Ruser du deg i eller på livet? Du har endel viktige valg å gjøre, om du velger å røyke hasj, sette sprøyter med sterkere stoffer, drikke sprit til frokost lunsj og middag eller – eller ta tabletter for å flykte unna livet.

Å ruse seg på livet er om ikke gratis, så betydelig mindre farlig.

I USA har cannabis blitt tillatt til bruk i en lang rekke delstater, som har gitt en rekke underlige TV-frekvenser fra landet der Donald Trump skaper overskrifter, hver eneste dag. Enten via sin egenrådige politikk som få om noen forstår noe av, eller via mikrobloggtjenesten, Twitter. Dog er han rusfri, den godeste Trump, så vidt vi vet, kun ruset på seg selv og sitt dramatiske liv.

Man skulle vel tro at er det noen som har vært for lenge i cannabis-bussen, er det den amerikanske presidenten, som lirer av seg trusler og sjikanen mot alt og alle som truer hans USA og landets økonomi. I flere delstater har det faktisk blitt big business å gjøre Marijuana-tours til et levebrød med enorm fortjeneste.

Lest? Kåt etter festen?

Konseptet går ut på at man kjører rundt og plukker opp folk som vil svinge seg i hasj-rusen, sammen med likesinnede, om bord i en buss som kjører vilkårlig rundt eller en bestemt rute. Only In Amerika! Nyt jointen alle sammen, da kjører vi!

Om hasj er farlig? Hva mener du? Ekspertene strides i hvert fall.

Seks danske forskere har nå forsøkt å skape overblikk over konsekvensene. Ifølge arbeidsgruppen har cannabis alvorlige konsekvenser for unge som røyker mye. De risikerer å få varige skader i hjernen. De får også problemer med å være i jobb og fullføre en utdannelse.

Forskning.no
Ruser du deg?
Foto:  Darwin Laganzon Pixabay

Ruser du deg?

Eksperter mener å vite at alkohol gir betydelig større skader enn cannabis, mer vanedannende og gir gode argumenter for å legaliserer hasj også i Norge.

For enkeltindivider som lettpåvirkelige ungdom, unge som ikke har funnet sitt ståsted, mennesker på har falt mellom to stoler, som allerede har kommet på skråplanet, har erfaringsmessig gjennom historien, også i Norge, en lettere vei til sterkere rus enn hasj og alkohol – når de først har begynt med rus.

Det er ikke en villedende påstand, men fakta. Tunge cannabis-brukere, forkorter sine liv med mange år, viser en svensk forskningsrapport, ifølge Forskning. no. Tunge brukere av sprit og annen type alkohol, får åpenbart store skader og dør tidligere de også.

Problemet med hasjen er at i noen tilfeller er for enkelt å havne på kjøret, med betydelig sterkere stoffer, om man er villig til å prøve hasj i første omgang, for spenningens skyld som ung. Jo yngre brukerne er, jo større skade gjør hasjen, om man fortsetter i årevis.

For unge norske som vil ha tak i sprit, kan den kjøpes – helt lovlig på Vinmonopolet, om man er over tjue år. Skal man derimot ha tak i en joint, må man søke seg til miljøer som kan være belastende, der kriminelle og farlige mennesker ferdes – man gjør noe ulovlig, i det øyeblikket man betaler for dritten.

Øystein Skjælaaen, sosiolog og forfatter av boken: “Meningen med rus”, skriver i en debatt i VG at man som foreldre til ungdom i dag, bør foretrekke at de unge røyker hasj, framfor å drikke sprit. Vi er selvsagt svært uenig i det. Nettopp fordi at hasjen er har så mye andre farlige elementer i seg, at den kan slett ikke forsvares.

Lest? Drikker svigermor?

Nettopp derfor er alkohol et lovlig produkt som selges over disken og eller i butikk, mens hasj, cannabis og Marijuana (som er det samme produktet) er og blir ulovlig for salg i uoverskuelig framtid i Norge, heldigvis.

Begynner poden å røyke hasj, kan det gå så ille at man er heroinslave innen kort tid. Ikke alltid eller med alle, men sjansene er der, det er en rekke tungt avhengige narkomane, i flere norske byer et godt bevis på. De aller fleste begynte med den “uskyldige” jointen.

Man begynner med den “ufarlige” hasjen, som må kjøpes ulovlig, man er dermed i et miljø som lett kan tilby noe “bedre”, noe med mer “snert i” og dermed har snøballen begynt å rulle.

Selvsagt kan man bli alkoholiker av å drikke sprit også. Men, hasjen tar deg til steder du ikke har vært før og som vil gjøre noe med deg, som du slett ikke har kontroll over. Drikker du for mye sprit, blir du dritings, spyr og sovner.

Det er jo hele poenget med rusen, at man føler noe annet, man blir beroliget og man får en type lykkefølelse som ellers sammenlignes med adrenalinkicket man får ved å ta raske berg-og-dalbaner, hoppe i fallskjerm eller gå på elgjakt og skyte sitt første dyr.

Det er å ruse seg på livet, som selvsagt er å anbefale framfor kunstig stimuli som alltid er forbundet med helsefare og risiko. Til og med det lille rødvinsglasset du nyter på fredagskvelden, sikkert så fortjent, så fortjent, er en direkte kilde til skade, på vesentlige deler på kroppen din.

Ekspertene er veldig enig i at all røyking av tobakk er skadelig. Men, med alkohol er det litt vanskeligere å måle skader. Det er komplekst og vanskelig å vite nøyaktig hvor grensene går for hvert enkelt individ, hvilken type alkoholholdig drikk man nyer og ikke minst mengde og hvor ofte.

Noen kan ha nytte av moderate mengder rød vin, men for at man ikke skal være i tvil, anmoder nå de aller fleste leger, forskere og andre eksperter, at man bør, for å være på den sikre siden – avstå fra all type alkohol.

De fleste ønsker å leve livet så lenge som mulig uten helseproblemer, da bør man tenke nøye gjennom og spørre seg selv. Vil man fylle kroppen med giftstoffer med jevne mellomrom, når man sitter med den kunnskapen om at det meste man ruser seg på – korter ned livet ditt betraktelig?

Skal du ruse deg, bør du finne deg ei bru, ta med en strikk, feste den til gjerdet og hopp over kanten. Det er som sagt gratis og ufarlig, om strikken holder …

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Ensom og usynlig?

Ensom og usynlig? Du ser venninner gå arm i arm i gågata, knisende, lykkelige og hemmelighetsfulle. Sikkert med store planer...

Lukk