Reklamens makt. Du ser det over alt. Nesten hvor enn du snur deg, både på PC, mobil, på TV, på bussen, og på flyplassen blant mang andre steder. Reklame. God reklame, dårlig reklame, reklame du ikke forstår er reklame, og snik-reklame som skal få deg til å handle. 

De fleste husker selvsagt AXE-reklamen som kom for noen år siden. «Even Angel’s will fall» som gikk sin jubelgang over hele Europa. God laget, en kreativ idé og fantastiske TV-bilder. AXE solgte sikkert millioner av roll-on’s på grunn av den, selvsagt som planlagt.

VOLVO, Sveriges stolthet. Er kanskje best i Scandinavia på nettopp reklame, derfor bruker de også de sterkeste virkemidlene i sine dyre produksjoner. De satser kanskje sikkert fordi de vet hva som skal til; de frir til folkesjela og bruker selveste Zlatan i sin markedsføring. Om det virker? Tja. 2,6 millioner mennesker har sett denne videoen – på tre dager, bare på YouTube. Selvsagt en genistrek.

Norge har mange meget dyktige reklamefolk som vet hva de driver med.

Kjetil Try, Arne Berggren, Trygve Engebraaten og Ingebrigt Steen Jensen bør nevnes blant mange andre. Dessverre har ingen norske reklamefolk tørt å tenkt utenfor sin egen komfortsone. Ennå. Tenke så nytt at det hadde revolusjonert bransjen. Faktisk et tankekors med tanke på hvor mye penger det egentlig er i reklamebransjen. Det aller nærmeste vi kommer på er COOP’s frieri og vellykkede samarbeide med Petter Northug. Et scoop av de sjeldne.

(Dette er ikke en Volvo-reklame)

Look to Sweeden.

VOLVO’s avtale med Zlatan er godt reklame-håndverk som blir lagt merke til verden over. En bilprodusent som leverer troverdighet og gode biler. Zlatan er også et geni, sammen er de en uslåelig kombinasjon.

Reklamens makt.

Fotball er og blir langt større enn langrenn. Alltid. Men sjakk derimot er ganske mye større enn langrenn. Derfor bør bilgiganten Porsche få kudos for å hente inn Magnus Karlsen, verdens beste sjakkspiller og selveste Mohamed Ali i sin siste reklamefilm. Slikt legges merke til langt utenfor landets grenser.

Selvsagt skal man ikke behøve å måtte bruke et kjent ansikt eller kjente navn for å lykkes med markedsføringen, men det er ofte korteste vei til suksess, men det koster ofte svært mye penger i tillegg.

Aker vant gullfisken for beste reklamefilm «Nøtteknekkeren» i 2005. En overraskende god reklame, med ei fengende låt. Fortjent seier og en meget kreativ og spesielt god reklamevideo, uten kjente aktører, musikken er av Lenny Kittelsen.

Leskedrikk giganten Coca-Cola er en annen reklame-vinner og som kan påberope seg verdensherredømme hva reklame angår.

Verdens mest kjente merkevare er den amerikanske brusprodusenten med den kjente logoen, som du garantert har drukket en rekke ganger. Neste år er Coke som de selv kaller seg 70 år. Den festen vil vi garantert få merke over hele kloden.

Om det kan bli for mye reklame? Selvsagt kan det det. Du kan jo bla i en nettavis og begynne å telle. Eller ta tiden om du ser på TV2, hvor mange og hvor lenge du blir tvunget til å se på reklame, beregn 8 minutter per halvtime.

Du ønsker å handle sommerklærne dine på nett, da blir du ofte forstyrret av andre nettsider som popper opp på skjermen ved enhver anledning. Vil du lese en artikkel i en nettavis eller på en blogg, ofte kommer en reklame i veien som ønsker din oppmerksomhet i stedet. Eller det er den berømte pluss abonnent-tegnet som hindrer deg i å lese om du ikke vil betale.

Tenker man et stykke fram, er det en årsak til at ditt favorittprogram på fredagskvelden avbrytes av reklame, på de aller fleste kanaler. Dette er åpenbart for at kanalen skal tjene penger. I USA er dette milliard-industri, men sikkert like irriterende for de som ser på.

Se for deg denne reklamefilmen: Der DU er helten, der du får oppmerksomheten til å gjøre det du vil, for å reklamere for det produktet du synes fortjener all verdens oppmerksomhet. Man må strekke grenser, gjøre noe ingen andre før deg har gjort og du må tørre å spre det til all verdens TV-kanaler.

Da ville du ha blitt rik da. På reklame. Reklamens makt er enorm.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Tidenes overgangsvindu, Manchester-lagene vil bruke mest!

EM i Frankrike er bare dager unna, men rett etter finalen 10. juli, vil mange spillere bytte arbeidsgivere. Overgangsvinduet som...

Lite penger? Aldri har nordmenn hatt bedre råd

Sliter du med privat-økonomien nå er det av to årsaker. Du bruker mer enn du burde, eller du tjener for...

Lukk