er dette blogginnlegget. Og du bekrefter det som lærer med å fortelle mye uvitenhet.

   Jeg er enig med deg i at det finnes mye feil- info på nettet, men det er viktig for de unge å skille mellom masseprodusert porno-klipp og seksuallære. Noen har lett for å tro at vellykket sex og god kjemi er det samme som det som vises i pornoindustrien. Det stemmer selvsagt ikke. Og det er det viktig at skolen gir klar beskjed om.

   Takk for at du bidrar i denne debatten.

   Vargas

 31. Det er 16års grense! Problemet er at Jenter blir fortere utvikla enn Gutter.Gutter er mer Barnslige. Det kan gjelde noen få Jenter og. Noen blir fortere utvikla enn andre.

  1. TRULTY. Det er feil. Om ungdommer under 16 år er enig om at de skal ha sex, så er det faktisk ok. Også i følge loven. Den satte aldersgrense for seksuell omgang med mindreårige er for å beskytte de yngre fra de eldre.

   Utviklingen på jenter og gutter er forskjellig. Og jentene blir fortere kjønnsmodne enn gutter. Det er riktig.

 32. Veldig enig! Seksualundervisningen er for dårlig, men det finnes heldigvis alternativer. Kan spesielt anbefale Røde Kors Ungdom’s opplegg. Der er jeg selv instruktør og det er et opplegg på 2 skoletimer holdt av ungdom. Noe som gjør at elvene tørr å åpne seg mer.

 33. Dette programmet er for alle gutter og menn for å få dem til å bli mer intelligente og slutte å voldta jenter og kvinner.

 34. nå er de med makt alltid drittunger da.
  siden vi gir det til de aller dummeste pugge-hodene.

  jenter blir missbrukt av gutter i barnehagen.
  foreldre driter i sånt.
  de vet stort sett ingenting om hverken sine egne, eller barne sine sine liv.

 35. At det tok dem 10 år for å skjønne dette sier bare hvor dårlig kommunikasjon det er med elever og lærere(and higher ups?). Allerede på 13års dagen min, da det ble seksualundervisning med en banan og et kondom, så ble jeg flaut, ikke fordi «Det var en banan og en kondom» men fordi dette hadde jeg allerede mer enn nok kunnskaper av fra før av.

 36. Jeg tror at det største problemet er at ungdom kun lærer den praktiske delen. Aldri er det noen som snakker om det psykiske.
  Det er ett ensormt press på ungdommen. Hvor media legger opp til at sex er greit uansett, du kan ha sex med hvem du vil, når du vil, gutter og jenter (eller 3kant), analsex, med leketøy. Alt er greit. Dette er stort sett det som står i blader som Woman, MAG osv. her er det jenter helt ned i 13 års alderen som leser.

  Ungdommen burde bli lært opp til at sex er det nærmeste du kommer ett annet menneske, og jeg vet personlig hvor tom du føler deg dagen etter ett «one night stand». Etter å ha gikk ALT du har til ett annet menneske som du kanskje aldri ser igjen.

  Sex er ikke noe du skal ha med alt og alle. Det er noe du skal dele med en du er glad i og stoler på.

  Det er alt for mye fokus på sex. Jeg er enig i at ungdom skal få informasjon og seksualære på
  skolen, MEN glem ikke følelsedelen. Det er det aller viktigste med sex!

 37. Hei. Vil gjerne vite hvilken kilde som sier at 50 % av jenter debuterer før fylte 16 år. Jeg er selv født i 91, og ved min skole var dette ikke realiteten i det hele tatt.

 38. Jeg er selv ungdom og mener at seksuall undervisningen nA til dags er helt OK. De bruker ikke mye tid pA det, men forteller om all slags type prevansjoner og det generelle som er nyttig A vite.

  @Morten, at du sier at vi ungdommer lever av vAre foreldre, skipper skolen og har mangel pA kjerlighet er vel A skyte ett skudd i mQrket. Her snakker du om det veldig mindre tallet av ungdom du finner alle andre steder i verden ogsA. A velge internett og ikke skole for A lere om det seksuale er vel helt greit, vi kan ta den tiden vi trenger og behQver ikke A vere flau for A snakke om det. Snakker av egen erfaring ved A vere en ungdom den dag i dag, med skilte foreldre. A mene at fAr mangel pA kjerlighet med tanke pA skilsmisse er ganske feil. Jeg mener at det er flere positive sider ved skilsmisser enn ikke skilsmisse. Har blitt betraktlig mer moden pA alle punkter, lere A ta mer vare pA meg selv, lage mat, vaske kler og huset osv osv osv… Det jeg prQver A si at ved en hver negativ side er det en positiv side.

