Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel fordi regjeringen øker avgiftene på alkohol og tobakk. Så tror regjeringen at de kan begrense trafikken til Sverige ved å senke kvotene for innførsel av alkohol. Det er å tro på julenissen.

Estimated reading time: 4 minutes

Prisbevisst

Det hjelper selvsagt ikke, fordi Ola og Kari Nordmann er prisbevisste. Og vil aldri la seg stoppe av økt begrensning for hva som er lov å ta med over grensen. Prisforskjellen på mat, tobakk, alkohol, sukkerholdige varer, kjøtt og meieriprodukter blir billigere og billigere i Sverige. Da vil aldri en begrensning i hvor mange flakser vin du kan ta med over grensen stoppe handlekåte nordmenn.

Lest denne? Hvor billig er det i Sverige?

Det regjeringen burde ha gjort, for å begrense grensehandelen og beholde norske arbeidsplasser, er å senke avgiftene på mat og drikke. Både på alkohol, kjøtt, sukker og det meste av dagligvarer du ellers handler, er det svært mye penger å spare, for de drøyt 2 millioner nordmenn som tar turen til Sverige – ofte.

Regjerningens forslag til statsbudsjett forteller oss at man ikke lenger skal kunne velge vin, øl eller sprit, i taxfree-butikken, om man ikke har med tobakk. Og man velger altså å redusere innførselskvoten, for å styrke Vinmonopolet.

Det er lett å kjøpe argumentene, at man vil ha folk til å handle i Norge. Men dette håpløse grepet vil gjøre motsatt effekt, nemlig å få folk flest, til å reise enda oftere til Sverige.

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel
Foto: Vargas12.com
Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel
Grensehandel er lønnsomt for nordmenn Foto: Kjetil Ree

Grensehandlene for 2021 vil være lavere på flere år, men det skyldes kun pandemien og ikke noe annet. Om grenseovergangene til Sverige forblir åpne gjennom hele 2022, vil grensehandelen sette nye rekorder. Tør du vedde i mot? I 2019 var grensehandelen på nær 22 milliarder norske kroner. Neste år kan den bli på 25 milliarder. Politikerne ser ut til å gi mer eller mindre faen.

Økt grensehandel

Statsbudsjettet vil gi økt grensehandel fordi nordmenn flest ikke ønsker å betale mer enn de må.

Verken for øl, vin, kjøtt, meieriprodukter eller øvrige dagligvarer. Vi påstår ikke at alle kommer til å smugle alkohol, grunnet strengere inntakskvote. Men vi regner med at mange vil reise langt oftere til Strömstad og andre grensebyer for å fylle opp bilen.

Hvorfor skulle de la være når det er mye penger å spare?

Lest denne? Dagligvarebransjen håper pandemien varer lenge

Tobakksavgiften vil øke med 5%, så det blir enda litt dyrere for de stakkars jævlene som ikke har maktet å slutte med svineriet. For det er det det er. Slutt, mens du har lunger igjen, er vårt eneste tips til røykerne. Regjeringen forslår altså å reversere endringene i taxfree-kvoten. Slik at vanlige folk, ikke lenger kan ta med seg en normal kvote.

Vi kjenner ikke detaljene i de nye kvotereglene, men det er åpenbart at regjeringen ønsker å begrense inntaket av alkohol for å styrke Vinmonopolets inntjening.

Det vi kan fortelle deg, er hva kvoten er per i dag, før regelverket endres. Og vi anbefaler at du kjøper kvoten og kjører skytteltrafikk, før reglene og lovverket endres. Så du berger jula.

Kvotene

Her er de alternative kvotene per i dag:

Alternativ 1

1 liter brennevin

3 liter vin (4 flasker)

2 liter øl (6 x 0,33 ltr)

Alternativ 2

0 ltr brennevin

4,5 ltr vin (6 flasker)

2 ltr øl (6 x 0,33 ltr)

Alternativ 3

0 ltr brennevin

0 ltr vin (6 flasker)

6,5 ltr øl (19 x 0,33 ltr)

Da er det enda godt at dette foreløpige statsbudsjettet, kun er et forslag. Det må vel finnes oppegående politikere igjen på Stortinget, som kan stoppe denne galskapen?

Vargas

Pin It on Pinterest