Sommerplaner? Få føflekk-kreft er livsfarlig, du vet jo det? Sommeren i fjor, vil gå over i historien som den varmeste på manns minne. Takk O’ store Gud, for at vi rakk å installere varmepumpe før gradestokken gikk amok.

I Østfold var det to måneder og tre uker med godt over 30 grader daglig, heldigvis, eller dessverre – alt etter hvem man spør. Denne sommeren derimot ser ut til å bli langt mer normal. Sommerplaner? Få føflekk-kreft?

Sommer sol, varme og hygge, det er det vi higer etter gjennom store deler av året, før vi etter tre, fire uker med sommerferie, må begynne å planlegge for neste sommer igjen. Det er ikke mange dagene vi har her på berget, som kan kalles ekte sommer, med unntaket av i fjor vel å merke.

Farlig stråling

Om man er ute i sommerhalvåret, enten man er i jobb, er ute til lunsj, løper ærender eller har fri eller ferie, er man ofte utsatt for sollyset.

Dermed er man også eksponert for farlig stråling, som i verste fall kan gi oss hudkreft. En av de hyppigste krefttypene, som også kan ta liv.

Lest? Toppløs soling og bading?

Ingen, absolutt ikke én kjeft, planlegger å få kreft av noe slag. Dette er noe som rammer mange, men ikke meg eller mine, er det nok mange som tenker. Dessverre er det 2200 nordmenn som får denne diagnosen hvert år. Det kan du unngå ved å forebygge kreftfaren ved å smøre deg hyppig med riktig solkrem.

Å være brun på denne årstiden, er viktig for mange, du blir både gyllen og fin i huden, om du smører deg når du skal, men husk, du skal ikke bruke for mye for ofte heller. Bare akkurat passe, slik at huden og de potensielle føflekken er dekket med beskyttende solkrem.

Sommerplaner? Få føflekk-kreft?

Sommerplaner? Få føflekk-kreft?

Ingen planlegger å bli syke og dø, ingen bruker sommerferien til å planlegge å la være å smøre seg med solkrem, for å bli brunere enn andre, ingen er så teite at de tror at man blir brunere av å la være å bruke beskyttende faktor?

Det er i så fall veldig feil. Du blir brunest med solkrem med høy faktor og brunfargen holder seg lengre også. Derfor skal du gjøre det som en rutine, smøre alle synlige flater, også ørene og hodebunnen, med solkrem – hver dag i sommer. Sommerplaner? Å få føflekk-kreft er farlig, du skjønner det, ikke sant? Du kan dø, lenge før neste sommer.

Norge ligger på verdenstoppen i føflekkreft, også kjent som melanom. Den viktigste årsaken til føflekkreft er overdreven soling, særlig solforbrenning. Bruk av solarium øker også faren for føflekkreft.
– Vi kan alle gjøre noe for å redusere risikoen for å få føflekkreft. De fleste tilfellene er et resultat av mye utesol. Å ha gode solvaner er det viktigste, men det enkleste du kan gjøre er å ikke bruke solarium.

Kreftforeningen

Som du helt sikkert vet finnes det gode alternativ til å ligge for lenge i sola. Det er det bare fantasien som setter en stopper for, hva du kan gjøre i stedet. Når du ligger i sola, er det normalt å smøre seg, ikke fult så vanlig når man gjør noe annet – ute. Kreft er ikke kult, er vi enige? Da bør du unngå for mye sol uten beskyttelse.

Smører du deg ikke, er du utsatt

Men det er når du er lenge i solen, uten å tenke over at du er ubeskyttet, at det kan være farlig for deg. Derfor bør du gjøre det til en vane at du har en flakse solkrem, både på hytta, i båten, i bilen og hjemme – for aldri å kunne ha en unnskyldning for ikke å smøre deg.

Ufarlig og bra for både helse og hud, med daglig smøring av god solkrem, skriv den setningen på en lapp, og fest den på kjøleskapet.

Å være brun og lekker gjennom sommeren er ikke like viktig for alle, men er det mulig å få en fin brunfarge, hvis sommeren ikke blir like bra som forventet, kan det å smøre seg ofte, være løsningen for deg.

Alle vet det, men ikke alle gjør det.

Norske jordbær, grønt gress mellom tærne, reker og pils på brygga, lange, lyse sommerkvelder i forelskelsens rus, og vi husker plutselig på hvor gode det er å leve. Så skal en føflekk spolere alle de neste somrene fordi du skal dø. Av hudkreft, gir det noen mening?

Sommerkjole eller likskjorte?

Ser du for deg den hvite sommerkjolen du hang bakerst i skapet i september. Da tenkte du et øyeblikk over hvor lenge det skulle bli til du så den igjen. Vel, nå er tiden kommet, du kan hente kjolen. Den hvite som du alltid får så mange komplimenter for. Den som gjør seg ekstra fin når du er brun og deilig, litt sent på sommeren etter mange dager i sola.

Eller skal vi bytte ut favorittkjolen med den hvite likskjorten i stedet?

En norsk sommer varer ikke mange ukene, dessverre. Vi har heller ingen garantier for været i de stakkars få ukene vi har fri.

Noen velger å reise til Syden, men det kan fort bli i varmeste laget for mange midt på sommeren. Den norske sommeren er helt perfekt, bare sola kommer ofte og blir lenge. Man kan skrive lange beretninger, ja til og med tykke bøker om hva en norsk sommer har å tilby oss.

Bruk riktig solfaktor

Uansett hvor du skal og hvilke planer du har satt for din sommer. Bare sørg for at dette ikke blir din siste. Ikke bli en i den dystre statistikken.

Smør deg inn med god kvalitetssikret solkrem med høy faktor, de yngste bør ikke være mange minuttene i sola før de på ny skal smøres godt inn. Er du mye på stranda, på- eller ved sjøen er det også viktig å passe seg for den sterke solen.

Alle vet hvor vondt det er å være kraftig forbrent etter å ha vært for lenge i solen uten beskyttelse. Faktisk kan det ta flere dager før huden får tilbake sin normale struktur og farve. Vis respekt for sola. For din egen del.

Men det er ganske mye verre å miste alt håret, grunnet kreftmedisinen som holder deg i live. Smøre deg i tide. Hver dag. Hele sommeren.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Svein Ludvigsen, pedofil?

Svein Ludvigsen (72), pedofil? Det er et brutalt spørsmål, men også en svært alvorlig sak for den tidligere Høyre-toppen, fylkesmannen,...

Lukk