  Bor nA i USA som utvekslingsstudent, og kan bare understreke at Amerikanere er betraktlig mindre modne enn det er nordmann pA min alder er. Etter A ha sett perspektiv fra det Norske og Amerikanske sA er det definitivt Amerikanere som late, lever pA foreldrene sine, klarer verken lage mat eller ta vare pA seg selv. Dette tror jeg er pga den lille friheten de har her i USA, friheten er mye stQrre for oss ungdommer i Norge, som jeg personlig mener er veldig bra for ungdom for A ta dem til det neste nivAet til A bli voksen. Her fAr man ikke den muligheten fQr man drar pA College, og da har de ingen peiling whatsoever pA A passe pA seg selv, sA de fleste lever pA foreldrene sine nAr de gAr pA College ogsA… De fleste inkludert meg trener hver dag i USA, normalt tretimer i hverdagene og har kamper i helgene, blir lite kjerlighet fra bAde jenter og foreldre nAr du er pA skolen heledagen og trening til langt pA kvelden.

  HAper min erfaring vekker noen tanker, og at dere ikke dytter ungdommene for langt og tar vekk nQdvendige ting, fordi jeg mener vi ligger relativt lengre frem nAr det kommer til modenhet enn andre ungdommer i verden, men mA si de fleste Europerene jeg har mQtt er relativt like nAr det kommer til dette.
  De lerer ikke mye om det seksualle her i USA pA skolen, med mindre du tar spesial klasse, kun for det, sA her er jenter i ung alder gravide i hulteter bulter, og menn bruker jenter som en tings her. PS: MA beklager mitt tastatur, det er Amerikansk.

 39. Det at folk sier at jenter blir fortere modne her helt korrekt, men det betyr bare at dem kommer i puberteten tidligere.
  Men det at dem blir fortere voksne og oppfører seg eldre enn gutter det er helt feil.

  Faktisk så har det seg sånn at gutter kan å være barnslige noe mange jenter er også… men viss man ser på det sånn at det foregår mobbing, erting og utstøtting så er jenter mye verre en gutter i den tidlige tenårings aldern.

  Det har seg faktisk sånn at jenter og gutter stiller helt likt når det kommer til å være voksne mentalt sett. der er det ingen forskjell!!!

  Så syns det er tøv av folk og spre falske rykter som får ungdom til å tro noe om dem sjøl som ikke er sant sånn som at jenter er mer voksne i hodet enn gutter.

 40. Jeg er fullstendig enig om at seksualundervisningen er elendige nå i dag! Seksualundervisnig går som regel igjenom naturfagen. Jeg lærte ganske tidlig om sex, før de fleste, men! jeg var ikke bare ute etter hvordan knuller osv… Jeg var ikke redd for å si ting rett ut om noe. Jeg tvang læreren min til å ikke droppe alle de timene som skulle være til seksualundervisningen, og det var elendig. Det meste handlet om jentene og kjeden, og om hvor lett man kan bli gravid. Fikk prøve engang med å sette en kondom på en banan. Nå i dag er det ett utrolig stort press om å bare ha sex, ikke hva konsekvensene som kan følge med. Det er ett britisk program som ble sendt veldig sent om kvelden her i Norge, husker ikke hva det heter. Det var en erfaren og god sexolog som reiste rundt på skolene for å lære de om alt. Hun viste bilder av underlivet etter forskjellige skjønnsykdommer, og om hvor viktig kondom var. De fleste var ikke klar over det, og trudde det at hoppe av svingen var like trykt. Det er mange unge som ikke tørr å si nei, jenter blir ikke like fort kåt som gutter når hormonene sprett inn som en rakett, for de fleste er det smertefult. Det er mange unge som blir gravid. Var ei jente som var 15år, og kroppen er som regel ikke klar enda for en fødsel. Hun tålte ikke smerten eller utmattelsen hun fikk, for det var en lang fødsel, og hun døde under fødselen. Det burde vært mer om konsekvenser, forelskelse, kjærlighetsorg og, presset på sex, at man ikke skal gjøre det om de enda ikke er klar.
  Jeg synes at seksualundervisningen er for dårlig og for lite om. Det er ikke mange ungdommer som skjønner at noen nynorske dikt handler om sex,kjærlighet og sorg. Virker som at sex enda er tabu for mange lærere.

