Ferieplaner? Aldri før har nordmenn hatt bedre råd enn akkurat i år. Boliglånsrenten er fortsatt rekordlav, arbeidsledigheten likeså, som betyr at svært mange er i full jobb.

Dermed også har en inntekt det bør være mulig å leve av og i tillegg har tusenvis av nordmenn fått igjen godt med penger på skatten. Kanskje er det på tide å ta drømmereisen, men hvor går i så fall den turen?

Nå gjelder det å bruke pengene fornuftig og sørge for at sommerferie-budsjettet holder gjennom hele sommerferien, bør man vite litt om hvor reisen går, hvor lenge man skal bli værende og hva formålet for den turen er. Et budsjett er tørt og kjedelig, men akk så viktig når man gjør noe som skiller seg ut fra hverdagen.

Et budsjett er tvingende nødvendig.

Nordmenn flest, elsker å reise, enten det er på storbyferie, til Syden, til USA, Asia, Hytta på Hvaler, biltur med familien gjennom vårt vakre land gjennom fjorder og på Camping, til vanns eller til fjells.

Sommerferien gir uante muligheter, spesielt om man har spart opp en buffer, slik at feriepengene strekker til nesten hva som helst. Når man har fri, går det mer penger enn noen gang ellers. Kjenner du igjen utfordringen?

Ferieplaner?

Ferieplaner?

Her kommer noen gode råd som garantert vil kunne gi deg den ferien du fortjener, enten du har jobbet gjennom en kald og hard vinter, eller om du endelig er ferdig med studietiden. Å skrape sammen nok penger til kos, forpliktelser, reise og opphold kan by på problemer for noen.

Tenk over alt du skal bruke penger på i sommer fra mai til slutten av august, og du blir kanskje både skeptisk, motløs og betenkt? Er du student, har du lange ferie, er du i fast arbeide, har du kanskje bare fire, fem uker tilgjengelig.

Vi har satt fokus på din lommebok i sommer, slik at du skal kunne nyte sol, varme, ferie, reising, konserter, festivaler, hotellopphold og besøke alle vennene og familie du har forsømt i alle år. Nå er det på tide å leve.

Først må du ha et godt og fornuftig kredittkort, som gir deg femti til sekstidagers kreditt, her får du alltid gode forsikringer ved betaling av reiser i tillegg. Men ta aldi ut kontanter i inn- eller utland, det er dyrt.

Lest? Din privatøkonomi kan bli bedre … 

Ta kontakt med banken, eller logg inn i nettbanken din, gi beskjed eller gjør operasjonen selv, ved å betale kun renter, og ikke avdrag på bolig lånet for de to neste månedene. På den måten frigjør du kapital som  du kan bruke på ferien din. Du betaler litt lengre ned på boliglånet, men hvem tenker på det, nå? Det er jo sommer og ferie.

Alt du ikke har brukt de siste seks måneder, som har noen verdi, bør du selge unna. På Finn.no er det tusenvis av mennesker som er villig til å kjøpe de merkeligste ting, hver dag. Du får solgt hva som helst, om prisen er fornuftig.

Si opp dyre abonnement, selg bil nr to, dere kan klare dere med den ene. Kjøp sykkel i stedet. Brukt. På Finn. Har du ubetalte regninger, betal strøm og husleie, søk om utsettelse på resten. Du tåler å ha litt dårligere råd når høststormene herjer – det er nå du må ha cash, men helst på konto.

Din privatøkonomi er viktig for deg, nå og til evig tid. I hvert fall så lenge du lever, og det er jo sannsynligvis, ganske så lenge.

Du skal oppleve neste sommer også, uten å gå personlig konkurs, derfor skal man tenke langsiktig. Har du muligheten til å få oppleve drømmeferien i år, bør du selvsagt reise. Men ha i bakhodet at det er lite klokt å låne seg til fant.

Ferieplaner?

Sørg for å låne penger, privat, hos arbeidsgiver eller i bank, som du vet du makter å betale tilbake. Å utsette noen få regninger blir man ikke fattig av, men du bør sørge for å ha en viss oversikt over inntekt og utgifter. Ikke bare penger til sommerferien. Sett opp et budsjett for resten av året.

De fleste ønsker bedre råd og mer penger mellom hendene. De som har nok penger, har andre utfordringer og ønsker for seg og sitt. En vanlig norsk lønnsmottaker, tjener i gjennomsnitt 550.000 – 6000.000 kr. brutto per år.

Et kredittlån har aldri skadet noen, om du skjønne konsekvensene av å lavere å betale det i riktig tid. Har man vært nøktern og økonomisk gjennom året, siden forrige sommer og reisen man tok i sommerferien for et år siden, bør man ha råd til en bedre reise igjen nå.

Husk at en sommerferie skal være hyggelig for alle involverte, også barna. Det kan fort noen voksne glemme i farten, på jakten etter den perfekte feriereisen, med gratis Cava, med i prisen når du sjekker inn. Den Cavaen kan det hende barna ikke setter like stor pris på.

Bare en tanke, du bør tenke. Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Rent teoretisk, kan et par med kun 600.000 korner i samlet inntekt, ha bedre råd enn de som tjener mer enn en million. Hva man faktisk bruker penger på – avgjør hvordan privatøkonomien ser ut. En selvfølge og helt åpenbart for de aller fleste, likevel øker inkassosakene for nordmenn, særlig for unge voksne, som bruker mer penger enn de tjener. Mye penger.

For å få en god og trygg privatøkonomi, bør man ha en viss oversikt over samlede utgifter, samlet forbruk og hvor mye som havner på debetsiden, altså hva som kommer inn totalt, per måned. Denne oversikten bør man implementere i et budsjett, slik at man vet hvor høyt overskuddet blir.

Dessverre er dette overblikket over privatøkonomi som mangler hos de som sliter med å få endene til å møtes, det behøver ikke være fordi man sløser, eller ikke vil klare seg. For noen er det ingen selvfølge at man skal sette penger til side, men heller bruke så lenge det finnes penger tilgjengelig.

Ok, det er dyrere i Norge enn i de fleste andre feriedestinasjonene du kan se for deg. Men Norge er unikt, Norge har begynt å ta turistnæringen på alvor, der hotellbesøkene alene er et bevis på det.

Aldri før har det vært så mange overnattingsdøgn som i mai 2019, på norske hoteller, der Oslo og Bergen drar det tyngste lasset for næringen.

Som nordmann, er du kanskje lei de store byene, du vil ut i skogen, opp i trærne, se uberørt og vill natur, leve som Lars Monsen og få brynt deg litt på nesen. Overleve av det du finner i elver og i bakken. Der kan du fort gå på en smell, så ta med deg bankkortet. Just In Case!

Vi vil derfor slå et slag for Norge, i vårt ferieinnlegg.

Se for deg alle de fantastiske festivalene som allerede er i full gang, over hele landet for Sør til Nord. Finner du ingen festivaler som faller i din smak, er du enten tonedøv eller en steinblokk.

Bruk landet ditt i sommer. Opplev naturen, padle i kajakk, svømme i fjorder, se steder du aldri har vært, ta ferger, gå i fjellet, sove ute, bo på hotell, ta toget – nyt livet. Bruk Norge.

God sommer!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Pengegaloppen fortsetter i Manchester United!

Pengegaloppen fortsetter for Solskjær! Bare Manchester-klubbene, City og United kan lønne spillere til £300.000 per uke. Og muligens Liverpool, med...

Lukk