Rikere enn noen gang, kjenner du på følelsen? Er det ikke deilig? Og nå kommer det enda mer penger inn på konto. Skattepengene er like om hjørnet. Hva skal du gjøre med alle pengene du har til overs? Nå når du bare sitter hjemme og ser Netflix, spiller TV-spill eller ser rike mannfolk banker kjerringene sine i “Exit?” Kanskje det er på tide å begynne med smarte investeringer? ja, for i banken er det ikke store avkastningen å få.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Fond og aksjer

Nå er du rikere enn noen gang, fordi du ikke har verken muligheten eller evnen til å bruke penger som før.

Om du lar pengene stå i banken, blir de faktisk mindre og mindre verdt. Fordi pengers verdi øker kun i markedet, ikke om de står rolig på en konto. Er du med? Derfor bør du allerede i dag åpne en aksje- eller fondskonto i banken din. Er du usikker på hvordan dette gjøres, er det god råd og veiledning inne på bankens nettsider.

Rikere enn noen gang

Kjøper du gode fond kan det være snakk om å hente inn både ti, femten og tjue prosent avkastning per år. Og er du god med aksjer, kan du doble pengene din på kort tid. Men vær på vakt, mange en fattig sjel har tapt mer enn bare heder og ære på børsen. Men samme sted har gjort mange mennesker rike og lykkelige også.

Vi er rikere enn noen gang tidligere de fleste, men akk så lett det er å bruke for mye for raskt. Kanskje ikke nå, men når marerittet er over og alt åpner igjen. Er kjøpsmulighetene deretter.

Vær fryktsom når andre er grådige, og grådig når andre er fryktsomme.”

Warren Buffett – om livet på børsen

Nå når du sitter med ræva full av penger. Bør du tenke på å bruke formuen riktig, kanskje er tiden inne til å invester. Ikke får du reist utenlands, ikke får du vært på ferie med storfamilien. Kanskje er nabotomten til salgs, bygge ut? Kanskje burde du starte din egen forretning? Eller er det smartere og tenke langsiktig i fond- og aksjemarkedet?

Hvordan kjøper man egentlig aksjer på børsen? Det er faktisk fryktelig enkelt, så enkelt at far kan klare det.

Renter

Norges bank lot rentene være uendret, men det er ikke lenge før vi ser bevegelser feil vei i rentemarkedet nå. Rentene på ditt boliglån skal opp mot tre prosent på tre år. Det gir betydelige utgifter til folk flest med boliglån. Derfor bør du begynne å tenke langsiktig allerede nå.

Om rentene stiger i desember, vil det bety økte utgifter du vet vil komme. Da kan du foreta deg noen grep nå, som gjør at du er bedre skodd når boliglånet blir dyrere. Enten kan du legge deg opp en solid buffer på kontoen for boliglån. Eller du kan betale ned på lånet med allerede oppsparte midler. Det er en god investering å sanere gjeld.

Rikere enn noen gang

Rentene har vært svært lave veldig lenge. Men alle piler peker i samme retning i markedet nå, og det er dessverre oppover. Allerede i år vil det komme stigende renter. Det vil koste dyrt for alle som mangler inntekt, er permittert eller arbeidsledig. Til og med par med to inntekter vil merke rentehevingene.

Eiendom

Vi er rikere enn noen gang og bør derfor bruke pengene fornuftig, til dagene som kommer. Når vi nok engang kan bruke penger som før 12. mars 2020.

Eier du en bolig, en hytte eller leilighet så har du et ess i ermet. I hvert fall om du bor på det sentrale Østlandet. Boliger har aldri vært dyrere i Oslo og prisene stiger i flere av de største byene. Har du eiendom med bolig(er) så vil du klare deg godt.

Det er selgers marked i uoverskuelig framtid. Det er for få boliger på Østlandet generelt og i Oslo spesielt. Det gir klingende mynt i kassen, om du kan selge hus eller eiendom nå. Men husk også at det å kjøpe bolig for så selge denne videre med økt fortjeneste, er også god butikk – om du vet hva du driver med.

Er du snekker-kyndig og kan regelverket for kjøp og salg av eiendom man selv ikke bor i, bør du kjøpe en firemannsbolig, pusse opp og leie ut eller selge. Det kan gi deg startkapital til å bli byens neste eiendomsbaron. Det er i hvert fall en fin måte å tjene penger på.

Rik, rikere, rikest

Vi nordmenn er rikest i Europa om vi ser hvor mye vi tjener per krone vi arbeider. Og vi er bare slått av Luxemburg når det kommer til forbruk. Vi formelig knuser våre skandinaviske naboer, både på inntekt og forbruk.

Med trusselen om Covid-19-smitte stadig hengende over oss. Kan vi ikke røre oss mye. Vi bestiller både mat og klær på døren og vi reiser sjelden lengre enn til hytta og hjem igjen. Til og med jobben gjør vi hjemmefra. Da blir det før eller siden penger til overs. Disse pengene vil få ben og gå på i det øyeblikket viruset forsvinner eller vi er vaksinerte.

Da er det viktig at du vet hva du gjør med pengene dine. For i det øyeblikket grensene åpnes igjen. Vil titusenvis av nordmenn reise til Sverige, Danmark og Tyskland, igjen. For å handle billig mat. Og drikke.

Rike nordmenn er gode på å spare, men også med å bruke penger, men enda bedre på å bruke penger de ikke eier selv. Og nettopp denne delen av befolkningen vil bli større og større i takt med rentene som stiger.

Når corona-helvete endelig tar slutt vil folk flest bruke penger igjen. Både egne og andres.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
10 grep for et aktivt liv

10 grep for et aktivt liv under nedstengningen. Vi hører stadig vekk rykter om at vaksinen er på vei. Når...

Lukk