Julehandel på kreditt i år også? Tusenvis av nordmenn har ikke betalt for julegavene de kjøpte før jul i 2019. Noen har så stor kredittkort-gjeld at de ikke makter å betale for seg. Dermed blir det Julehandel på kreditt i år også. Hvor smart er det, egentlig?

I følge Kredittforeningen og Bisnode Kreditt AB, har Ola og Kari Nordmann betalingsanmerkninger for 64 milliarder kroner. Alt for mange nordmenn tar opp lån for å sanere gjeld, man låner penger for å dekke gammel gjeld. En ond sirkel det ofte er umulig å komme seg ut av.

Ingen inntekt

Pandemien og konsekvensene rundt permitteringer og oppsigelser gjør det selvsagt enda litt mer vrient for folk flest – som rammes den ene eller andre veien. Det kan åpenbart ikke brukes som noen unnskyldning, men det sier seg selv. Å ikke ha noen inntekt gjør noe med økonomien.

Lest? Slik får du råd til julehandelen

Man skal huske på at julen kommer hvert eneste år. Den bruker å koste mer enn man først planlegger, for de fleste. Derfor bør man planlegge særlig juleinnkjøpene i god tid før jul, for å vite at man har nok penger til dagene som kommer i det nye året. Letter sagt enn gjort, kanskje?

Gjeldsregisteret gir bankene oversikt over forbruksgjelden vår. Slik skal de hindre nye lån til mennesker som allerede er i betalingstrøbbel.

E24.no
Julehandel på kreditt i år også?

Gjeldsregistret

Forbrukere som er svartelistet gjennom Gjeldsregistret som regjeringen innførte sommeren 2019, vil ikke få flere lån. De vil måtte gjøre opp gammel gjeld før de påfører seg selv mer økonomisk skade. Det betyr en reality-sjekk hos tusenvis av nordmenn som ikke har penger, bare en voldsom gjeld. En gjeld de ikke er i stand til å gjøre opp av ulike årsaker.

Julehandel på kreditt i år også? Eller har du kontroll på privatøkonomien?

Per oktober 2020 har vi en samlet usikret gjeld, vi nordmenn, på 157 milliarder kroner. Hvorav kredittkort gjelden er på nær 54 milliarder kroner. Så lenge man bruker mer penger enn man tjener, vil resultatet bli minus. Du kommer til kort og vil til slutt ikke makte å betale. Nå bør penge-kranene skrues igjen. I dag.

Julehandel

Julehandelen er kostbar for de fleste. For å klare å betale alt man skal handle i desember, bør man altså planlegge ved sette opp et budsjett. Du visste selvsagt at vi nordmenn bruker aldri så mye penger som i julemåneden. Men visste du at julehandelen, mat, gaver, klær, alkohol og julepynt gjør at vi svir av 60 milliarder kroner – til sammen, på én måned? Ikke rart folk får problemer med å gjøre opp for seg. Når man bruker penger som en full sjømann på perm i desember.

Lest? Slik berger du økonomien i Coronakrisen

Julehandelen er et must for mange, men da er gode kredittkort din beste venn. Dessverre er festen over for alle som har havnet i gjeldsregistret, der man har forbrukslån, billån eller boliglån som ikke er betjent forsvarlig. Nå må man søke hjelp andre steder, få orden på økonomien ved å betale gjeld før man bruker mer penger. Julehandel på kreditt i år også? Dessverre, det er stopp nå.

Julen kommer på samme tid hvert eneste år, skal man makte å ha nok penger til alt som skal handles inn, bør man spare. Legge seg opp en buffer og ikke bruker mer penger enn man faktisk har. Så enkelt er det, men akk så vrient å holde seg til. Kredittkort er en smart og fornuftig oppfinnelse, men kun om det brukes riktig. Dessverre er det alt for mange nordmenn som ikke betaler i tide.

Gjeldsslave

Julen skaper gjeldsslaver. Men det blir veldig feil å skylde på høytiden. Selvsagt er det den enkelte som drar kortet, for ofte og for mange ganger som må stå til ansvar for å få for mye gjeld, som ikke kan håndteres. Julen skaper gjeldsslaver som vil slite med økonomien i årevis!

Bankene har frie tøyler og skyhøye renter på forbrukslån. Alt for mange nordmenn biter på “tilbud” de ikke bør røre. Et kredittkort er gunstig å bruke om man betaler lånet i tide og kun da. Betaler man for sent løper dyre renter.

Dessverre finnes det uærlige aktører i et tøft marked, som gjør det enklere enn noen gang å få lån, om man har fast inntekt, og i hvert fall om man er to i husstanden, og to om å betjene lånet. Og ikke har havnet i Gjeldsregistret.

Det aller viktigste du gjør for din egen privatøkonomi, er å bruke litt mindre enn i fjor og året før. På den måten handler du ikke på deg problemer, og sitter heller kanskje igjen med noen kroner når vi skriver 2021 om noen uker.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik bevarer du gnisten i forholdet

Slik bevarer du gnisten i forholdet du ønsker skal vare evig. Du må gjøre deg selv umistelig ved å være...

Lukk