Barna flytter ut – hva gjør foreldrene? Dagen er kommet da siste pode har blitt voksen nok til å klare seg selv. Tilbake står en mor og en far og lengter etter tidene som var.

Tiden da huset var fylt med lyd og latter.

Mennesker som trengte trøst, nyvaskede klær, matpakke og ny sykkel. Mennesker som nå, noen år senere klarer seg på egen hånd.

Mor og far og barndomshjemmet blir et sted for de voksne barna å komme tilbake til, på besøk, en gang innimellom. Sjeldnere og sjeldnere fordi de får sitt eget liv, egne barn og egne tradisjoner etterhvert.

Det er da mor og far bør begynne å tenke nytt. På seg selv og sin annen «ungdomstid» for plutselig er huset stille.

Det kan være både tungt og vanskelig for noen, om man ikke er på vakt og mentalt forberedt. Foreldre har jo bare barna til låns fram til de er store nok, og selvstendige nok til å klare seg selv. Å gi slipp kan være så ødeleggende at man blir fysisk og psykisk nedbrutt og deprimert av å «miste» familien.

Barna flytter ut – hva gjør foreldrene?

Snakker man med sin livsledsager om utfordringene som gjør seg gjeldene ved å sitte igjen, er man bedre rustet til å takle hverdagen. Man har tross alt hverandre.

Ofte har foreldre av voksne barn, en bedre økonomi enn tidligere og man kan velge å bruke av denne. Til å reise, kanskje til og med flytte utenlands, eller kjøpe bobil og oppleve Europa eller Norge på langs.

Et vell av muligheter åpner seg når en hel familie plutselig er bare to.

Mor og far fortjener å oppleve mer enn det å bare være foreldre, og nå er deres tid inne. Mange nordmenn blir i gjennomsnitt godt over 80 år. Det betyr mange år uten barn i huset, snart kommer det barnebarn og nye utfordringer med dem.

Foreldre med en godt planlagt voksentid, etter at barna har flyttet hjemmefra, vil kunne, og burde få det fint sammen. Om de fortsatt er glade i hverandre – åpenbart.

Noen foreldre har planlagt å ikke leve sammen, men flytte fra hverandre fordi kjærligheten ikke varte, eller man vil ha et mer selvstendig liv alene. Tiden som foreldre sammen, varte i den tiden barna bodde hjemme. Etter dette velger de å gå hver til sitte. En ærlig, og kanskje klok avgjørelse.

For noen er det å bli foreldre, et av livet viktigste oppgaver. Og kanskje den aller største gave livet gir. Fra den dagen man blir en mor eller en far, endrer alt seg. Man får ansvaret for et annet menneske til dette er minst 18 år, det er mange dager med bekymringer. Men selvsagt også store gleder som varer livet ut.

Fortvil ikke, om dere plutselig sitter alene og lytter etter lydene som var selve grunnmuren i livet før. Barnelatter, krangling, en som dusjer, eller spiller for høy musikk.

Gå videre. Bruk tiden til å forfylle drømmer. Skulle ikke du skrive diktsamling, eller gå på konsert 1. nyttårsdag, i Wien?

Nå har du sjansen til å leve ut drømmen. Alene, eller sammen med kjæresten din.

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Menneskekjenner?

Menneskekjenner? Om det er fra en person du ønsker å innlede et forhold til, det være seg en kvinne eller...

Forfatterspire? Trenger du gratis markedsføring?

Da har du faktisk kommet riktig. Nettstedet Mildred.no som drives av forfatteren Øyvind Teige, hjelper forfattere som ikke har den...

Lukk