Økte renter gir bekymringer hos folk flest. Nordmenn har blitt vant til svært lave renter over tid. Nå kan den nye normalen bli et betydelig renteløft som gjør Kari og Ola nordmann urolig for egen privatøkonomi. Faktisk er det verken as Norge, bankene eller markedets skyld, om du blør litt ekstra økonomisk i tiden som kommer.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Renter

Du burde ha forstått at de lave rentene vi har hatt i ti år, før eller siden måtte begynne å stige på et gitt tidspunkt. Nå er vi der vi advarte mot for ett år siden. Norges bank viser ingen nåde og forsetter å sette opp renten for å unngå økt inflasjon.

Les også: Slik ender ikke Premier League-tabellen

Nå har Norges bank satt opp renten ytterligere, til 4,0 prosent, og rentene skal videre opp i september. Dette er en varslet storm som noen har vært forberedt på, emn ikke alle. De vil slite lenge, de som ikke har tatt høyde for økte renter på sine lån.

Fra nyttår i fjor ble det meldt om frykt for økt inflasjon og at et resesjon i markedet var i emning. Det har foreløpig ikke skjedd, til tross for kraftig børsnedgang gjennom høsten 2022, så har det amerikanske markedet steget gjennom store deler av 2023.

Men nå tror mange eksperter at toppen er nord på børsene i USA, det skremmer alltid det norske markedet. Spesielt når eksperter begynner å shorte det amerikanske Wall Street-markedet, da bør alarmklokkene ringe høyt også her hjemme.

Å shorte betyr i korte trekk at man setter penger på at markedet eller enkeltaksjer skal falle i kurs.

Økte renter gir bekymringer

Vargas12.com handler aksjer og fond hos Nordnet.no

10-åringen

Og når den viktige 10-åringen i USA i tillegg stiger, da er det virkelig fare på ferde, fortsatt ifølge ekspertene.

Tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner brukes som referansepunkt på de globale finansmarkedene.

Jo høyere 10-åring går, jo større frykt for at ting går i dass, både på kort og lang sikt. Ute som hjemme. Og nå er 10-åringen på sitt høyeste på lang tid. Skulle den fortsette å stige, vil presset på aksjemarkedet forsterke seg ytterligere. Noe som åpenbart er negativt for alle verdens børser, inkludert Oslo børs.

Les også: Viktig egenskap på børsen

Da er det viktig å ha sparepengene sine i trygge fond eller i så bunnsolide aksjer som mulig. Som ikke lar seg påvirke nevneverdig av noen ytre faktorer. Alle aksje vil falle ved et krakk, vi vet, men det er de mest solide selskapene som alltid overlever – når det smeller. De aksjene bør du eie nå.

Amerikansk økonomi har gått bra i lang tid, arbeidsledigheten er lav og optimisme stigende. Men det er mørke skyer i horisonten, eller Donald Trump, kan det også kalles. Den jevne amerikaner er ikke dummere enn at hen forstår at en ny periode med sirkus Trump, kan bli helvete på jord.

Geopolitisk uro

Økte renter gir bekymringer som vil vare lenge. Hvordan den internasjonale økonomien reagerer, handler om det geopolitiske mønstret vi ser utvikle seg, dag for dag, måned for måned og år for for.

Krigen i Ukraina der Putin voldtar og ødelegger kornlagrene for å skape frykt og mulig mat matmangel. Og dreper uskyldige sivile, både kvinner og barn – vil fortsette så lenge Russland må innse tap eller at presidenten blir fjernet innenfra. Mye tyder på at det ikke skjer med det første, dessverre.

Klima og miljø-utfordringer, økte matpriser, stigende olje- og gasspriser samt stigende infusjon og økte renter – skaper problemer. Både her hjemme og i resten av verden. Krigen i Ukraina må få store deler av skylden for alle disse utfordringene, men ikke alle.

Handelskonflikter og økonomiske spenninger har også bidratt til den geopolitiske uroen. Konflikter mellom EU og land som USA og Kina har skapt usikkerhet rundt handelsavtaler og økonomiske forbindelser, som igjen kan påvirke stabiliteten i regionen.

Skulle marerittet virkelig inntreffe, at Donald Trump blir president i USA neste år, vil det kunne føre til langt større problemer enn de vi ser i Europa, Asia og i USA i dag.

Enn så lenge må vi holde på hatten og lommeboka og håpe at stormen løyer og vannet synker. Vinteren kommer uansett – da er det om å gjøre å være forberedt. Kjøp inn nok ved.

Vargas

Pin It on Pinterest