Trakassering i arbeidslivet – Knepp opp eller gå! Er det ok at en arbeidsleder, sjef eller eier kan be unge ansatte om å kneppe opp blusen for å vise mer hud, som et argument for økt omsetning? Selvsagt kan man ikke det, i noe tilfelle.

I hvert fall ikke med loven i hånd. Det er trakassering av de ansatte, det er respektløst og skammelig.

Enhver arbeidsleder som har ansvaret for andre ansatte, skal vise respekt og gå foran som et godt eksempel, dessverre er det mange bedriftsledere som tror de kan gjøre hva de vil med sine ansatte.

Uansett kjønn, så dumme er det faktisk mange bedriftsledere i Norge som er.

Lest? Julebordsesongen er i gang – ligger du med sjefen?

I Bergen har LO besøkt 330 forskjellige mindre og noen litt større bedrifter i sommer, noe som avdekket urovekkende arbeidsforhold.

Sommerpatruljen avdekket 49% brudd på arbeidsmiljøloven, men tilfellene av trakassering av ung og uerfaren arbeidskraft er mest alarmende synes vi.

Flere steder i utelivsbransjen i Bergen, skal unge servitører ha fått beskjed om å åpne opp blusen for å vise hud.

Trakassering i arbeidslivet – Knepp opp eller gå!
Foto: oatmeal2000

Trakassering i arbeidslivet – Knepp opp eller gå!

Det øker salget. Noen steder skal de som har fått denne beskjeden ha nektet, og dermed fått beskjed om å ikke komme tilbake. Slikt går selvsagt ikke an.

Er sjefen din en drittsekk, som tror han kan gjøre hva han vil med deg, så stemmer det veldig dårlig med virkeligheten og de faktiske forhold i arbeidsmiljøloven.

Ingen kan be noen om å vise hud, med mindre dette er kontraktfestet og man har blitt enig om dette på forhånd, det står neppe i noen standardkontrakt for utelivsbransjen.

Forskjellsbehandling, overvåking, uregelmessigheter med utbetaling av lønn og manglende arbeidskontrakter var andre forhold sommerpatruljen avdekket gjennom sitt besøk i Hordaland, sommeren 2014.

Det er spesielt gjennom hotell- og restaurantbransjen det har vært store avvik i forhold til arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Velger man å bruke ufaglært ungdom som arbeidskraft, betyr ikke det fritt vilt, tut og kjør. Her er det bare å gjøre som man selv vil. Slik alt for mange bedriftsledere i Bergen og Omegn helt åpenbart har tross.

Arbeidstilsynet har en jobb å gjøre med useriøse arbeidsgivere, dessverre er det grunn til å tro at det kan ære ille over hele landet. Til tross for sjokktallene fra Hordaland.

Møter du utfordringer som du mener går på tvers av lover, regler og sunn fornuft, ta kontakt med voksne du stoler på. Det er strenge lover for hvordan man skal oppføre seg som arbeidstaker, og man skal i alle tilfeller- uten unntak, vise respekt for unge arbeidstakere.

Les mer om hvilke rettigheter DU har, som ung arbeidstaker på Ung.no

Kilde BA.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Big Brother 2014- starter på kanal FEM!

For alle som elsker reality er starten av Big Brother- alle reality-seriers mor, en stor begivenhet. Du skal selvsagt følge...

Lukk