Wolves sliter – Nuno ferdig i klubben? Premier League er et nådeløst sted å være. Særlig om du er manager for et av de 20 lagene i verdens mest krevende liga. Wolverhampton Wanderers har trykket Nuno Espirito Santo til sitt bryst siden han signerte i juli 2017.

4 år senere kommer de første store utfordringene for den til nå, meget populære portugiseren. Kan det være over etter 6 seire på 19 kamper, inneværende sesong? Kanskje.

Tap mot WBA

Det første Nuno Espirito Santo fikk beskjed om da han kom til West Midlands for å ta over den tradisjonsrike klubben i det velkjente “Black Country” var følgende: “Uansett resultater du måtte klare å oppnå – du vinne mot West Brom, som Wolves-sjef. Det er ingen andre kamper som er viktigere.”

For 9 år siden var Mick McCarthy manager for Wolves. Han og spillerne hans tapte 1-5 mot West Brom, og manageren fikk sparken. Wolves sliter – Nuno ferdig i klubben?

Lest? Januar-handelen og pandemien avgjør Premier League

Lørdag 16. januar 2021 tapte Wolves på ny mot samme lag, i lokaloppgjøret som gjør denne kampen helt spesiell. I det såkalte “The Black Country derby. Wolves var i utgangspunktet favoritter. Men maktet å få to strekker mot seg og tapte til slutt 2-3. Det er åpenbart ikke godt nok. Særlig når Nuno vet hva det betyr for fansen og han selv uttaler før kamp at dette er en “must win match.”

var det én kamp i løpet av sesongen Nuno slett ikke burde ha tapt, var det denne. Og så lenge dette var det ‘beste’ Wolves maktet i sesongen viktigste kamp – er det lett å forstå at klubben er inne i sin verste krise, under Fosuns eierskap og Nunos lederskap.

Wolves sliter – Nuno ferdig i klubben?
Nuno Espirito Santo Foto: Wolverhampton Wanderers

Forsvaret lekker

Vi ser utfordringene Nuno nå står ovenfor som truende for hans framtid i klubben. Om han er ferdig nå? Kanskje. Vi tror hans suksess de tre foregående årene med kvartfinale i Europa Cupen, 7. plass i Premier League to år på rad og til semifinale i FA-Cupen som nok til at han får bli. Men ikke lenge om dette ikke snur.

Eierne i Fosun International, et konsortium, som ser på investeringen med Wolverhampton Wanderers – ønsker sportslig suksess. Helst så raskt som mulig. Det Nuno har lykkes med er opprykk fra Championship på første forsøk. Så fortløpende suksess i serie og Europa og FA-Cup. Klart det har vært vellykket. fansen har vært mer enn fornøyd og hyllet Nuno – som blant de beste managerens i klubbens 144-årige historie.

Det hjelper dog så lite når forsvaret lekker som en sil, Raúl Jiménez er langtidsskadet og svært få av de andre offensive spillerne har mål-genet i seg. Skjønt det er noen få. Det er ungguttene Fábio Silva (18) og Pedro Neto (20). Hva hjelper det å ha noen unge sultne stjerner på laget, når tre sjanser blir til tre mål i mot? Av et lag som ligger på nedrykksplass og ikke vunnet på aldri så lenge?

Ok. WBA fikk to billige straffer og scoret på en heading som burde ha vært avblåst for en albue på Ruben Neves. Men dårlig dømming og et VAR som aldri har fungert, er endel av den moderne fotballen. Vi må dessverre regne med bingo framfor sunn fornuft, all den tid FA har bestemt seg for å beholde videodømming. Noe som selvsagt er mer ødeleggende for fotballen enn noe annet.

Utfordringene står i kø

I Nunos forsvar skal det sies at at Wolves har endel skader på sentrale spillere. Rául er nevnt. Borte er også venstre banken, Jonny Otto som er savnet. Framover er Daniel Podence skadet, men kanskje snart tilbake.

Fansen vil bli borte fra tribunene i langt tid grunnet smittespredningen i England, som er verre enn noen gang. Nuno har ikke sett familien sin siden i sommer, noe som åpenbart er krevende. Men det fansen reagerer mest på er omleggingen av spillestil.

