Grill baby, grill! Finnes det noe bedre enn en god Entrecôte som har fått perfekt timing og nok hviletid fra grillen? Ja, det gjør det kanskje, men fra utendørs varme, er mange nordmenns store sommerhobby – når det kommer til valg av mat på menyen. Grillmat passer for alle fordi nesten alt kan grilles.

Estimated reading time: 4 minutter

Grillspyd

Hvordan man tilbereder mat på grillen, avgjør resultatet og gjestenes tilbakemelding. Det er nemlig ikke bare kaste mat på grillen og legge på lokket. Man må passe på riktig temperatur slik at biffen, pølsene, fisken og grønnsakene ikke brennes. Og det skal heller ikke være rått når man tar maten av grillen.

Les også: Derfor er du overvektig

Du som elsker taco på fredagskvelden, tror kanskje at man ikke kan grille taco? Selvsagt kan man grille taco, som alt annet som ikke er flytende. Men akkurat taco er faktisk best med laks i stedet for kjøttdeig. Det bør du prøve.

Bare en begrenset fantasi setter en stopper for hva du kan grille. Vi har valgt å lage grillspyd selv som vi griller. Her har vi løk, laks, champignoner, paprika og alternativt kylling i biter. Alt dette smaker fantastisk fra grillen.

Husk at barna også skal nyte sommermiddagen fra grillen. La de få være med å lage grillspydene selv, det øker apetitten flere hakk. Og med barn til stede, drikker vi alltid alkoholfrie alternativ, det oppfordrer vi alle andre foreldre å gjøre også.

Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!
Foto: Vargas12.com
Grill baby, grill!

Entrecôte

Alle biffers mor, alle kokkers favoritt, biffen over alle andre biffer er, Entrecôte, synes også vi. Her er det masse marmorering som gjør Entrecôte saftigere enn andre biffer.

Les også: Vin som belønning hver dag?

Vi handler sjeldent i Norge, da man skal lete veldig lenge før man finner bra nok kjøtt, med mindre man ikke leter i fryseren og finner importert kjøtt fra Sør Amerika. Da er du sikret kvalitetskjøtt. gilde og andre norske kjøtltleverandører har ikke mørt nok kjøtt, det blir for ferskt og seigt, dessverre.

Entrecôten du ser på bildet er kjøpt i Sverige, den er fra Uruguay og smaker deretter. Den er så mør at den faller fra hverandre når vi setter gaffelen i den. Biffen er marinert med rapsolje, salt, pepper, hvitløk, en dæsj sitron og appelsin.

Apelsin og sitron er slik italieneren serverer biffen, men du kan selvsagt velge egne favoritter her. Det vanligste blant nordmenn flest er nok pomes frites og bearnaise, som også er populært blant barna.

Når du skal grille biff, husk at den skal ha sin velfortjente hviletid for beste resultat.

Vin

Når du får gjester til bords og barna er på en velfortjent sommerferie-leir, hos tante Beate eller overnatter hos venner. Da fortjener du et glass vin eller to, til maten. Her er det også masse å velge mellom, men om du griller rødt kjøtt synes vi det passer best med en kraftig rødvin.

Gjerne en kraftfull argentiner eller en spansk rødvin. Vi nordmenn sverger mest til italiensk rødvin og det med god grunn. De italienske vinene er rimeligere enn særlig de franske, men er ikke noe tilbake for kvaliteten. Det er en grunn til at Cabernet Sauvignon er den druen vi aller helst vil ha vin fra.

En drue som brukes av alle de mest kjente vinlandene nordmenn kjøper vin fra.

I mange land hvor det produseres god vin, Spania, Frankrike og Italia, serverer man ofte hvite viner til kraftfulle kjøttmiddager. Det kan være verdt et forsøk, selv velger vi alltid rødvin til grillet Entrecôte.

Ønsker du alkoholfrie alternativ, kan faktisk en god eplemost gjøre susen.

Livet er for kort til å la være å nyte god mat og god drikke. Grill baby, grill!

Vargas

Pin It on Pinterest