OSLO – fra episenter til vannhull, nå vil ølet flomme i den norske hovedstaden. Med svært gode værmeldinger opp mot tjue varmegrader. Vil store deler av Oslo sprenge grensene, og risikoen for smitte eksplodere. Risikoen, vell og merke. Men hva vet vi egentlig om risikoen. Er det ikke nok med én superspreder, så er festen over?

Svært strenge tiltak er lagt på serveringsstedene, men det er neppe enkelt å håndheve disse gjennom hele dagen. Når folk begynner å bli dritings.

Myndighetene har lov til å stenge alle som ikke følger smittereglene. På flekken. Og det kommer til å skje.

Lest? Syv kriterier for å eve lenge

Nordmenn har stort sett vært dyktige på å holde avstand utendørs. Til tross, vet vi at antall smittede øker, men at antall innlagte går ned. Nå når ølet igjen skal flomme over i hovedstaden med hundrevis av pubber og restauranter – bør vi være på vakt. Alle sammen. Vi fortjener en øl eller ti, men ikke på bekostning av sikkerheten til alle i risikogruppa som er 1,6 millioner nordmenn.

Femti personer

At det skal serveres mat, kortere åpningstider og tvungen bordservering – gir ingen garantier for ingen smittefare.

Det som sannsynligvis er årsaken til økt risiko er alder, grunnsykdom eller en kombinasjon av disse. Hos yngre personer med velregulerte grunnsykdommer antas det at risikoen er begrenset.

HelseNorge.no
OSLO – fra episenter til vannhull

Regjeringen er under hardt press og har vært det i lang tid. Svært mange foreldre, lærere og andre omsorgspersoner forstår ikke argumentene. All den tid det skal være greit å samle opp mot femti personer i sosiale lag, fra 7. mai. Og dette som helt trygt for smittefare for Covid-19. Men å åpne skolene for barn og unge fra 4. klasse og oppover, er fortsatt ikke aktuelt.

Det er en feilvurdering Erna Solberg og Helseminister, Bent Høie, som mangler et fullgodt svar.

RUSSEN 2020 fortjener en belønning

OSLO – fra episenter til vannhull, i en vanskelig tid, der alle som ønsker, burde få drikke øl med vennene sine.

Bare se på den tapre russen som har ventet på denne måneden i 13 år, men går glipp av all moroa. Vi synes faktisk russen 2020 fortjener en belønning. Russen vil sikkert benytte sjansen fra onsdag 6. mai, til å drikke seg i bedre humør – så fortjent, så fortjent. Men hva gjør det med smittefaren? Det er det heller ingen som vet sikkert.

Det alene er så skremmende at vi burde kanskje la være. Rett og slett vente til viruset er slått helt ned, før ølkranene blir åpnet.

Vi bør ta en titt på Sverige og vite at det er åtte ganger så mange som er omkommet her. Grunnet smitte av Covid-19, da særlig i hovedstaden. Der har uteserveringene og restaurantene vært åpne hele tiden. Merkelig nok. Men det er slike tilstander som i Stockholm vi slett ikke ønsker oss.

For å kunne servere alkohol i Oslo, må man være registrert hos Næringsetaten, men det alene er altså ikke nok. Det er flere og viktig tiltak som skal til, for at man trygt og sikkert skal kunne servere øl og vin til tørste nordmenn.

Her er alle punktene myndighetene forlanger at serveringsstedene skal følge:

  • Skjenketid til 23:30 og åpningstid til midnatt
  • Ikke flere enn fem personer i én og samme gruppe, med mindre man er i familie (endres til 50 personer, 7. mai)
  • Det skal serveres mat (peanøtter og annen snaks går ikke under den kategorien)
  • Utestedet skal sørge for at ansatte og gjester holder minimum 1 meter avstand til hverandre
  • Det skal utarbeides en egen risikovurdering for smittevern
  • Det skal praktiseres kun bordservering
  • Grunnleggende krav til smittevern skal ivaretas
  • Mat skal ikke serveres som buffé

Det er noe bisarr og skremmende at Norges hovedstad, OSLO – går fra å være episenter til vannhull på få uker.

Når det er sagt, har vi ingen problemer med å forstå folks ønsker. Vi er bare livredd for at også dette er feil, en feil myndighetene kommer til å angre på. Hva om smitten nå eksploderer, som i Stockholm, New York eller New Jersey? Her dør det mennesker døgnet rundt og vil gjøre det i lang tid, fortsatt.

Er den halvliteren verdt å dø for? Er du 65 år, mann og i risikogruppen, kan du bli syk og dø, som svært mange andre i samme situasjon har gjort. Om du driter i det, og tar sjansen. Vet du sannsynligvis for lite hva Covid-19 gjør med kroppen din.

Vi drøyer den utepilsen til sjansen for å bli smittet – blir hakket mindre.

Kilde: Oslo kommune

Vargas

Pin It on Pinterest