Øl-reklame fra Tone Damli? Tidligere Tone Damli Åberget, nå kun Tone Damli, Hele Norges Tone, kan hun være i stand til å bryte loven, hun som er så elegant, flott og klok, som virker reflektert og ekte i alt hun foretar seg?

Mye tyder på at artisten og Influenceren, spammer sin Instagram-konto bevisst, med to forskjellige ølmerker. Sannsynligvis svært godt betalt for de respektive ølbryggeriene.

Øl-reklame fra Tone Damli? Click To Tweet

Tydelig øl-reklame, sier ekspertene, men hvor går denne usynlige grensen for hva som er ok å publisere, til det bryter lovverket og grensene for hva som er snik-reklame?

I følge eksperter Dagbladet.no har vært i kontakt med, er det liten tvil om at bildene Tone publiserer, med ølflaska i hånda, med etikettene tydelig riktig vei, er for å vise hvilket brand hun liker.

Hadde bildene vært publisert som et engangstilfelle, kan det hende at flotte Tone hadde hatt ryggen fri, men når hun publiserer opp mot 20 bilder av seg selv og vennene sine, med to forskjellige ølmerker, som vist i denne artikkelen i Dagbladet, er det selvsagt reklame.

Tone Damli har vært i gamet så lenge at hun vet åpenbart at det er ulovlig, men får sannsynligvis så mye penger for denne og lignende annonser på Instagram, til tross for at det slett ikke er lovlig, at hun har ikke råd til å la være.

Øl-reklame fra Tone Damli?
Foto: Skjermdump / Instagram / Dagbladet.no

Øl-reklame fra Tone Damli?

Det har seg nemlig slik i dette landet at reklame, for blant annet røyk og alkohol, er forbudt, og det vil bli værene forbudt i uoverskuelig framtid. En rekke bloggere og Influencere har tidligere blitt bøtelagt for lignende snikreklame.

Det er bred politisk enighet om at vi skal ha et strengt forbud mot alkoholreklame i Norge, og dette er også noe de største bransjeorganisasjonene på alkoholområdet støtter.
​Alkohollovens reklameforbud er hjemlet i 
alkoholloven § 9-2 første ledd(lovdata.no), og utdypet i alkoholforskriften kapittel 14(lovdata.no). Helsedirektoratet har utarbeidet egne merknader til bestemmelsene som er å finne i rundskrivet om alkoholloven.

Helsedirektoratet

Man kan åpenbart gjøre verre ting i livet, enn å reklamere for sin favoritt-øl, bevares, men Influencerne har et ansvar for sine lesere og følgere, disse er ofte langt under den lovlige alderen for kjøp av alkohol, som er 18 år i Norge.

Derfor er det graverende at idoler, artister, kjendiser og stjerner som har så stor innflytelse på unge gutter og jenter, at de reklamerer bevisst –eller ubevisst for alkohol.

Lovverket er der for en grunn, det vet, Tone Damli, veldig godt.

Tone Damlis manager, David Eriksen, avviser selvsagt påstandene Dagbladet kommer, men det er jo fordi det er forbudt. Damli har ikke fått en krone for å reklamere for øl, sier han, men det er det ikke så mange som tror ham på.

Lest? Kjendiseri

Som blogger og forfatter, vet man at det kommer tilbud fra fjern og nær, om ting som aller helst ikke belyses for mye i media, man kan selv bestemme hvor lovlydig man vil være ovenfor lovverket. Noen ganger blir man tatt, veldig ofte blir man det ikke.

En rekke bloggere og Inflencere slipper nemlig unna for sin snikreklame, det være seg på bloggsiden, Instagram eller som antrekk, sko, sminke og andre produkter man bruker, uten å merke det tydelige på siden, slik man plikter.

Øl-reklame fra Tone Damli? Click To Tweet

Noen bloggere reklamerer for mye forskjellig, som f.eks Ida Wulff, men hun er også dyktig til å merke sine produkt-reklamer med reklame. Slik hun er pliktig til.

Sophie Elise, er en annen Influencer som har vært i hardt vær grunnet reklame-trøbbel på sin blogg og sin Instagram-profil. Usikker av hvilken grunn, kan det virke som om noen av kjendisene tar sjansen på å spekulere i om de skal bli tatt – eller ikke.

Vi kjenner ikke til noen summer, men kan ikke forstå annet enn at det er betydelige beløp det her er snakk om. Vi vet med sikkerhet at de største Influencerne gjør seg rike på annonser og reklame. Selvsagt er noe av dette også snikreklame som vi ser Damli driver med.

Utfordringen for, Tome Damli, er ikke bare at hun er dyktig med å snu flaska den riktige veien, hun vet å bytte mellom to forskjellige merker, slik at det ikke skal være så innlysende at det faktisk er reklame.

Men dette vil hun måtte stå til regning for, 31-åringen, all den tid det både er forbudt å drive med reklame uten å merke det som nettopp det. I tillegg er det altså forbud mot øl og alkohol-reklame i Norge.

Det bør alltid være likhet for loven, vi mistenker at artisten, Tone Dami, er klar over de faktiske forhold. Bildene er for spekulative og for mange til at dette er tilfeldig.

Influencere som blir meldt inn til Markedesrådet og dømt for brudd på loven om reklame for alkohol, kan vente seg bøter fra 50.000 kroner og oppover. Men det er kanskje verdt det …

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Nyheter fra engelsk fotball!

Nyheter fra engelsk fotball! Som du kanskje vet, er vi svært opptatt av hva som skjer i England, til og...

Hatet mot homofile øker!

Hatet mot homofile øker! Ikke bare i Norge, men også i flere andre land i Europa, som har akseptert ved...

Lukk