Blakk? Her er noen enkle råd! Du trenger nemlig ikke være blakk hele året, enda du bruker for mye for raskt, særlig om sommeren. Med et par endringer så kan du faktisk unngå å kjøpe julegaver med kredittkort om fem måneder.

Men du bør ha to ting, vilje og selvdisiplin. Å unngå å bruke penger er enkelt om u er vant til å kjøpe kun det du trenger og svært vanskelig om du bruker penger som en full sjømann – hver gang du får en mulighet.

Lest? 10 sparetips for en bedre økonomi

Om feriepengene er brukt opp og budsjettet sprengt, er gode råd dyre. Det er nemlig ikke bare enkelt å sitte bakfull og jævlig på et hotell i Italia, eller på en campingplass i Sverige og være blakk.

For å komme deg hjem, med æren i behold – logger du inn i nettbanken, går til lån> og deretter til > boliglån > avdragsfrie måneder. Huk av for f.eks fire eller seks måneder. Du kan også øke nedbetalingstiden på boliglånet, for å få mindre avdrag per måned å betale.

Økonomi i skolen

Mange lærde sliter med å forstå, hvorfor privatøkonomi ikke er endel av pensum på skolen. Allerede fra 1. klasse burde læring om bruk av penger, og konsekvensene av å ikke gjøre opp for seg, være endel av det man fikk nok kunnskap om.

Hvordan kan man ellers skille mellom det å få gode økonomiske råd, av såkalte «rådgivere» i banken, om man ikke vet forskjell på renter og avdrag? Om man ikke setter seg inn i eller har lært om privatøkonomi, før første bank-besøk?

Lave renter

Noen nordmenn har bedre råd enn på lenge fordi en langvarig lav boliglånsrente gir rekordlave avdrag til banken. Det noen gjør feil, er å bruke opp den bufferen man kunne ha satt til side, til dyrere dager i framtiden. På helt andre ting enn å betale ned på lån.

Blakk? Her er noen råd!

Blakk? Her er noen råd!

Selvsagt finnes det langt mer spennende ting å bruke penger på enn å gi de til banken. Men den lave renten, kunne ha gitt veldig mange en mulighet til å legge penger på buffer. Betale mer enn nødvendig på boliglånet, eller betalt ned på annen gjeld.

Renten på lån i Norge har aldri vært lavere enn den er nå. Dine lån er derfor også billigere enn noen gang. Vel, det kommer an på banken du låner penger av. Er du smart, sjekker du tilbudene hos de forskjellige bankene for å få et så godt tilbud som mulig. Det er nemlig store forskjeller.

Tåler du renteøkning?

En verdivurdering er billetten til en lavere rente, og en bedre og sikrere økonomi for deg. Nå når rentene er rundt 2 – 3% for mange lånekunder, er det smart å betale ned så mye man kan på lånet. Før eller siden, en eller annen gang i framtiden, vil renta stige, og da kan den stige raskt.

Hvor mye klarer du å betale på ditt lån? Klarer du 3% eller kanskje 5% renteøkning? Den aller tørte utgiftsposten for de fleste er jo boliglånet, som kan være fra 6000 til 12.000 kroner. Da vil alle med boliglån merke renteøkningene som er varslet.

Ved å bygge opp en buffer, på en til to måneders avdrag, på en fast konto, vil du ikke merke noen av de ti til tolv første avdragene, fordi bufferen dekker inn større beløp enn det faktisk lånebeløpet er på hver måned i lang tid.

Kort vei til bedre råd

Det er små nyanser og ikke alle vet forskjell på kredittkort og forbrukslån. Sørg for at du setter deg inn i hva det betyr for din privatøkonomi å vite nok om økonomiske terminologier. Da blir du lettere forstått i banken om du må søke lån.

6 veier til bedre økonomi!
  • Selg alt du ikke behøver, rydd hele huset, kjeller og loft
  • Bytt bank, strømleverandør og gjerne jobb for bedre økonomi
  • Følg pengestrømmen, invester klokt med lav risiko
  • Senk levekostnadene på hverdagen, smør matpakke, vær nøktern
  • Øk inntekten, ta en ekstra jobb
  • Begrense forbruket, ha disiplin på alle innkjøp også mat

Må sommerferien være den dyreste reisen? Hvor vellykket ferien er har sjeldent noe med prisen på reisen å gjøre, her kan du spare mye ved å lete litt på nettet etter tilbud.

Alle vet at det er dyrt å spise på restaurant flere dager i uka og kjøpe lunsjen på bensinstasjon framfor å smøre matpakke. Men det er ikke alle som lar være å gjøre det av den grunn. Alt for mange med dårlig privatøkonomi, gjør for mange lite kloke valg når det kommer til bruk av penger.

Blakk? Her er noen råd!

Noen mennesker ønsker ikke å bruke tid på å sette seg inn i hva det betyr å ha økonomisk orden. Det er lite smart og vil gi utfordringer på sikt, som det kan være vanskelig å komme ut av.

Lærer man allerede på et tidlig stadiet i livet at man skal være forsiktig med pengene og bruke ut i fra det man faktisk har, framfor å bruke fordi man trenger- eller har lyst på.

Ikke mye annet er verre for et forhold mellom to mennesker, enn å slite med dårlig økonomi. Det tærer på humøret, man går konstant bekymret og ofte legger man vekk disse utfordringene som er vonde å snakke om. Krangling er ofte resultatet av felles dårlig råd.

Les gjerne: Rikingene snylter mest på skatten 

Hva du gjør med dine sparepenger, feriepenger og lønn er selvsagt opp til deg. Men det blir mange andres sak, om du ikke gjør opp for deg. Aldri har det vært dyrere å ikke gjøre opp for seg, kreditorene følger med i tiden, du må sørge for å betale regningene dine, før du bestiller en dyr ferie. Selvsagt. Dessverre velger noen å heller bruke pengene på ferie og heller ta regningen senere.

Du har vel bestilt sommerferien med riktig kredittkort?

Norske husholdninger bruker ifølge MMI, drøye 29.000 kroner pr. person i sommerferien i snitt. To av tre nordmenn skal i år som i fjor ha tre til fire ukes sommerferie. 47 prosent skal feriere i Norge og utlandet, 12 prosent kun i utlandet og 41 prosent kun i Norge.

Setter du av litt etter litt, noen hundrelapper i ny og ne, til dager hvor det er litt stramt, er det mye lettere å komme seg ut av knipa. Ta kontakt med dine kreditorer, før krisen er fullstendig. Du kommer unna med å være ærlig og fortelle om dine økonomiske utfordringer, framfor å la være å betale og holde kjeft om det.

Visste du forresten at du kan spare 30 til 40 prosent på å gjøre storhandelen i Sverige, framfor hos ditt eget lokale supermarked?

Din privatøkonomi blir bedre vet at du planlegger framtiden, setter opp et budsjett og fjerner alle unødige utgifter. Trenger du økonomisk veiledning, vil vi gjøre alt vi kan for å hjelpe deg.

Følg vårt nyhetsbrev, så får du gode råd og tips, rett i mailboksen hver dag, gratis og helt uten betingelser.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik berger du forholdet ditt!

Slik berger du forholdet ditt! Ved å tenke over hva du har i dag og hva du kan få ved...

Lukk