Wolves har sluppet inn mål i 12 kamper på rad, de ni siste i serien har de også ligget under først, uten å komme tilbake å vinne i mer enn to av disse. Det lukter krise. Dette har skjedd etter at Nuno la om til fire spillere i forsvaret framfor tre.

En tidligere suksessformel har vært 3-5-2 eller 3-4-3 der Wolves har vunnet langt flere kamper enn å ha tapt.

Ved spørsmål om hvorfor denne omleggingen har vært nødvendig? “Flere mål”, har Nuno svart. Uten at det stemmer med virkeligheten.

I tapet mot West Brom, valgte manageren å plukke av sin kaptein, Conor Coady, som har spilt dårlig i lang tid. Den spilleren som har vært oftest på banen under Nunos ledelse i flere sesonger, men har i realiteten sviktet sin manager. En merkelig, men riktig avgjørelse å plukke kaptein av banen. En avgjørelse som burde vært tatt for veldig lenge siden.

Nye regler gjør at Premier League-klubbene ikke får lov til å hente utenlandske spillere under 18 år. Dermed havner de bak de europeiske storklubbene i køen om de største talentene.

TV2.no

Nuno ferdig?

Conor Coady, alene må ikke få skylden for alle innslupne mål for Wolves. Målvakten Rui Patricio har ikke vært særlig god. Faktisk heller svak i mange oppgjør. Romain Saiss, midtbanespilleren som i likhet med Coady er omplassert midtbanespiller. Kanskje burde Willy Boly tatt Coadys plass og spilt i midten av forsvaret, i en treer?

For Wolves under Nuno spille med tre spillere bak i forsvaret, som det eneste alternativet. Det viste tapet mot West Brom og mange av de foregående tapene.

Nélson Semedo ble hentet fra Barcelona, uten at forsvaret har blitt bedre, heller tvert i mot. Rayan Ait Nouri, den franske unge høyre banken er god framover, men alt for svak defensivt. På midtbanen har verken Ruben Neves, Joao Moutinho, eller Leander Dendoncker imponert nevneverdig. Sistnevnte har vært ute med skade i noe tid.

Adama Traore løper og løper, men mister ballen, serverer den ofte til motspillere eller blir taklet. Spanjolen mister ballen for ofte og har ikke fotballferdigheten som er nødvendig på dette nivået, dessverre. Han kunne ha blitt veldig god om han forsto fotballen og hvor han bør løpe, men det blir neppe for Wolves. Adama er raskest i verden på banen, men løper seg i trøbbel. Noen ganger går det bra, men alt for sjeldent.

Patrick Cutrone har vært på lån i Fioritina uten å imponere.

Spissen har det bare ikke i seg og er ikke Premier League-nivå. Neppe Championship heller. Morgan Gibbs-White er også kalt tilbake fra lån i Swansea uten å ville løfte Wolves ut av problemer.

Wolves sliter – Nuno ferdig i klubben? Målsetningen var å gjøre det bedre enn forrige sesong, som betyr inne blant de 6 beste, men nå ligger Wolves på 14. plass. Uten seier på de 6 siste kampene.

Managere i Premier League har fått sparken for mindre.

Brexit-trøbbel

Brexit er med på å lage trøbbel for alle lag i Premier League, fordi Brexit gjør det svært vrient å hente spillere fra Europeiske ligaer. Dermed vil det være mer krevende å hente forsterkninger nå i januar-vinduet enn tidligere. Dette er åpenbart likt for alle, men Wolves var klare å kjøpe minst én spiss nå. Med toppscoreren Rául ute, vil det være viktigst å ikke rykke ned for Wolves og Nuno.

Om ikke Nuno får orden på forsvaret vil det bli en voldsom kamp om å holde plassen i Premier League. Laget vinner ikke, men slipper inn alt for mange mål, alt for enkelt. West Brom hadde tre sjanser, ingen cornere og skapte ellers svært lite, men vant kampen uten særlig problemer med 3-2. I en kamp Wolves “måtte vinne”, ifølge Nuno.

Spørsmålet de fleste Wolves-fans spør seg nå, er om Nuno er rett mann for framtiden. Vi er ikke helt sikker på om han er det. Med så mange svake resultater uten å ta nevneverdige grep, har vel Nuno bevist at han ikke vet hva han skal gjøre. Da er tiden hans over på Molineux snart. Dessverre.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com