Følelsen etter trening kan for noen sammenlignes med lykkefølelse, som under eller etter en solid orgasme. Kroppens egne dopingmidler settes i kraft, dopamin, som ligger i hjernes “lystsenter” gjør at f.eks. Lars Monsen, fortsetter å gå på lange turer i naturen, han elsker den følelsen det gir ham i hele kroppen. Derfor gjør han det så ofte han kan. Følelsen etter treninger magisk.

Når man er fysisk aktiv på trening, hjemme eller i naturen, er det i lystsenteret, nukleus accumbens, som er millioner av nerveceller, hvor dopaminet oppstår. I følge nøye forskning. Du føler altså en sterk følelse av harmoni og tilfredshet ved fysisk aktivitet, du og kroppen din blir belønnet på denne måten.

Følelsen etter trening …

Når du skal sette deg ned etter en dusj, etter endt trening, har du en annen følelse enn før du dro. Du har god samvittighet og kjenner at du lever, men det finnes svært mange gode argumenter for å være aktiv eller å trene regelmessig.

Nylig sto en artikkel på trykk i en stor norsk avis, om sterke Christine (24) fra Bergen, som lever med skjulte smerter grunnet kronisk sykdom. Etter at hun fikk barn for tre år siden, var hun på nippet til å bli uføretrygdet grunnet smertene i kroppen, før hun bestemte seg for å ta livsviktige grep.

Christine var 103 kilo etter fødselen, pleietrengende og klarte ikke å ta seg av barnet sitt, skulle hun beholde barnet, måtte hun opp av senga, til tross for smerte-helvete og psykiske påkjenninger, kjempet hun seg tilbake til livet.

Ved rehabilitering på sykehuset, god behandling hos fysioterapeut og etter utredning ved Haukeland sykehus, ble hun introdusert for gode treningsmetoder, som hjalp Christine med å gå ned 30 kilo det første året, hun ble frisk nok til å flytte for seg selv med datteren, nå er hun personlig trener og fysisk og psykisk friskmeldt, uten medisiner.

Følelsen etter trening, den gode følelsen av at du har gjort noe riktig for kroppen din, kommer av endorfiner som blir utløst i hjernen.

Følelsen etter trening …
Følelsen etter trening …

Leger og helsepersonell anbefaler ikke alltid trening som et viktig ledd over det å bli frisk etter sykdom, fordi de sjeldent vil ha dokumentasjon for at det fungerer for den enkelte pasient, men på generelt grunnlag, bør det være allment kjent at mosjon er bra for alle deler av et komplisert sykdomsbilde.

Frisk av trening

Man kan faktisk, til tross for en rekke sykdommer som må medisineres, bli helt frisk ved fysisk riktig trening. Diabetes, ryggsmerter, leddsmerter, beinskjørhet, blodtrykket går ned, du får mer livslyst, du tåler belastninger bedre og får en bedre psyke. Ved regelmessig trening, så lite som 30 minutter per dag, vil du på sikt kunne endre hele livet.

Til og med kraftig til moderat allergi, kan bekjempes med fysisk trening over tid. Man skal ikke stoppe å bruke medisiner, men i samråd med fastlege se konsekvensene av vektreduksjon og fysisk trening. Du vil sannsynligvis bli overrasket over testene.

Ved Karolinska Institutt i Stockholm, har en metaanalyse gitt oppsiktsvekkende svar hva styrketrening gjør med kroppen, på tvers av kjønn. Styrketrening har så god effekt mot depresjon, at det kan sammenlignes med å ta medisiner. Å utfordre kroppen rent fysisk, flere ganger per uke, er svært gunstig, særlig for mennesker med moderat form for depresjon, viser undersøkelsen.

Styrketrening

Styrketrening passer kanskje ikke for alle, men med god veiledning og gradvis opptrapping, skal man ikke vente så veldig lenge før man finner en god progresjon på kondisjon og styrke.

Kombinerer man viktig og riktig trening med et fornuftig og smart kosthold i tillegg – kommer resultatene enda raskere. Du kan faktisk kaste flere typer medisiner ut av vinduet og leve i opptil ti år lengre, ved god mosjon og trening.

Legger du til grunn den vidunderlige lykkefølelsen man får etter endt treningsøkt, er det en gåte hvorfor dørstokkmila er så vrien å komme over.

Du som har trent og trener regelmessig, må gjerne dokumentere våre påstander i kommentarfeltet. Vi vet at flere av våre lesere er så glad i å trene at de blir uvel og i dårlig humør – om de ikke får trent regelmessig.

Noen velger å trene alene, andre elsker å trene sammen med andre.

Lars Monsen

Det viktigste du gjør, er å finne din måte å gjøre det, la interessene og hyggen rundt treningen få betydning. Liker du å ro så ro, liker du å gå i fjellet så invester noen kroner i bra utstyr og få med deg noen likesinnede – ta første turen allerede til helga, utfordre deg selv. Ta nye steg hver uke.

Jo eldre du blir, jo bedre er det for kroppen å være i aktivitet.

Lars Monsen, er selve symbolet på en sunn og sterk kropp. En muskelbunt som kan på fem mil i døgnet med 30 kilo på ryggen uten å bli svett. Du kan bli som Lars, men du må øve mye først. Du kan bli den neste, Lars Monsen, om du vil.

Om du hater alt som har med trening å gjøre, bør du lese videre, fordi du ønsker å bli så gammel som mulig, å leve lenge med alle de menneskene du har rundt deg. Det er menneskelig og naturlig, derfor skal du ta den første økta i løpet av uka, så hører vi fra deg, etter trening – du vil si: “Takk for forslaget.”

Her er flere grunner for å trene eller være i fysisk aktivitet:

 • Du vil få bedre sexlyst
 • Bedre apetitt på livet
 • Lykkeligere
 • Bedre oksygenopptak
 • Sterkere psyke
 • Sterkere fysisk
 • Motvirker muskelsvinn
 • Bedre blodtrykk, minsker sjansen for åreforkalkning
 • Bedre kondisjon
 • Minsker sjansene for diabetes 2
 • Bedre fordøyelse
 • Forebygger faren for en rekke kreft-sykdommer

Listen kunne vært fire ganger så lang, men håper du tar poenget.

Vil du ikke trene, så ta trappa, gå, eller sykle til jobben, ta små steg. ta på deg treningstøyet, gå på trening, vær der i ti minutter og gå igjen. Alt dette er med på å gjøre dagen lettere for deg. Du blir et sunnere og sterkere menneske, om du er bevisst på hva du spiser og hvordan du beveger deg.

Myndighetene

Myndighetene, som skal gi generelle råd for en bedre helse til innbyggerne, forteller at 30 minutter moderat trening eller mosjon, to til tre ganger per uke, er nok til å leve lengre.

For barn og unge er det litt mer. De bør være fysisk aktiv i minst 60 minutter hver dag. For vokse og eldre er det ikke mye som skal til.

Konklusjon: Trening redder liv, men det gjør deg godt, fysisk og mentalt også, det er faktisk helse i hvert eneste skritt du tar.

Vi hører gjerne fra deg som har opplevd økt livskvalitet grunnet gode treningsrutiner over tid. Og gjerne hva du føler etter endt trening.

Kilde: Forskning.no

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Bekymret før eksamen?

Bekymret før eksamen? Det er naturlig, men ofte ubegrunnet. Uansett hvilket fag, om det er muntlig, skriftlig eller en praktisk...

Lukk