  Det er hvertfall det jeg mener etter egne erfaringer, og at foreldrene mine snakket lite om det. Derfor synes jeg at man burde sette fokus rundt alt når det kommer til sex, ikke bare hvordan man gjøre, for det er mange unge som finner mest om hvordan man gjør det på nett. Det er en lang vei fra null til knull som presten sa under konfirmasjonsleiren

  Det er hvertfall mine meninger om det her. Glemte avsnitt og forundrer meg ikke om det står litt hulter til bulter, skriver i halvsøvne!

  Glemte avsnitt

 41. Det er lett å være besserwisser når man snakker om skole og pensum, for mye kan stå uimotsagt fordi folk flest ikke er klar over hva man faktisk lærer på skolen.

  Vargas tilhører tydeligvis denne typen besserwissere.

  Den nasjonale læreplanen er selvsagt ikke detaljert, for den enkelte skole er ansvarlig for å tilpasse læreplanen lokalt. Skolene benytter stort sett materiell fra læreverkene som kjøpes inn til undervisningen. Stort sett har alle skoler kjøpt inn nye lærebøker i naturfag etter siste reform (2006). De nye bøkene er ikke «gammeldagse». Tvert i mot er de skrevet for ungdom på et språk som ungdom er vant til å forholde seg til. Jeg foreslår at alle som leser dette forumet tar seg tid til å bla i en lærebok. Se for eksempel i Trigger for ungdomsskolen, hvor kapittelet om sex og pubertet er utviklet i samarbeid med http://www.suss.no. Tematikken er lagt allerede i 8. trinn slik at elevene får kunnskaper om dette før de er helt ferdige med puberteten. Jeg er sikker på at du etter å ha lest dette er enig med meg i at både gleden av onani og sex er behørig omtalt, men også balansert på en faglig måte slik at ansvarlighet og bevisthet rundt seksualitet belyses. Om ikke alle lærere er stødige på å si pikk, pung eller fitte slik du tydeligvis vil at de skal være, tror jeg ikke dette har så mye å si. Alle elever leser kapittelet om sex og samliv på egen hånd og tar til seg den informasjonen som er relevant for dem på deres nivå.

  Forøvrig kan jeg opplyse om at kun 1/3 av alle ungdommer har debutert ved fylte 17 år og gjennomsnitlig debutalder for jenter er nesten 17 år. For gutter er debutalder over 18 år.

  Mvh Ole Andre Sivertsen
  Redaktør Trigger naturfag

  1. Ole takk for langt innlegg, men du kommer med direkte faktafeil. debutanter for gutter er i snitt 14 år og ikke18 som du påstår. Jeg sier ikke noe om at lærerne må si fikk. Det er din påstand. SELVSAGT forsvarer du pensum. Men alle kommentarer her forteller om en helt annen verden enn den du referer til.
   Besswisser er også et uttrykk du bruker fordi du ikke liker hva jeg har skrevet. Men som er fakta. Elevene selv bekrefter det jo som du kan lese i kommentarene.

   Vargas

 42. Med fare for å blande meg inn i en debatt preget mer av kverulans enn av reelle fakta, her er data fra den etter mitt vitende ferskeste artikkelen om seksualadferd/debutalder i Norge, hentet fra Tidsskrift for den Nnorske Legeforening 2003.
  Som det framgår av tekst og tabeller er median debutalder for jenter 16,7 år og for gutter 18,0 år. Kummulert andel som har debutert innen 16 år er 47 og 33 % for jenter hhv gutter.
  Her er artikkelen, åpent tilgjengelig med direkte link: http://tidsskriftet.no/article/907432

  God lesning! Spent på argumentasjonen for hvorfor dette er feil osv. Bare vær så snill å ikke prøv å påstå at debutalder for gutter har falt fra 18 til 14 år i løpet av siste 8 år…

  Kilde:
  Pedersen W, Samuelsen SO. Nye mønstre av seksualatferd blant ungdom Tidsskr Nor Lægeforen 2003; 123: 3006 – 9.

  1. Hei Anders

   Jeg har sjekket opp mine kilder og kan bekrefte at jeg har feil, og at Ole Andre Sivertsen og du har de riktige tall mht snittalder for å debutere seksuelt.

   Jeg beklager dette, og retter selvsagt opp innlegget.

   Det er viktig for meg at alle påstander skal være så nær fakta som mulig så dette burde ikke ha inntruffet.

   Jeg beklager.

   Vargas

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.