Ikke prisstigningens skyld at du sliter, men din egen. Du burde ha tatt høyde for høyere renter, dyrere mat, drivstoff og strøm. Fordi alt i Norge har vært kunstig priset i lang tid, sett bort i fra maten, kanskje. Som jo er mye opp i pris grunnet krigen i Ukraina.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Full sjømann

Du er din egen lykkes smed, særlig når det kommer til din privatøkonomi. I Norge har det vært svært lave renter i mange år. Så lenge at du lett burde ha lagt deg opp en buffer, som i trangere tider som nå, hadde vært til god hjelp.

Les også: Slik blir du rik på børsen

Forbruket ditt er kanskje normalt, men du bruker likevel penger som en full sjømann. Ikke prisstigningens skyld at du sliter, nå er det alvor. Skal du klare deg uten å miste hus og hjem, bør du ta noen viktige grep.

Å bruke kredittkortet til å betale dyre julegaver er lite smart. Du abonnerer kanskje på et treningssenter du ikke bruker, strømmetjenester du ikke behøver og aviser du ikke leser. På tide å si opp flere av disse?

I helgene er det vel du som spanderer på vennene dine i baren? Det bør du slutte med. Sett heller pengene dine på høyrentekonto i banken, kjøpe fond eller putte pengene på sparegrisen. Du må stramme inn, og det raskt, før dette går ordentlig galt.

Ikke prisstigningens skyld at du sliter, men helt og fullt din egen.

At strømmen har blitt dyr, betyr ikke at du ikke skal klare å betale for deg. Myndighetene kaster penger etter deg, for at du skal ha lys og varme. Da bør du klare å velge et strømselskapet som gir deg gode betingelser. Helst ikke Fjordkraft, som lurer kundene sine.

Ikke prisstigningens skyld at du sliter

Inntekt

Inntekten har mye å si for de fleste, helt åpenbart, men forbruket har også stor betydning for din økonomi. Man kan klare seg på en liten inntekt om forbruket er lavt. Og man kan klare seg på trygd om man er smart med pengene sine. Å spare er et fremmedord for mange.

Vi kommer ikke utenom at noen sliter ordentlig – og den gruppen øker, slik flere rapporter har påpekt.

VG.no

Sparer man litt, hver gang man får penger på konto, blir det mye penger på lang sikt. Det er her vi mener mange nordmenn har sovet i timen. Med så lave boliglånsrenter over lang tid, burde man ha klart å spart mye, fram til renteøkningene som nå kommer.

Les også: Priskrig på matvarer før jul

Inntekten din avhenger av hvilken type jobb man har. Er inntekten for lav i forhold til forbruket har man tre valg. Man kan fortsette å bruke penger til det er tomt, man kan bremse forbruket, eller skaffe seg en bedre betalt jobb.

For at du skal klare å betale lån og regninger i framtiden, kan det være smart å lære seg det grunnleggende om privatøkonomi. Her handler det om debet og kreditt, forbruk og inntekt som må stå til hverandre, om man ikke skal få trøbbel.

Julehandelen

Julehandelen er viktig for handelstanden i Norge. Mye av årets omsetning skal sikres i disse fire av årets siste uker. Slik har det vært siden manns minne, som jo er ganske lenge. Og slik vil det være i år også, men det er all grunn til å tro at folk flest, er litt mer nøktern i sitt forbruk, nettopp i år.

Nordmenn svir av mer enn 60 milliarder kroner, bare i desember, noe som forteller oss at det er mye penger blant folk flest. Julen handler om tradisjoner, vi skal ha det så likt som i fjor og året før, da kan det bli like dyrt også.

Handelstanden mener å vite at vi komme til å bruke 22.000 kroner hver, i desember.

Med enkle grep kan du gjøre desember til en rimeligere måned enn tidligere år. Du bør kanskje begynne med å senke kravene fra andre og deg selv. Verken dyr mat eller for dyre julegaver gjør deg lykkeligere inn i julehøytiden.

Litt nøkternhet har ikke tatt livet av noen. Kanskje er det på tide å tenke nytt.

Bør man ønske seg en sparegris til jul?

Ikke prisstigningens skyld at du sliter, skal du takle morgendagens utgifter, bør du ta grep nå, om du er blakk i dag.

Vargas

Pin It on Pinterest