Livet sto ikke til å redde, sier de i nyhetene når noen har mistet livet, som ikke var til å redde. Tenk deg budskapet selv, når politi eller prest står på døra og skal overbringe deg nyheten.

Livet sto ikke til å redde for din datter, sønn, kone eller ektemann.

Ulykker

Livet ditt endres i dette øyeblikket. Som forelder eller som annen etterlatt, vil sorgen, sjokket og smertene være ubeskrivelige. Det vil kunne ta år før du føler deg normal igjen, om i det hele tatt – noen gang.

Å miste en av sine nærmeste i drukning, bilulykke, fallskjermulykke, eller i en eller annen form ulykke som kommer uventet og som rammer deg så ettertrykkelig – er fryktelig vondt og det varer så lenge. Savnet etter den man hadde så kjær gir seg aldri.

Vi sender en tanke til den norske familien som mistet en far og en sønn i bil mot tog-ulykken i Danmark nylig. Toget traff bilen familien satt i og en ektefelle og pappa og en sønn og en bror, mistet livet på et øyeblikk. Da får man et inntrykk av hvor skjørt livet egentlig er.

Livet sto ikke til å redde ...

Utøya

Vi kan ikke se for oss eller forstå smerten, sorgen, tapet og engstelsen foreldrene til ungdommene følte da nyhetene fra Utøya kom, for snart åtte år siden. Da Norge ble forvandlet fra en nasjon i sommerdvale til et terrormål. Ryktene sa noe om skyting og at det var en politimann som skjøt. I dag vet vi svaret.

Noen kastet seg i det kalde vannet, andre gjemte seg i skogen, noen inne i bygningene, andre ved pumpehuset. Noen ble skutt og overlevde, andre ble skutt og drep. Andre klarte å slippe unna, uten fysiske skader.

Livet sto ikke til å redde …

Det skrives dikt og musikktekster om livet og døden, det lages filmer og teateroppsetninger om kjærlighet og hva kjærligheten gjør med oss mennesker. Det skrives bøker og romaner om drap og død. Hva gjør dette med oss? Ikke minst hva det gjør med oss som mister noen vi har som er umistelig. Vi engasjerer oss i døden, men omtaler den helst ikke.

En ting er underholdnings-aspektet av døden, noe helt annet å få den tett på kroppen, å miste en av sine aller nærmeste, gjør noe med deg, resten av ditt liv. Du kommer aldri ordentlig over det.

El-sparkesykkel

Når ulykken inntreffer, vil livet endres for de etterlatte som sitter igjen med alle spørsmålene som man kanskje aldri får svar på. Var det smerter, hvor lang tid gikk det, var vedkommende redd, rakk han å vite at han skulle dø, rakk hun å tenke på sine nærmeste – før livet tok slutt?

Sommeren er synonymt med ulykker. Flere ferdes ute på veiene, på sjøen og i fjellet. Ulykker skjer året rundt, men om sommeren er det høytid for å gå på en smell – bokstavlig talt.

El-sparkesykkel, hver så god, gå ut og skade deg selv, eller noen andre. Det er kun snakk om tid før en alvorlig ulykke skjer med disse livsfarlige doningene, som man kan få en betydelig hastighet på og miste kontrollen over.

Livet sto ikke til å redde ...

Tapet av et barn i ulykke eller selvmord, er sannsynligvis det verste en mor eller far kan oppleve i livet. Barn skal vokse til å bli ansvarsfulle og gode voksne selv, rekke å bli gamle nok, der slekt skal følge slekters gang – foreldre bør slippe å følge sine egne barn til begravelse. Dessverre skjer det. Ulykker inntreffer brått, smertefull og ubarmhjertig.

Trafikkulykker

Motorsykkelulykker skjer hver vår og hver eneste sommer.

Flere liv går tapt, hvert eneste år. Hvorfor setter man seg på en tohjuling, når man vet at det kan medføre en brå død og slutten på livet? Det rammer ikke meg, det skjer kun andre, aldri meg – tenkes det kanskje. Helt til det smeller.

Livet sto ikke til å redde …

Hva går man glipp av som død?

Har du tenkt på det noen gang? Når du er uforsiktig i trafikken eller ikke evner å tenke over konsekvensene over dine egne handlinger, når du er til fare for deg selv og andre? Hva mister du når du ikke lever lenger?

Du mister absolutt alt.

Ikke får du oppleve gleden av å ha grønt gress mellom tærne, se barna dine vokse opp, se norske idrettshelter ta gull, oppleve gleden av selv å lykkes i jobb eller på skole – du vil ikke oppleve lukten av nybakt brød, å bli elsket eller å elske. Aldri oppleve lyden av barnelek og latterklang. Du er ferdig, punkt slut.

Livet sto ikke til å redde …

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Månen er i Fredrikstad!

Månen er i Fredrikstad! Da tenker vi ikke på satellitten, av stein og Silisium som går i bane rundt planeten...

Lukk