Spiser du for lite? Ikke gjør det! Fordi det er ikke bra for hele deg. Kroppen din trenger både næring, veske, energi og forbrenning. Alt stopper opp og hjernen din vil ikke virke helt som den skal – uten mat.

De aller fleste nordmenn vet at man blir overvektig om inntaket av mat, særlig usunn mat med for mye fett, sukker og energitetthet, som for eksempel sjokolade – blir for stort. Spiser man også for ofte og beveger seg lite. Da blir man altså sakte, men sikkert overvektig.

Lest? Bloggerne påvirker kroppshysteriet

Om dette tema er det sikkert skrevet millioner av artikler de siste tjue årene. Men hva som skjer med kroppen, om man spiser og drikker for lite, er det ikke så mange artikler om. Derfor vil vi benytte anledningen til å fortelle deg hvordan kroppen reagere med for lite næring.

Det er faktisk verre enn man skulle tro. Ja, du kan dø av det også.

Du kan klare deg en måned uten mat, men uten væskeinntak i løpet av én uke, begynner det virkelig å brenne på dass, da er du ikke i toppform, men faktisk døden nær, om du i det hele tatt har klart seg så lenge.

Dessverre er kroppspresset blant unge med på å gi gutter og jenter, unge kvinner og unge menn, spiseforstyrrelser, anoreksi og bulimi, men også overspising. I noen kretser blant særlig unge jenter, er det viktig å se så tynn ut som mulig, det er en usunn og farlig hobby.

Spiser du for lite? Ikke gjør det!

Det som skjer når kroppen ikke får nødvendig energi er at man blir trøtt og sliten, man får for lite inntak av brennstoff til kroppen, som igjen resulterer i slapphet og svimmelhet. Man blir ukonsentrert, får hodepine og vil helst bare sove.

Spiser du for lite? Ikke gjør det!

En god del unge mennesker tror at det er den rette måten å redusere vekt på, å spise så lite som mulig. Det er helt feil. Skal man redusere vekt, bør man heller spise ofte, helst hver tredje time, men da sunt og ikke for mye.

I tillegg er det alltid viktig å drikke nok, helst friskt vann. Rett fra springen.

Spiser du for lite vil kroppen utvikle seg saktere, hjernen vil ikke oppnå sitt potensial, men utvikle seg dårligere. Vitale organer vil også få problemer med å fungere normalt, fordi manglende næringsstoffer gjør at skjelettet stopper å vokse.

Tenåringsjenter skal ha normalt 2000 kalorier per dag, mens gutter kan innta 2500 kalorier om de er i vanlig aktivitet. Man skal også huske på at det ikke er skadelig å spise lite en dag eller to, det er over tid at det kan resultere i fare for helsa.

Unge mennesker skal ikke behøve slanke seg før det er snakk om betydelig overvekt. Selv da bør dette gjøres i samarbeide med lege, eller fagfolk som kan gi gode råd og veiledning for den det gjelder og foreldrene.

Ungdom spesielt, skal ha rikelig med inntak av energi gjennom dagen, fordi kroppen er i kontinuerlig utvikling. Kroppen endres gjennom å få mer av alt, større muskler, man blir høyere og normalt litt tyngre med alderen. I tillegg skal man sørge for at hele kroppen fungerer best mulig, også hjernen. Det gjør den ikke uten energi.

Lest? Følelsen etter trening …

Å spise for lite over tid, skaper ikke annet enn problemer og man blir ikke slank av å ikke spise nok. Når du spiser for lite, mister du ikke bare fett, men også muskler og vitale organer brytes sakte ned. Noe som er svært skadelig over tid.

Hvis kroppen ikke får nok energi fra inntak av det du putter i munnen, begynner kroppen din automatisk å hente energi fra muskler, fett og organer, som igjen betyr en kollaps på sikt, som er direkte livstruende.

Siden kroppen er under utvikling, særlig blant unge, skal man ikke bedrive rovdrift som slanking, eller overspising, men holde seg til en gylden regel. Spise når man er sulten og stoppe når man begynner å bli mett. Ikke la det gå for lenge mellom måltidene.

Forvirrende kostholdsråd florerer på nettet, fordi det så individuelle behov, forskjellige forutsetninger på mennesker. Det som er for deg, er ikke sikkert like bra for meg, og omvendt.

Det kommer helt an på alder, stoffskifte, helsetilstand, vekt, blodsukker, gener, aktivitetsnivå og kjønn. Ungdom trenger langt mer inntak av kalorier enn en pensjonist, fordi de unge utvikler seg og er i mer aktivitet.

Gjør det til en god vane at du tar med deg et eple eller annet som kan være en venn i nøden – om du har en hektisk hverdag. Det tar ikke mer enn et par minutter å smøre et par grove brødskiver, som du snekrer sammen før du er på vei til trening.

Gjør deg selv og kroppen din en viktig tjeneste, spis normalt, trene regelmessig og gi litt faen i hva andre måtte mene om deg og din kropp. Om du får kommentarer, be de om å passe på seg selv og ta seg en bolle.

Hva du enn gjør, ikke spis for lite, det kan skade kroppen din på sikt.

Kilde: Ung.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fansen mister trua på Solskjær!

Ikke engang José Mourinho, den forrige Manchester United-manageren, har trua på Solskjærs snuoperasjon og opprydding i den digre stallen. Fra...

Slutt mellom stjerneparet!

Slutt mellom stjerneparet! Dessverre er det sant. Marthe og Fredrik har gått hvert til sitt. De er ikke lenger kjærester,...

Lukk