Hopper du i fallskjerm? Eller, du hopper veil ikke i fallskjerm vel? For å spørre mer tvilende. Er du klar over hva som skjer med kroppen din, hvis fallskjerm og nød-fallskjerm svikter samtidig? Du er historie i det du treffer bakken. Hvorfor ta sjansen?

Noen sier de elsker kikket, adrenalinet som herjer i kroppen, det er en gavepakke å få lov til å kjenne på den følelsen, sier mange. Andre forteller at de har forsøkt én gang og aldri mer. De var overbevist om å dø på vei ned, men det gikk bra. Hopper du i fallskjerm?

Hvis det finnes en liten sjanse for at det kan gå galt, å gjøre ting man kan dø av. Hvorfor ta sjansen? Gjør man gode nok forberedelser, pakker fallskjermen etter alle kunstens regler, bør sjansen øke for at du kommer fin og hel – helt ned igjen. Men det kan gå galt også, det må du innrømme. Så hvorfor leke med livet?

Det er det ikke lett å finne gode svar på, derfor spør vi det norske folk.

Hopper du i fallskjerm?

Hopper du i fallskjerm?

Hvor stor er sjansen til å dø av noe? Det ville professor Ronald A Howard ved Stanford University finne ut. Og i 1980 lanserte han enheten micromort (MM). Det er hvor mange milliontedels sjanser det er til å dø av noe. For eksempel gir det å hoppe i fallskjerm deg åtte micromort hver gang – åtte milliontedels sjanse for å dø. Et basehopp fra Kjerag koster deg 430 micromort. Mens det å bestige Mount Everest gir 40.000 micromort – 4 prosent sjanse for å dø.

Hallingdolen.no

Mennesker tar kalkulerte og mindre kalkulerte risikoer gjennom hele livet.

Hopper du i fallskjerm?

Hopper du i fallskjerm?

Noen ganger tar man en forbikjøring man slett ikke burde, andre ganger står man i båten og slår lens med to i promille og er nær ved å drukne fordi man faller i vannet.

Andre ganger ypper man til bråk, når man ikke vet konsekvensene. Et slag til hodet er nok – enten du er den som slår eller mottar slaget. Du kan jo dø av det.

Du kan egentlig dø av det aller meste, og det ganske så ofte, men riktig nok bare én gang per person. Hjemmeulykker skjer jo daglig. Du kan få taket i hodet, skli på flisene på badet og knuse hodet mot doskåla og plutselig ligge kald, med hvitsiden opp i løpet av minutter. Det skal lite til for å dø.

Vi som bor på denne planeten, Tellus, vi vet ikke om intelligent liv noe annet sted. Det er rimelig skremmende, nå vi vet hvor stort universet er.

Eksperter som kan mye om planeter og sjansene for liv, som kan sammenlignes med oss mennesker – påstår at sjansen er store for intelligent liv, til og med i vår egen galakse, Melkeveien.

I vår galakse, altså i Jordens eget nabolag, er det hundrevis av milliarder av planeter, flere av disse, er lik vår egen Tellus, som igjen øker sjansene for at det finnes intelligente vesner – et eller annet sted der ute. Så lenge det finnes planeter som kan ha en atmosfære og vann, vil det kunne være liv.

Om vi får kontakt, eller får svar på om det finnes annet type liv i universet, er heller usannsynlig i vår levetid. Planetene er for langt unna og vi har ikke teknologi god nok, til å reise langt nok.

Hva har liv i universet noe med om man tør å hoppe i fallskjerm, spør du deg selv.

Kampen om livet

Kalkulert risiko, kalkulert mulighet for å dø av et hopp i fallskjerm, kalkulert risiko for å få svar på om det finnes intelligent liv. Se den fantastiske serien, “Kampen om livet” på NRK.no, så forstår du brått hva vi mener. Jo flere hopp, jo flere sjanser for å dø. Jo flere planeter … er du med?

Så lenge det finnes noen få milliontedels sjanse for å dø i et fallskjerm hopp, hvorfor ta sjansen? Det betyr jo at det stort sett gått bra, men du kan dø også.

72.000 amerikanere døde av overdose i 2018. 40.000 døde av skuddskader, flere enn på 50 år. Rundt 50 prosent av disse tok selvmord. I USA, er det 113 skytevåpen, per hver hundre innbygger.

Donald Trump

Jaggu bra det er mange amerikanere å ta av der borte. Donald Trump har absolutt ingen planer om å gjøre noe som helst med våpenloven. La de ta livet av seg – våpen skal vi ha, uansett, sier Trump. For en gjeng med idioter, disse amerikanerne er.

Hvor mange amerikanere som stryker med av å hoppe i fallskjerm, har vi ingen tall på, men ta høyde for at det er noen hundre per år, sannsynligvis.

Noen vil påstå at man ikke har livet kjært, om man velger å ha en hobby som kan ta livet av deg, så ettertrykkelig som det et fallskjermhopp kan. Andre vil hevde at det er det beste som finnes, man lever ikke før man har tatt sitt første hopp, andre sier de har tatt hundrevis, ja, tusenvis av hopp med fallskjerm på ryggen og det går bra. Hver gang.

Tør du mer nå, når du vet at det går bra veldig ofte?

Det finnes argumentet for og i mot det meste. De aller fleste nordmenn, vet det er dumt å røyke, for det er ikke bra for kroppen, for lungene, for hjertet og alt det andre. Man dør rett og slett av nikotin, tjære og annet svineri. Sannsynligvis får du Kols i lang tid, før du legger på røret også. Du lider lenge, med andre ord.

Allikevel er det altså fortsatt noen som velger å dø ung ved å la være å stumpe røyken.

Så tenker du deg litt om. Alkohol, er jo også skadelig for kroppen, sier ekspertene. Til og med vin, er farlig. Epler og. Man kan sette en bit i halsen og kveles, sakte.

Vi skal dø

Trøsten er at vi skal samme vei som alle disse dumme amerikanerne, hele gjengen. Vi skal jo dø, alle som én, så hvorfor ikke ta seg et par glass vin, en sigg, og et par solide fallskjermhopp – slik at vi kan få kjenne litt på det.

Hvordan det er å være nær døden, liksom?

Husk at hvis det går bra med å reise, sykle eller hoppe i fallskjerm, så starter du statistisk på nytt hver gang. Micromortene av røyk og fet mat derimot akkumulerer seg, så sjansen for å dø av det øker hele tiden. 

Hallingdolen.no

Vi nevner helt til slutt, at i 2014 døde 33.736 amerikanere i bilulykker. Derfor bør man kanskje ta noen forhåndsregler – før turen går til USA? Eller ser du på den reisen som helt ufarlig? Du har en viss sjanse for å bli skutt – ikke sant?

Er fallskjermhopping noe for deg, eller kanskje ikke? Da hører vi gjerne fra deg i avstemmingen.

Kilde: Hallingdolen.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Veteran-TV!

Veteran-TV! Ikke TV for veteraner, men god underholdning, eksempelvis fra sportens verden, presentert fra de som var der da det...

Lukk