Slik får du ti år ekstra, om du legger om livsstilen og velger en litt smartere vei for helsen din. De aller fleste ønsker å leve så lenge som mulig eller så lenge helsa holder. Når man blir alvorlig syk, dement eller for gammel til å gjøre noe med det, er det kanskje ikke så farlig lenger. Men er man oppegående og har helsa i behold – bør det være godt å leve, særlig i Norge, eller?

Estimated reading time: 5 minutes

Eldrebølgen

Det er nok dessverre ikke alle eldre som er enige med oss i at det er godt å bli gammel i Norge. Og verre vil det bli, så lenge antall eldre nordmenn skal øke i antall, med skremmende høye tall i framtiden. Om vi har plass til alle disse? Nei, det har vi ikke. Ikke nå i hvert fall.

Les også: Hvor syk er du, egentlig?

Ta en titt på disse tallene, så skjønner du utfordringen.

Antallet eldre over 67 år vil øke fra 0,8 millioner i 2020. Til 1,1 millioner i 2030 og 1,6 millioner i 2060. Om ikke politikerne tar grep, nå, vil ikke alle norske eldre, kunne ha et sted å bo, om noen få tiår. Det er litt skremmende å tenke på, er det ikke?

Eldrebølgen som vil velte over Norge fra 2050 og videre, er et så stort og dyrt samfunnsproblem, at politikerne velger å lukke øynene for det. Skyver problemene framfor seg og lar være å bygge ut alders- og sykehjemsplasser. Også der behovet er størst, i de mest befolkende områdene i landet som er det sentrale Østlandet.

Slik får du ti år ekstra om du velger en måte å leve på som gjør deg fysisk og psykisk sterk til å møte alderdommen. Selvsagt skal man ikke gå rundt å ville bli hundre og femti år, men å bli ordentlig gammel, fortjener alle å bli. Og det bør være målsetningen, vel? Om man har et sted å bo, vel å merke.

Slik får du ti år ekstra

Usunn livsstil

Når man har passert pensjonsalder og enda litt til, går man ikke rundt å håper på ti eller tjue år til.

Da tar man faktisk én dag, én uke, én måned og ett år av gangen. Man vil ikke planlegge lengre enn nødvendig. Men er man godt voksen, røyker, er overvektig og spiser usunt, så bør alarmklokkene ringe om man ønsker å bli gammel. Det blir man neppe, da.

Les også: En time trening er nok

Er man ung, røyker og er overvektig og spiser usunt, bør man i hvert fall følge godt med nå. Fordi du og kroppen din er et nøyaktig resultatet av hvordan du lever livet ditt. Selvsagt kan du være heldig å ha gode gener som gjør at du aldri legger på deg eller er både tynn og sunn, uansett hva du putter i tryne.

Disse menneskene er i et begrenset mindretall og får fedmen innvendig, som er like farlig som synlig fedme. Heldigvis går hjerte- og karsykdommer ned i Norge. Det kommer av at vi spiser litt sunnere, røyker mindre og rører oss mer.

De siste ti årene har antall hjerteinfarkt i Norge blitt redusert med hele 40 prosent.

Det betyr dog ikke at vi bør leve på laurbærbladene og tro at vi er udødelige. Det er en vei og gå, kanskje særlig for unge og unge voksene – som spiser for mye og usunt.

Periodisk faste

Forskning viser at vi menensker trenger ikke all den maten vi i moderne industriland spiser. Vi spise for mye og for ofte. Om man legger om livsstilen kan det endre livet til det bedre, ganske raskt. Og med periodisk faste kan det ende med at man lever ti år lengre. Så effektivt er det faktisk.

Periodisk faste og faste, gir kroppen helsemessige fordeler. Særlig foredeler får man ved periodisk faste om man er overvektig. Forskningen på periodisk faste viser at man får en lavere fettprosent, lavere blodtrykk og blodsukker.

Mange tror at det å faste handler om å gå å være sulten hele døgnet. Det stemmer ikke. Når man faster så spiser man ikke like regelmessig som når man ikke faster. med periodisk faste skal det gå et antall timer før man spiser igjen.

Et eksempel er at man venter i 18 timer, inkludert natt, fra man spiser siste måltid til det neste. Det er fullt mulig å få til for de aller fleste. Og dette er faktisk nok til å få stor helsegevinst, om man spiser sunt og mosjonerer i tillegg.

For de aller fleste handler det om å finne sin måte å leve livet godt på. Slik får du ti år ekstra, ved å faste periodisk, spise det du vet er bra for deg og være aktiv på fritiden.

Vargas

Pin It on Pinterest